15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Σεξ: Συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με την αϋπνία;


Το σεξ μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και ο ύπνος. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επιδράσει αρνητικά στην υγεία των ανδρών. Κι ένας από τους τρόπους ειναι η στυτική δυσλειτουργία τους.

Η σχέση ύπνου και στυτικής λειτουργίας είναι αμφίδρομη. Με άλλα λόγια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι είτε η συνέπεια, είτε η αιτία της αϋπνίας.

Οι νέοι στερούνται τον ύπνο τους πιστεύοντας ότι είναι χαμένος χρόνος, που πρέπει να αξιοποιήσουν, είτε εφοδιάζοντας τον εαυτό τους με γνώσεις και δεξιότητες, είτε διασκεδάζοντας και εξερευνώντας τον κόσμο.

Στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας, η μείωση των ωρών ύπνου οφείλεται συχνά σε παθολογικές αιτίες, κυρίως στους άνω των 50. Ένα ποσοστό, όμως, δεν χορταίνει τον ύπνο του γιατί εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες και παρότι αυτό επικροτείται στις ημέρες μας η κατάληξη, αργά ή γρήγορα, δεν είναι η προσδοκώμενη.

Τελευταία, η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι η έλλειψή του σχετίζεται αρνητικά και με τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Σεξ και ύπνος

Μελέτες έχουν δείξει αρκετούς τρόπους με τους οποίους ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το σεξ. Η αϋπνία (η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου) και ο διαταραγμένος/διακοπτόμενος ύπνος έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μια αιτία είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια πάθηση που προκαλεί παύσεις της αναπνοής. Η εκ περιτροπής εργασία (σε βάρδιες) έχει επίσης ενοχοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε για το θέμα, όσοι κοιμούνταν 4 ώρες ή λιγότερο είχαν τη μισή ποσότητα τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες που απολάμβαναν τον ύπνο τους 8 ώρες ή περισσότερο. Σε μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες με υπνική άπνοια, το 72% εκείνων με σοβαρή νόσο αντιμετώπιζε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτοί, όπως διαπιστώθηκε, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους άνδρες με ήπια υπνική άπνοια.

Ο ανεπαρκής και διακοπτόμενος ύπνος έχει συνέπειες και στην ψυχολογία, παράγοντας επίσης καθοριστικός για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η κατάθλιψη και το άγχος που προκαλούν έχουν συσχετιστεί με σεξουαλική δυσλειτουργία, λόγω της επίδρασής τους στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να γίνει αιτία κακής επικοινωνίας με τη σύντροφο, που υποβαθμίζει την ποιότητα της σχέσης και τελικά τη σεξουαλική ζωή. Επίσης, λόγω κακής κρίσης και παρορμητικής συμπεριφοράς, αυξάνει τον κίνδυνο υιοθέτησης αποφάσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων και σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.

Υπάρχει, όμως, και η “άλλη όψη του νομίσματος”. Δηλαδή, η καλή σεξουαλική υγεία και ζωή μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου, αφού η απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών με τον οργασμό (είτε με αυνανισμό είτε με σεξ), χαλαρώνει το σώμα και διευκολύνει τους άνδρες (όπως και τις γυναίκες) να αποκοιμηθούν και να απολαύσουν τον ύπνο τους.

Το σεξ μπορεί να ενισχύσει αυτή την ορμονική αντίδραση και να διευκολύνει την ανάπτυξη συναισθημάτων μεγαλύτερης εγγύτητας και οικειότητας που ευνοούν τον ύπνο. Στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, η επίδραση αυτή είναι ισχυρότερη στους άνδρες, γεγονός που αποδεικνύεται πρακτικά από την ταχύτητα που αποκοιμούνται μετά από το σεξ.

Επομένως, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος προάγει τη σεξουαλική ζωή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες πρέπει να ξεπερνούν τις αναστολές τους και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Όταν η πηγή του προβλήματος είναι εξωγενείς παράγοντες, όπως η εργασία σε βάρδιες, θα βρουν λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου τους στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας τους. Όταν οργανικά προβλήματα προκαλούν στυτική ή άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, η θεραπεία αυτών θα επαναφέρει τη σεξουαλική υγεία και ζωή σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks