26 Απριλίου 2024
21.4 C
Athens

Χλαμύδια: 7 συμπτώματα, που πρέπει να γνωρίζετε


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως κολλάνε ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα κάθε μέρα. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι τα χλαμύδια, ένα ΣΜΝ που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomati, το οποίο εξαπλώνεται μέσω του κολπικού, του πρωκτικού ή του στοματικού σεξ.

Δυστυχώς, τα συμπτώματα των χλαμυδίων περνούν εύκολα απαρατήρητα. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή» λοίμωξη.

Πρώτον, πώς επηρεάζουν την συνολική υγεία σας;

Τα χλαμύδια, όταν δεν λαμβάνετε σχετική θεραπεία, είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τις γυναίκες, επειδή μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην αναπαραγωγική υγεία. Πρώτον, δύναται να εξαπλωθούν στη μήτρα και τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), μια λοίμωξη των αναπαραγωγικών οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξετε ένα ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα, που ονομάζεται περιηπατίτιδα ή σύνδρομο Fitz-Hugh-Curtis. Αν και σπάνιο, αυτό προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του στομάχου και στους ιστούς, που περιβάλλουν το ήπαρ. Σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι ο πόνος στο άνω τεταρτημόριο και συχνά συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή ρίγη.

Η υπογονιμότητα είναι μια άλλη ανησυχία. Τόσο το PID όσο και τα χλαμύδια, όταν δεν ακολουθείτε θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες ουλές στα αναπαραγωγικά όργανα, εμποδίζοντας τη συνάντηση του σπέρματος και των ωαρίων. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε απόφραξη των σαλπίγγων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, αλλά όχι πάντα. 

Τέλος, οι έγκυες με χλαμύδια είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στα μωρά τους, προκαλώντας πιθανώς οφθαλμική μόλυνση ή πνευμονία.

Ποια είναι τα σημάδια των χλαμυδίων; 

Τα χλαμύδια είναι εξαιρετικά ιάσιμη πάθηση. Το κλειδί είναι να αντιληφθείτε γρήγορα, ότι την έχετε κολλήσει. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά εξετάσεις για ΣΜΝ και να προσέχετε για τα παρακάτω συμπτώματα. 

  1. Μη φυσιολογική κολπική έκκριση

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές, καθώς είναι ο τρόπος του σώματος να καθαρίσει τον κόλπο και να τον διατηρήσει υγιή. Οι αλλαγές στην έκκρισή σας μπορεί επίσης να είναι φυσιολογικές, όπως σε ορισμένες περιόδους του εμμηνορροϊκού κύκλου. Για παράδειγμα, συνήθως η κολπική έκκριση είναι διαυγής ή γαλακτώδης, αλλά στα μέσα του κύκλου έχετε συχνά μια πιο βλεννώδη έκκριση. Εντούτοις, αλλαγές στο χρώμα, την οσμή και την αίσθηση των κολπικών εκκρίσεων θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Εάν οι εκκρίσεις είναι δύσοσμες, λευκές, κίτρινες ή γκρι, ενδεχομένως να έχετε χλαμύδια.

2. Κάψιμο κατά την ούρηση

Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται κάψιμο κατά την ούρηση, αλλά εάν η λοίμωξη από χλαμύδια βρίσκεται στην ουρήθρα, τότε μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, πόνο κατά την ούρηση, καθώς και θολά ούρα. Μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε ότι πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα συχνά και επειγόντως. Δυστυχώς, αυτά είναι κλασικά συμπτώματα ουρολοίμωξης και μπορούν εύκολα να σας αποπροσανατολίσουν.

3. Πόνος στο ορθό ή αιμορραγία

Τα χλαμύδια μπορούν να μολύνουν το ορθό –το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου σας πριν από τον πρωκτό- είτε απευθείας μέσω του πρωκτικού σεξ, είτε πιθανώς μέσω της εξάπλωσης από τον τράχηλο και τον κόλπο. Τα χλαμύδια στο ορθό μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αιμορραγία. Αυτά είναι, επίσης, κοινά συμπτώματα πρωκτίτιδας, η οποία εμφανίζεται σε άτομα που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

4. Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Προφανώς, ο κοιλιακός πόνος μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε χλαμύδια, θα εμφανιστεί αν η λοίμωξη έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγώντας σε PID. Άλλα συμπτώματα, που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε αυτό το στάδιο, είναι ναυτία, πυρετός και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

5. Επώδυνο σεξ και αιμορραγία μετά

Αν το σεξ από ευχάριστο έχει μετατραπεί σε οδυνηρό, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν τραχηλίτιδα (μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας), καθιστώντας τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα αιμορραγίας μετά το σεξ. Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί και προκαλέσει PID, η σεξουαλική επαφή θα είναι επώδυνη.

6. Πόνος στους όρχεις

Για τους άνδρες, η πλειονότητα των οποίων είναι ασυμπτωματικοί με χλαμύδια, ο πόνος στους όρχεις μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής περίπτωσης ΣΜΝ. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν πρήξιμο και ευαισθησία. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η επιδιδυμίτιδα, η οποία συμβαίνει όταν η επιδιδυμίδα, παθαίνει φλεγμονή, λόγω μόλυνσης από χλαμύδια.

Όπως συμβαίνει με πολλά συμπτώματα, θα μπορούσαν να είναι σημάδια μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η γονόρροια, η παρωτίτιδα και μεταξύ άλλων ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα.

7. Φλεγμονή των ματιών

Τα χλαμύδια δεν περιορίζονται στο κάτω μισό του σώματός σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή η ανταλλαγή υγρών δεν είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσης. Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί, επίσης, να είναι ο ένοχος. Για παράδειγμα, εάν αγγίξετε μια μολυσμένη περιοχή, παραλείψετε να πλύνετε τα χέρια σας και μετά αγγίξετε, ας πούμε, το μάτι σας, μπορεί να πάθετε χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα, που σημαίνει κόκκινα, πρησμένα μάτια, που σας φαγουρίζουν.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε και να προλάβετε τα χλαμύδια;

Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος, να προστατευτείτε από τα χλαμύδια και τα ΣΜΝ εν γένει, είναι η χρήση προφυλακτικών σε κάθε σεξουαλική επαφή. Αν ανησυχείτε, ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε ΣΜΝ ή εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σωρευτικά, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Και μην αισθάνεστε αμήχανα εάν έχετε χλαμύδια ή οποιοδήποτε άλλο ΣΜΝ. Υπάρχει μια αίσθηση ντροπής γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την κατάλληλη ενημέρωση και αποφυγή τους. 

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks