15 Ιουλίου 2024
31.1 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος αν είστε άνω των 35 ετών


Τις τελευταίες δεκαετίες, η εγκυμοσύνη αφορά όλο και μεγαλύτερες γυναίκες. Οι περισσότερες αποκτούν παιδί μετά τα 35 χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι κι εύκολο.

Η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να φθίνει μετά τα 25. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες κάτω των 25 ετών έχουν 25% πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο σε σύγκριση με 15% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35 και 39 ετών (το ποσοστό πέφτει στο 5% μέχρι την ηλικία των 40 ετών).

Γονιμότητα μετά τα 35

Η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και ακόμα περισσότερο μετά τα 35 έτη.

Αντίθετα, η ανδρική γονιμότητα είναι ακμαία μέχρι και την ηλικία των 40 έτη με σημαντική φθίνουσα πορεία μετά τα 46 έτη.

Όσο μεγαλύτεροι είστε εσείς και ο σύντροφός σας, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συλλάβετε. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Γιατί μειώνεται η γονιμότητα μετά τα 35;

Κατά τη γέννηση, οι ωοθήκες μιας γυναίκας έχουν 1 με 2 εκατομμύρια ωάρια. Από την εφηβεία και μετά αριθμός των ωραρίων συνεχώς μειώνεται. Τα ωάρια γερνούν όπως το άτομο και τα μεγαλύτερα ωάρια δεν γονιμοποιούνται τόσο εύκολα, αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται μόνο ένα για την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη;

Εάν είστε γυναίκα, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος εάν κατανοήσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Ο μέσος κύκλος είναι 28 ημέρες αλλά μπορεί να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Εάν ο κύκλος σας είναι τακτικός, πιθανότατα θα έχετε ωορρηξία 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σας. Έτσι, μπορείτε να βρείτε την καλύτερη στιγμή για τη σεξουαλική επαφή που θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Επίσης είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να:

  • ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή
  • έχετε υγιές βάρος
  • αποφεύγετε το αλκοόλ
  • αποφεύγετε το κάπνισμα ακόμα και το παθητικό

Πηγή: whattoexpect.com
Πηγή: pregnancybirthbaby.org.au

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks