15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

Χημειοθεραπεία: Πότε ξαναβγαίνουν τα μαλλιά;


 

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών. Συνηθως, τα μαλλιά αρχίζουν να ξαναβγαίνουν μέσα σε 4-6 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικά σε υφή και χρώμα από πριν. Μετά από 12 μήνες, τα μαλλιά πρέπει να είναι αρκετά μακριά για να χτενίζονται.

Πολλοί άνθρωποι χάνουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους αν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. Ωστόσο, αυτή η επίδραση είναι σπάνια μόνιμη, και τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν μετά τη λήξη της θεραπείας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πόσο καιρό χρειάζεται για να ξαναβγουν τα μαλλιά και τι να περιμένετε όταν συμβεί αυτό.

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και τα υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των τριχοθυλακίων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η βλάβη σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να προκαλέσει την πτώση των μαλλιών, των βλεφαρίδων, των φρυδιών και των τριχών σε άλλα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Όταν εμφανίζεται τριχόπτωση, συνήθως ξεκινάει μέσα σε 1-3 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και γίνεται πιο σοβαρή μετά από 1-2 μήνες.

Μετά την τελευταία θεραπεία, χρειάζεται χρόνος για τα φάρμακα χημειοθεραπείας να φύγουν εντελώς από το σώμα και να σταματήσουν την επίθεση στα υγιή διαιρούμενα κύτταρα. Επομένως, τα μαλλιά δεν αρχίζουν να ξαναβγαίνουν αμέσως.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν χημειοθεραπεία θα αρχίσουν να βλέπουν μερικά λεπτά, απαλά μαλλιά μερικές εβδομάδες μετά την τελευταία τους θεραπεία. Τα πραγματικά μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά εντός 4-6 εβδομάδων.

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία εμφανίζουν μόνιμη απώλεια μαλλιών, δείχνει η έρευνα. Ορισμένα φάρμακα, όπως το ντοκεταξέλη (Taxotere), προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα.

Το χρονοδιάγραμμα

Το να ξέρει κανείς για την ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα την ανάπτυξη των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία.

Όλες οι τρίχες περνούν από περιόδους ανάπαυσης, κατά τις οποίες δεν αναπτύσσονται. Τα μαλλιά μπορούν επίσης να πέσουν όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος ή όταν κάποιος τα τραβάει. Εξαιτίας αυτού, πάντα πέφτουν κάποιες τρίχες από το κεφάλι.

Χημειοθεραπεία: Πότε ξανάβαίνουν τα μαλλιά;

Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα δείχνει τι μπορούν να περιμένουμε να συμβεί μετά τη χημειοθεραπεία:

  • 3–4 εβδομάδες: Αραιές και ασαφείς φύτρες μαλλιών.
  • 4–6 εβδομάδες: Ξεκινά να αναπτύσσεται πιο πυκνό μαλλί.
  • 2–3 μήνες: Μπορεί να έχει μεγαλώσει το μαλλί 2-3 εκατοστά.
  • 3–6 μήνες: Μπορεί να έχουν μεγαλώσει περίπου 6-9 εκατοστά η τρίχα, καλύπτοντας φαλακρά σημεία. Οι άνθρωποι που είχαν στο παρελθόν πολύ κοντά μαλλιά υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να επιστρέψουν στο αρχικό τους στυλ.
  • 12 μήνες: Τα μαλλιά μπορεί να έχουν μεγαλώσει 12-15 εκατοστά και να είναι αρκετά μακριά για να χτενιστούν ή να διαμορφωθουν.

Για άτομα που κάποτε είχαν πολύ μακριά, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα μαλλιά στο προηγούμενο στυλ τους.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE συμμετείχαν 1.470 άτομα που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Μια έρευνα των συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι:

Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά άρχισαν να ξαναβγαίνουν 3,3 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Τα μαλλιά άρχισαν να ξαναβγαίνουν πριν τελειώσει η θεραπεία σε περίπου 13% των ανθρώπων.

Σε λιγότερο από 0,5% των περιπτώσεων, τα μαλλιά δεν είχαν αρχίσει να ξαναβγαίνουν 6 μήνες αφότου τελείωσε η θεραπεία.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει το Σύστημα Ψύξης DigniCap, ένα καπάκι ψύξησ που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Λειτουργεί ψύχοντας το τριχωτό της κεφαλής για να μειώσει την πιθανότητα αλωπεκίας σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Εμφάνιση και υφή μετά την χημειοθεραπεία

Μετά τη χημειοθεραπεία, η τρίχα αρχικά μεγαλώνει σαν  λεπτό και αχνώδες κάλυμμα της κεφαλής. Μπορεί να στέκεται μόνο ευθεία ή να είναι δύσκολο να το διαμορφώσετε. Τα πολύ λεπτά μαλλιά μπορεί επίσης να μην είναι ορατά από απόσταση.

Ορισμένα τριχοθυλάκια μπορεί να μακρύνουν πριν από άλλα. Όταν συμβαίνει αυτό, το μήκος των τριχών μπορεί να ποικίλει, γεγονός που μπορεί να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ανομοιόμορφα. Επίσης, ενδέχεται να είναι δύσκολο να τα διαμορφώσετε.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαλλιά θα ακολουθήσουν ένα πιο σταθερό μοτίβο ανάπτυξης. Ωστόσο, η υφή του μπορεί να είναι διαφορετική από το πως ήταν πριν από τη θεραπεία.

Μερικοί άνθρωποι της αναφέρουν ως «χημειομπούκλες», οι οποίες εμφανίζονται όταν τα μαλλιά ξαναβγαίνουν πιο σγουρά, πιο εύθραυστα ή λιγότερο διαχειρίσιμα από πριν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μαλλιά μπορεί επίσης να ξαναβγούν με διαφορετικό χρώμα.

Το άρθρο μελέτης στο PLOS ONE αναφέρει ότι:

Περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπε ότι τα μαλλιά τους μεγάλωσαν ξανά πιο λεπτά, ενώ το 32% είπε ότι τα δικά τους δεν άλλαξαν.

Στο 63% των ερωτηθέντων, τα μαλλιά έγιναν πιο σπαστά και σγουρά, ενώ το 25% είπε ότι η υφή των μαλλιών τους δεν άλλαξε.

Το χρώμα των μαλλιών δεν άλλαξε στο 53% των ερωτηθέντων, ενώ το 38% είπε ότι τα μαλλιά τους έγιναν πιο λευκά ή γκρίζα.

Μερικές φορές, η αλλαγή είναι προσωρινή, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μόνιμη. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιανού τα μαλλιά θα αλλάξουν υφή μετά τη χημειοθεραπεία ή αν η αλλαγή θα είναι μόνιμη. Ωστόσο, η λήψη Taxotere ή busulfan (Myleran) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόνιμης τριχόπτωσης.

Οι γιατροί εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως γιατί η υφή των μαλλιών κάποιες φορές αλλάζει. Λογικά η θεραπεία να βλάπτει τους θύλακες των τριχών ή να επηρεάζει τα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πως να διεγείρετε την ανάπτυξη των μαλλιών μετά από χημειοθεραπεία:

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα για να διατηρήσουν την υγεία των μαλλιών τους καθώς ξαναμακραίνουν:

Περιορίστε το βούρτσισμα και το χτένισμα

Για να αποφευχθεί η πρόσθετη απώλεια μαλλιών κατά την περίοδο αναγέννησης, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν:

  • υπερβολικό βούρτσισμα ή τράβηγμα των μαλλιών 
  • το χτένισμα των μαλλιών με συσκευές θέρμανσης, όπως ισιωτικό ή πιστολάκια
  • την χρήση βαφών και περμανάντ για τους πρώτους μήνες

Να φοράτε καπέλα και να εφαρμόζετε τακτικά αντηλιακό για να προστατεύεται το κεφάλι από τις ακτίνες UV κατά την ανάπτυξή τους.

Δοκιμάστε τη θεραπεία αναζωογόνησης μαλλιών

Ορισμένα φάρμακα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Τα περισσότερα φάρμακα για την αναγέννηση των μαλλιών στοχεύουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που οφείλεται σε αιτίες διαφορετικές από τη χημειοθεραπεία.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η μινοξιδίλη (Rogaine) ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών ή να μειώσει την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Οι γιατροί μπορεί, για παράδειγμα, να συστήσουν το Rogaine σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, μπορεί να δρα περίεργα και είναι ακριβό. Τα φαρμακεία συνήθως προσφέρουν άλλες μορφές μινοξιδίλης που είναι φθηνότερες.

Ένα άτομο θα πρέπει να συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη των θεραπειών ανάπτυξης μαλλιών με το γιατρό του πριν τις χρησιμοποιήσει.

Συμπέρασμα:

Η απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά η απώλεια είναι συνήθως προσωρινή.

Η εύρεση μιας κατάλληλης περούκας μπορεί να βοηθήσει καθώς ένα άτομο περιμένει να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά του. Τα τουρμπάν και άλλοι τύποι καλύμματος της κεφαλής είναι επίσης διαθέσιμα και μπορεί να είναι πιο δροσερά και πιο άνετα στη χρήση.

Η ανάπτυξη των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι για τη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου.

Χημειοθεραπεία: Πότε ξανάβαίνουν τα μαλλιά;

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks