15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

Ρούχα: Σε τί είναι καλύτερο το πλύσιμο στο χέρι


Λίγοι πλένουν πλέον τα ρούχα τους στα χέρια. Ο κόσμος δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τις αντοχές να πλένει ένα ένα τα ρούχα του στον κουβά. Όλοι πλέον έχουμε πλυντήριο ρούχων. Θεωρούμε στο πλυντήριο γίνεται καλύτερη δουλειά. Κι όμως. Υπάρχει ένας λόγος για να διαλέγουμε το πλύσιμο στα χέρια.

Ποιος είναι αυτός; Τα ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο απελευθερώνουν πάνω από 5 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από εκείνα που πλένονται στο χέρι.

Το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων στο χέρι μειώνει δραστικά την ποσότητα των μικροπλαστικών ινών που απελευθερώνονται στα λύματα, σύμφωνα με ερευνητές του Επαρχιακού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Zhejiang της Κίνας, του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Ιδρύματος Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Τα ρούχα που κατασκευάζονται από πλαστικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, είναι σημαντικές πηγές μικροπλαστικών που μολύνουν τα νερά του κόσμου και το περιβάλλον.
  • Όταν τα συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, πλένονται, το ύφασμα αφήνει μικροσκοπικές ίνες στα συστήματα νερού. Τα ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο απελευθερώνουν πάνω από πέντε φορές περισσότερα μικροπλαστικά από αυτά που πλένονται στο χέρι.
  • Το ύφασμα από 100% πολυεστέρα αφήνει κατά μέσο όρο 1.853 μικροπλαστικά κομμάτια. Συγκριτικά κατά το πλύσιμο στο χέρι φεύγουν 23.723 μικροπλαστικά από το ίδιο ύφασμα αν πλυθεί στο πλυντήριο.
  • Η προσθήκη απορρυπαντικού, το εκ των προτέρων μούλιασμα των υφασμάτων και η χρήση πλυντηρίου αύξησε τον αριθμό των αποκολλημένων ινών με χειροκίνητες μεθόδους, αλλά και πάλι όχι στον ίδιο βαθμό με τη χρήση πλυντηρίου.
  • Η αποσαφήνιση των πηγών ρύπανσης του περιβάλλοντος με μικροπλαστικά είναι σημαντική για την εφαρμογή “πιο πράσινων” μεθόδων πλύσης.

Πηγή: https://www.medscape.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks