1 Οκτωβρίου 2024
25.2 C
Athens

Ψωρίαση: Παράγοντες που επηρεάζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματική νόσος. Χαρακτηριστικά της είναι οι παχιές, κοκκινωπές, φολιδωτές βλάβες στο δέρμα που ονομάζονται πλάκες. Αυτές δημιουργούνται λόγω της πολύ γρήγορης ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. Μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά. Θεραπεία δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως αγωγές που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Οι πλάκες σχηματίζονται συχνότερα:

  • στους αγκώνες και στα γόνατα
  • στο τριχωτό της κεφαλής
  • στο πρόσωπο
  • στο εσωτερικό του στόματος
  • στα γεννητικά όργανα
  • στο κάτω μέρος της πλάτης
  • στις παλάμες και στα πέλματα
  • στα νύχια των χεριών και των ποδιών

Το δέρμα χάνει τη συνοχή και την υγρασία του. Αυτό φέρνει φαγούρα και πόνο στον ασθενή. Εάν ξύσουμε τις πλάκες για να ανακουφιστούμε από τη φαγούρα, μπορεί να τις μολύνουμε και να εμφανίσουμε πυρετό και οίδημα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί σε ορισμένους ανθρώπους η ψωρίαση είναι πιο ήπια, ενώ σε άλλους τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

Ψωρίαση και σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μέσω μια νέας εξέτασης, χαρτογράφησαν τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά της ψωρίασης, ορμώμενοι από την έλλειψη θεραπειών που να αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα αίτια της ψωριασικής νόσου, και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Δεδομένου ότι οι γνώσεις για το πώς επηρεάζει άλλες περιοχές του σώματος και πώς εξελίσσεται από μια εντοπισμένη δερματική πάθηση σε μια νόσο με πολλές συστηματικές συννοσηρότητες δεν είναι τόσο εκτενείς, οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της νόσου και ανακάλυψαν ότι σε εκείνους με βαριάς μορφής ψωρίαση η θέση των ινοβλαστών (βασικοί ρυθμιστές της φλεγμονής) και των μακροφάγων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), ποικίλλει και είναι πιο συχνή στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν πώς αυτή η δερματική νόσος επηρεάζει το δέρμα αλλά και άλλα όργανα του σώματος, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο (spatial transcriptomics) για να εξετάσουν δείγματα που πήραν από ασθενείς με ψωρίαση (με ή χωρίς ψωριασική αρθρίτιδα) και από υγιή άτομα, τόσο από περιοχές του δέρματος που είχαν ενεργή φλεγμονή, όσο και από περιοχές που φαίνονταν υγιείς με γυμνό μάτι.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, παθολογικά χαρακτηριστικά υπήρχαν τόσο στο προσβεβλημένο όσο και στο καθαρό δέρμα. Αυτό δείχνει τις ευρείες επιπτώσεις της ψωριασικής φλεγμονής ακόμη και σε απομακρυσμένα από τις ορατές βλάβες σημεία. Μέσω της μεθόδου (spatial transcriptomics) κατηγοριοποιήθηκαν επίσης τα δείγματα βάσει της βαρύτητας της κλινικής νόσου, αναδεικνύοντας τις βαθιές αλλαγές στη χωρική οργάνωση του δέρματος κατά την εξέλιξη της ψωρίασης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε δείγματα δέρματος από ασθενείς με μέτρια έως βαριάς μορφής ψωριασική νόσο, η δραστηριότητα των γονιδίων αυξήθηκε σε πολλές μοριακές οδούς που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων, παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτή η αυξημένη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε ακόμη και σε καθαρό δέρμα μακριά από τις βλάβες.

Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης ενδείξεις ως προς το γιατί η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Immunology.

Άρθρα Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks