15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Σεντόνια: Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζουμε


Μια από τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια μας. Αν υπολογίσει κανείς πως κοιμόμαστε περίπου 60 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο τότε περνάμε το ένα τρόπο της ζωής μας στο κρεβάτι. Πρέπει λοιπόν και εκεί να προσέχουμε την υγιεινή. Και κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια δηλαδή;

Τα σεντόνια, όπως επίσης οι παπλωματοθήκες και οι μαξιλαροθήκες, απορροφούν διάφορες εκκρίσεις του σώματος (π.χ. ιδρώτας) καθώς και νεκρά κύτταρα του δέρματος, κατά την διάρκεια του ύπνου.

Εάν τα κλινοσκεπάσματα δεν καθαρίζονται σε τακτική βάση, τότε αυτά τα σωματικά υγρά μπορεί να εισχωρήσουν στο μαξιλάρι, το πάπλωμα και το στρώμα σας. Δεδομένου ότι τα ακάρεα της σκόνης τροφοδοτούνται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τότε, γίνεται σαφές ότι μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα το άσθμα ή να προκαλέσουν αλλεργίες και δερματικά εξανθήματα.

Ένας επιπλέον λόγος για να αλλάζουμε τακτικά σεντόνια είναι το γεγονός ότι μπορεί να διαταραχθεί η ποιότητα του ύπνου μας. Κι αυτό φέρνει αϋπνίες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια

Στην Βρετανία, οι αλλεργιολόγοι συνιστούν στις νοικοκυρές να αλλάζουν σεντόνια όσο πιο συχνά μπορούν. Αν είναι δυνατόν ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα.
Σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε τμήμα ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι σε ένα δείγμα 2.000 Βρετανών μόλις το 40% των πολιτών, αλλάζει τα σεντόνια από τα κρεβάτια του, μια φορά την εβδομάδα.

Στην ίδια έρευνα, το 36% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αλλάζει σεντόνια κάθε δεκαπέντε ημέρες. Το 17% ότι τα αλλάζει μια φορά το μήνα, ενώ το 1% απάντησε ότι τα αλλάζει μια φορά το χρόνο. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι άνδρες είναι πιο επιμελείς από τις γυναίκες. Συνήθως εκείνοι επιμένουν να αλλάξουν συχνά τα σεντόνια.

Σύμφωνα με τον δρ Άνταμ Φοξ, παιδοαλλεργιολόγο από το Νοσοκομείο Saint Thomas του Λονδίνου: «η καλή υγιεινή στο υπνοδωμάτιο δεν είναι απλώς θέμα καθαριότητας. Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα. Πολλά από αυτά πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας. Επιπλέον, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια».

Κατά συνέπεια, τα σεντόνια και τα υπόλοιπα είδη ύπνου θα πρέπει να πλένονται ιδανικά μία φορά την εβδομάδα. Έτσι θα διατηρούνται καθαρά. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, προστατεύετε σε μεγάλο βαθμό τόσο το στρώμα, όσο και τα μαξιλάρια σας από τα υγρά του σώματος. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο να αλλάζετε και να πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες. Όσον αφορά στις παπλωματοθήκες, κάθε δύο εβδομάδες με ένα μήνα.

Τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα

Σχετικά με τα παπλώματα και τις κουβέρτες, θα πρέπει να τα αλλάζετε κάθε δύο με τρεις μήνες. Αν έχετε αγοράσει μαξιλάρια που πλένονται στο πλυντήριο ρούχων, τουλάχιστον κάθε τέσσερις μήνες. Βέβαια, όπως είπαμε και παραπάνω, το συχνό πλύσιμο των σεντονιών αποτρέπει και το ενδεχόμενο να εισχωρήσουν οι σωματικές εκκρίσεις στο στρώμα μας. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται και προληπτικός καθαρισμός του στρώματος μας, κάθε έξι μήνες.
Απλώστε τα σεντόνια σας και τα υπόλοιπα είδη ύπνου στον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία εξοντώνει τους μικροοργανισμούς. Στην συνέχεια, με το σιδέρωμα… περίπου στους 200oC, θα εξαλειφθούν τυχόν υπολείμματα βακτηρίων.

Όπως είναι λογικό, με την συχνή χρήση των ρούχων επέρχεται ως επακόλουθο και η φυσιολογική φθορά τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των ειδών ύπνου. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να τα αντικαταστήσουμε.

Όταν, λοιπόν, παρατηρήσετε ορισμένα σημάδια (π.χ. ξεθώριασμα) στα σεντόνια σας, τις παπλωματοθήκες ή τις μαξιλαροθήκες σας, θα ήταν χρήσιμο να προβείτε στην αγορά νέων κάθε δύο με τρία χρόνια. Σχετικά με τα μαξιλάρια, κάθε ένα με δύο χρόνια.
Όσον αφορά τα παπλώματα και τις κουβέρτες, το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι περίπου κάθε πέντε χρόνια. Δεδομένου, τέλος, ότι στο στρώμα προκαλούνται τα λεγόμενα βαθουλώματα, θα ήταν καλό να το αντικαταστήσετε περίπου στα δέκα χρόνια χρήσης του.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks