21 Μαΐου 2024
21.4 C
Athens

Εγκέφαλος: Μεγαλώνει από γενιά σε γενιά


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης των ειδικών. Και αυτό γιατί υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να ανακαλύψουν για αυτόν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο εγκέφαλος μεγαλώνει από γενιά σε γενιά. Αυτό έχει έως αποτέλεσμα να ενισχύονται οι εγκεφαλικές δυνατότητες και να περιορίζεται ο κίνδυνος άνοιας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία 75 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Neurology στα τέλη Μαρτίου, έδειξαν πως όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 έχουν σχεδόν 7% μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο και σχεδόν 15% μεγαλύτερη επιφάνεια εγκεφάλου από όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

Εγκέφαλος και ανάπτυξη

Εγκέφαλος: Μεγαλώνει από γενιά σε γενιά

«Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε, σύμφωνα με το Health Day, ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τσαρλς ΝτεΚάρλι , διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας.

Oι ερευνητές μελέτησαν σαρώσεις εγκεφάλου από συμμετέχοντες στο Framingham Heart Study, ένα έργο πολλών γενεών που ξεκίνησε το 1948 για να αναλυθούν μοτίβα ασθενειών στους ανθρώπους της πόλης Framingham της Μασαχουσέτης.

Η μελέτη συνεχίστηκε για 75 χρόνια και τώρα περιλαμβάνει συμμετέχοντες δεύτερης και τρίτης γενιάς, γράφουν οι ερευνητές. Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων διενεργήθηκαν μεταξύ 1999 και 2019.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Οι ερευνητές βρήκαν σταδιακές αλλά σταθερές αυξήσεις σε διάφορες δομές του εγκεφάλου, όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα συμμετεχόντων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 και αυτών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Η λευκή ουσία, η φαιά ουσία και ο ιππόκαμπος -μια περιοχή που εμπλέκεται στη γλώσσα και τη μνήμη- ήταν όλα μεγαλύτερα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις τάσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι ερευνητές. Περίπου 7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με Αλτσχάιμερ και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Ωστόσο, το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που πλήττεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ στην πραγματικότητα μειώνεται, με περίπου 20% μείωση του ποσοστού άνοιας κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970. «Αυτή η αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται», αναφέρει ο ΝτεΚάρλι.

«Μεγαλύτερες δομές του εγκεφάλου, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας, μπορεί να αντικατοπτρίζουν βελτιωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου», λέει και προσθέτει: «Μια μεγαλύτερη δομή του εγκεφάλου αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο γνωστικό απόθεμα* και αυτό μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και οι διάφοροι τύποι άνοιας».
Διάφορα Άρθρα

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks