11 Νοεμβρίου 2024
12.6 C
Athens

Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν σταματάτε τα αντισυλληπτικά χάπια;


Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος αντισύλληψης στις ΗΠΑ από το 2019, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε την ορμονική αντισύλληψη μετά από χρόνια λήψη του χαπιού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι το σώμα σας θα περάσει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορες «παρενέργειες».

Η περίοδός σας μπορεί να γίνει ακανόνιστη

Ενώ μερικοί οργανισμοί επιστρέφουν στον κανονικό έμμηνο κύκλο τους αμέσως μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών, άλλοι μπορεί να έχουν ακανόνιστες περιόδους για ένα διάστημα. Ακόμη και αν η ωορρηξία ξαναρχίσει κατά τον πρώτο κύκλο μετά τη διακοπή του χαπιού, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενοι κύκλοι θα είναι κανονικοί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος, μέχρι να επιστρέψουν οι κύκλοι στον κανονικό τους ρυθμό. 

Στην περίπτωση που ξεκινήσατε τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, για να ρυθμίσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, υπάρχει πιθανότητα τα προηγούμενα δυσάρεστα συμπτώματα να επανέλθουν μετά τη διακοπή τους.

Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε μια αλλαγή στη ροή και τη διάρκεια της περιόδου σας. Συνήθως διαρκεί περισσότερο και είναι βαρύτερη, διότι τα αντισυλληπτικά χάπια σας δίνουν μικρότερες και ελαφρύτερες περιόδους.

Τα επίπεδα γονιμότητάς σας μπορεί να είναι χαμηλότερα

Είναι λογικό να έχετε ανησυχίες σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητά σας από τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών, ειδικά εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Contraception and Reproductive Medicine τον Ιούλιο του 2018, ​διαπίστωσε ότι η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών δεν καθυστερεί σημαντικά, ούτε επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Ωστόσο, αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια για πολλά χρόνια, η γονιμότητά σας έχει φυσικά μειωθεί και μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι όταν ξεκινήσατε τον έλεγχο των γεννήσεων.

Θα μπορούσατε να χάσετε ή να κερδίσετε βάρος

Έδω και πολλά χρόνια υπάχει η πεποίθηση ότι τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν αύξηση βάρους. Ωστόσο, σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στο ​Journal of Women’s Health, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν συνδέονταν με βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο βάρος ή στη σύσταση του σώματος.  

Υπάρχουν πιθανότητες να χάσετε ή να κερδίσετε βάρος, αφού σταματήσετε τα αντισυλληπτικά χάπια. Μερικοί οργανισμοί κάνουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της λήψης των αντισυλληπτικών, οπότε η διακοπή τους έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κιλών. Το αντίθετο συμβαίνει με οργανισμούς που κάνουν κατακράτηση υγρών μετά τη διακοπή του χαπιού, λόγω ορισμένων προσωρινών ορμονικών ανισορροπιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διακύμανση του βάρους δεν ξεπερνά τα 2 κιλά.

Είναι, επίσης, πιθανό να εμφανιστούν αλλαγές στην όρεξη λόγω των ορμονικών αλλαγών, που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να προκαλέσουν αλλαγές βάρους.

Μπορεί να έχετε ακμή ή τριχόπτωση

Τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα και τα μαλλιά οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές. Η διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών οδηγεί σε μια προσωρινή ορμονική ανισορροπία. Για παράδειγμα, η ακμή είναι αρκετά συχνή τους πρώτους μήνες μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Αντίστοιχα, είναι πιθανό να εμφανίσετε τριχόπτωση ή υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο).

Μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν σημαντικές συναισθηματικές αλλαγές μετά τη διακοπή του χαπιού, διότι οι περισσότερες αλλαγές είναι σωματικές. Εντούτοις, αν είχατε έντονες εναλλαγές στη διάθεση ή συναισθηματική αστάθεια κατά τη διάρκεια της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί αυτά να σταματήσουν μετά τη διακοπή τους.

Από την άλλη πλευρά, εάν ήσασταν επιρρεπείς στην κατάθλιψη, το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης πριν χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικά χάπια, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επανέλθουν μετά τη διακοπή τους.

Η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να επηρεαστεί

Μια ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sexual Medicine το Σεπτέμβριο του 2012, βρήκε μια μικρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών και της μειωμένης λίμπιντο. Ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μικτά αποτελέσματα σχετικά με το πώς η ορμονική αντισύλληψη επηρεάζει τη σεξουαλική σας ορμή.

Εάν είχατε χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της λήψης των αντισυλληπτικών, θα μπορούσατε να έχετε υψηλότερη λίμπιντο, ειδικά την περίοδο της ωορρηξίας, μετά τη διακοπή τους. 

Συμβουλές για να κάνετε πιο εύκολη τη διακοπή του χαπιού

Πολλές από τις παρενέργειες της διακοπής των αντισυλληπτικών χαπιών είναι προσωρινές, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να διευκολύνετε τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

  1. Πάρτε μια υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνη

Μια μελέτη, που δημοδιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism το Σεπτέμβριο του 2016, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D και χρήσης αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα σε περισσότερα από 1.600 άτομα. 

Μπορεί να είναι ωφέλιμο να εστιάσετε στη φυσική αύξηση των βιταμινών μετά τη διακοπή των χαπιών. Σε περίπτωση, όμως, που δεν μπορείτε να τα λάβετε μόνο από τη διατροφή σας, επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα. 

2.Ολοκληρώστε τον τρέχοντα κύκλο χαπιών 

Ίσως είναι καλύτερο να ολοκληρώσετε την τρέχουσα συσκευασία χαπιών πριν την διακοπή τους. Στην περίπτωση που σταματήσετε τη λήψη των αντισυλληπτικών στη μέση του τρέχοντος κύκλου χαπιών είναι πιθανό να έχετε περίοδο εντός ολίγων ημερών. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τον τρέχοντα γύρο χαπιών, αν είναι δυνατόν, για να μην διαταράξετε περαιτέρω την περίοδό σας.

3.Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το στάδιο, ειδικά αν η όρεξή σας επηρεάζεται από τη διακοπή του χαπιού. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε όρεξη για συγκεκριμένες τροφές. Δώστε προσοχή σε αυτές τις λιγούρες και προσπαθήστε να μην ενδίδετε, για να τις ελαχιστοποιήσετε και να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα βάρους.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks