15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Σεξ: Τα τρόφιμα που μειώνουν τη λίμπιντο


Το σεξ έχει ως προαπαιτούμενο την υγιή λίμπιντο. Αυτή όμως δεν είναι πάντα στα επίπεδα που πρέπει. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί βεβαια να βοηθήσει.

Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ως μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή.

Τροφές που κάνουν κακό στο σεξ

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το fast food, τα κατεψυγμένα δείπνα και τα ζαχαρούχα σνακ, είναι συνήθως πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη και αλάτι. Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και κακή καρδιαγγειακή υγεία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση.

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία.

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να μειώσουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην επίτευξη και διατήρηση στύσης στους άνδρες και σε μειωμένη διέγερση στις γυναίκες.

Προϊόντα σόγιας

Ενώ η σόγια είναι πηγή πρωτεΐνης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση προϊόντων με βάση τη σόγια, ιδίως εκείνων με υψηλά επίπεδα φυτοοιστρογόνων, μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας ενδεχομένως τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Αλκοόλ

Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να βελτιώσει τη διάθεση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση και να μειώσει τη λίμπιντο. Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας τόσο τη διέγερση όσο και την απόδοση.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσουν την κυκλοφορία, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή σεξουαλική λειτουργία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μέντα

Η μέντα και ο δυόσμος, ενώ χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, μπορεί να έχουν μια ήπια μουδιαστική επίδραση που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ευαισθησία και διέγερση σε ορισμένα άτομα.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συχνά συνδέονται με μειωμένη λίμπιντο.

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks