20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά (νεφρικοί λίθοι ή νεφρολιθίαση);


Οι πέτρες στα νεφρά, επίσης γνωστές ως ουρολίθοι ή νεφρολιθίαση, είναι σκληρές ενώσεις που αποτελούνται από μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού και συσσωρεύονται στο ουροποιητικό σύστημα και δημιουργούνται στα νεφρά σας. Μερικές φορές οι νεφρικοί λίθοι παραμένουν μικροί σε μέγεθος και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλοι μεγαλώνουν και να προκαλούν πόνο, ναυτία και αίμα στα ούρα σας.

Οι θεραπείες για τις πέτρες στα νεφρά συνήθως εξαρτώνται από το μέγεθός τους και τα συμπτώματά σας. Μπορείτε να πάρετε αναλγητικά χωρίς συνταγή και να περιμένετε το λίθο να περάσει ή ένας πάροχος υγείας μπορεί να πραγματοποιήσει ιατρική επέμβαση για να την αφαίρεση ή την διασπάσει. Ο πάροχος υγείας σας ενδέχεται επίσης να σας συστήσει μέτρα για την πρόληψη  μελλοντικών λίθων στα νεφρά.

Υπολογίζεται ότι το 10,1% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύσσει πέτρες στα νεφρά μία φορά στη ζωή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα, να μάθετε πότε να αναζητάτε φροντίδα και να κατανοήετε τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Τι τύποι από πέτρες στα νεφρά υπάρχουν

Οι πέτρες στα νεφρά κατηγοριοποιούνται από τα μέταλλα και τα ενώσεις από τα οποία αποτελούνται.  Οι πέτρες στα νεφρά σας μπορεί να είναι φτιαγμένες από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα υλικά:

Οξαλικό: Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος νεφρικών λίθων, καθώς αποτελούν το 67% όλων των περιπτώσεων. Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα μπορούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα pH στα ούρα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη λίθων οξαλικού ασβεστίου. Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι έχουν υψηλό ποσοστό εμφάνισης ξανά.

Φωσφορικό ασβέστιο: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (περισσότερο από 1 χιλιόγραμμο ανά κιλό βάρους τους) τείνουν να έχουν πέτρες που περιέχουν ασβέστιο επειδή η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να ελευθερώσει ασβέστιο στο ούρο.

Ουρικό οξύ: Οι πέτρες ουρικού οξέος είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος πέτρας στα νεφρά, που εμφανίζεται στο 8% των ατόμων με πέτρες. Εάν καταναλώνετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρηνικά οξέα (όπως κρέας και ψάρια), μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη πετρών από ουρικό οξύ.

Στρουβίτης: Οι πέτρες στρουβίτη είναι πολύ σπάνιες και εμφανίζονται σε περίπου 3% των ατόμων με πέτρες στα νεφρά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη λίθων στρουβίτη.

Κυστινουρικοί: Οι λίθοι κυστίνης είναι ο πιο σπάνιος τύπος πέτρας στα νεφρά. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 1% των ατόμων με πέτρες αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο. Οι πέτρες κυστίνης μπορεί να προκληθούν από μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του νεφρού να απορροφά την κυστίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική κυστίνη συσσωρεύεται στα ούρα σας, οδηγώντας στον σχηματισμό  νεφρικών λίθων.

Συμπτώματα:

Ο πόνος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πέτρας στα νεφρά. Γενικά, όσο μεγαλύτερες είναι οι πέτρες, τόσο μεγαλύτερη δυσφορία θα νιώσετε. Αυτά τα επώδυνα επεισόδια συνήθως διαρκούν από 20 λεπτά έως μία ώρα. Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένο ο πόνος να έρχεται και να φεύγει. Είναι πιθανό να νιώσετε τον περισσότερο πόνο στην πλάτη, στο στομάχι, στα πλευρά και στην περιοχή της λεκάνης. Τα καλά νέα: μόλις περάσουν οι πέτρες, ο πόνος συνήθως υποχωρεί.

Άλλα συμπτώματα πέτρας στα νεφρά περιλαμβάνουν: 

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά; (νεφρικοί λίθοι ή νεφρολιθίαση)

 • Αίμα στα ούρα
 • Δυσάρεστη οσμή των ούρων
 • Συχνουρία
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Κράμπες
 • Στομαχόπονοι
 • Ιδρώτας
 • Ανησυχία
 • Κρυάδα
 • Πυρετός
 • Κόπωση

Αίτια

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους. Αυτοί μπορεί να είναι: 

Αφυδάτωση: Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, οι ενώσεις  των πετρών στα ούρα σας έχουν περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν τα σκουρόχρωμα ούρα και τη δίψα.

Διατροφή: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένες ενώσεις, όπως πρωτεΐνες, οξαλικά, υδατάνθρακες ή νάτριο μπορεί να προάγει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Οικογενειακό ιστορικό: Έρευνες υποδεικνύουν ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά εάν έχετε έναν γονέα ή αδερφό που επίσης έχει ή είχε.

Διάγνωση

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα πέτρας στα νεφρά, είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να μειώσετε τον πόνο και να αποτρέψετε τον κίνδυνο επιπλοκών. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει πρώτα μια φυσική εξέταση και θα μάθει για το ιατρικό ιστορικό σας για να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας. Πιθανόν να ζητήσει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιματολογικές εξετάσεις: Οι εξετάσεις αίματος  μπορούν να αξιολογήσουν το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας ή εάν υπάρχει λοίμωξη.
 • Εξέταση ούρων: Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει την παρουσία του αίματος, λευκών αιμοσφαιρίων ή άλλων ενώσεων στα ούρα σας.
 • Απεικόνιση: Η ιατρική απεικόνιση, όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία (CT) ή μπορεί να βοηθήσει τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να εντοπίσει εάν υπάρχει πέτρα και εάν η πέτρα εμποδίζει τα ούρα να φύγουν από το νεφρό σας.

Μερικές φορές, ένας γιατρός είναι σε θέση να βρει από τι αποτελείται η πέτρα κοιτάζοντάς την στην αξονική τομογραφία και ανάλυση λίθων. Για παράδειγμα, οι πέτρες ασβεστίου μπορεί να φαίνονται πιο πυκνοί από τις πέτρες που παράγονται από κυστίνη ή φωσφορικό μαγνήσιο. 

Θεραπεία

Οι παρεμβάσεις που μπορεί να συστήσουν οι γιατροί και η υποστηρικτική φροντίδα που παρέχουν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και την εξάλειψη των νεφρικών λίθων.

Ιατρικές παρεμβάσεις

Ένας ουρολόγος (ή ένας γιατρός που ειδικεύεται στο ουροποιητικό σύστημα) πιθανότατα θα συνεργαστεί με τον γιατρό σας για να αφαιρέσει τις πέτρες στα νεφρά σας. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες διαδικασίες, όπως: 

Λιθοτριψία με κρουστικό κύμα: Χρησιμοποιεί κρουστικά κύματα για να βοηθήσει να σπάσει τις πέτρες στα νεφρά σε μικρότερα κομμάτια, καθιστώντας πιο έυκολο να βγούν οι πέτρες τον οργανισμό σας. Αν και η διαδικασία δεν είναι επεμβατική (που σημαίνει ότι ένας χειρουργός δεν θα σας ανοίξει), συνήθως θα λάβετε αναισθησία για να κάνετε τη διαδικασία πιο άνετα.

Κυστεοσκόπηση ή ουρητηροσκόπηση: Εισάγει ένα μικρό, λεπτό όργανο με κάμερα για να αναγνωρίσει την πέτρα και είτε την αφαιρεί είτε χρησιμοποιεί λέιζερ για να σπάσει την πέτρα σε πολύ μικρά κομμάτια.

Διαδερμική νεφρολιθοτομή: Περιλαμβάνει τομή στην πλάτη για να αποκτήσει πρόσβαση στο νεφρό σας. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως για μεγαλύτερες πέτρες ή για αυτές που εμποδίζουν σοβαρά την ικανότητά σας να ουρήσετε

Υποστηρικτική φροντίδα

Η υποστηρικτική φροντίδα για τα πετρώματα των νεφρών εστιάζει στα παρακάτω:

Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (ΜΣΑΦ): Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν το Advil (ιβουπροφαίνη) και το Naprosyn (ναπροξένιο νάτριο).  Μπορείτε να τα πάρετε για να διαχειριστείτε τον ήπιο έως μέτριο πόνο από πέτρες στα νεφρά. Ο γιατρός  μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει Toradol (κετορολάκη) εάν τα φάρμακα χωρίς συνταγή δεν μειώνουν τον πόνο.

Χρήση οπιοειδών παυσίπονων: Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν οπιοειδή παυσίπονα όπως μορφίνη ή υδροκωδόνη για να ανακουφίσουν τον έντονο πόνο που προκαλείται από τις πέτρες.

Αύξηση της υδρατάλωσης: Η κατανάλωση περισσότερων υγρών ή η λήψη υγρών μέσω ενδοφλέβιας (IV) είναι η προτεινόμενη για να αυξήσει την πιθανότητα της ροής των πετρωμάτων από τα νεφρά μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό με πέτρες στα νεφρά, είναι καλό να ακολουθήσετε  προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών λίθων. Οι συνήθεις τρόποι πρόληψης των λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν:

Glass of water

 • Να παραμένετε ενυδατωμένοι με νερό ή υγρά με κιτρικό άλας (π.χ. λεμονάδα ή χυμό πορτοκαλιού)
 • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού.
 • Αποφυγή σόδας και άλλων ανθρακούχων ποτών
 • Διατηρήστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο στη διατροφή σας.

Εάν είχατε πέτρα στα νεφρά στο παρελθόν, ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανιστούν ξανά πέτρες. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Επιπλοκές

Αν και οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των νεφρών. Αυτό σημαίνει ότι η πέτρα είναι τόσο μεγάλη που τα ούρα δεν μπορούν να φύγουν από τα νεφρά. Τα ούρα σας μπορεί να μολυνθούν και να αναπτύξετε σήψη ή σοβαρή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή σας. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι το 2% έως 3% των ατόμων με πέτρες στα νεφρά μπορεί επίσης να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών, αναζητήστε αμέσως φροντίδα.

Ζώντας με πέτρες στα νεφρά

Κάθε χρόνο, οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν τις περισσότερες επισκέψεις (περίπου μισό εκατομμύριο) στα επείγοντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένου ότι οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό επανεμφάνισης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να σας εξετάσει αν είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσετε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων πετρών. Κάνοντας υγιείς προσπάθειες για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και ακολουθώντας το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας, μπορείτε να καταπολεμήσετε γρήγορα τις πέτρες στα νεφρά και να μειώσετε τις πιθανότητές σας να τις αναπτύξετε ξανά.

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks