19 Ιουλίου 2024
33.1 C
Athens

Πως συμπεριφέρεται ένα άτομο με κατάθλιψη


Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές νόσους και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια ή δεν υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπεία. Αυτή η ψυχική διαταραχή ασκεί αρνητική επίδραση στην υγεία του ατόμου, στις σχέσεις του και το απομακρύνει από την δυνατότητα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Πώς όμως εκδηλώνεται η κατάθλιψη στη συμπεριφορά ενός ατόμου;

depression

Η Σοβαρότητα της Κατάθλιψης:

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζεται σταδιακά και είναι δύσκολο να αναγνωριστεί από τον ίδιο τον ασθενή, ειδικά στα πρώιμα στάδια. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να αντιληφθούν αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση ενός ατόμου και να του προτείνουν την αναζήτηση βοήθειας.

Η κατάθλιψη μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και η σοβαρότητά της μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα συμπτώματα, τη συχνότητα, την έντασή τους και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Κατανοώντας τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη αξιολόγηση και τη θεραπεία που απαιτείται.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειώσουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο (κατάθλιψη λόγω αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης) ή να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Η αναγνώριση και η διαχείριση της κατάθλιψης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να ανακτήσουν την ψυχική τους ευημερία και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής.

sad senior woman in medical mask 2021 08 27 19 14 26 utc scaled

Οι Αλλαγές στην Συμπεριφορά ενός Ατόμου

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που ενδέχεται να εμφανίζει ένα άτομο με κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Θλίψη (ή νευρικότητα):Η επίμονη θλίψη, η απαισιοδοξία και η αδυναμία να βρεί κανείς νόημα στα πράγματα είναι χαρακτηριστικά συναισθήματα της κατάθλιψης. Επιπλέον, ο θυμός, η ευερεθιστότητα, η ανησυχία και οι παρορμητικές συμπεριφορές μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.Ο θυμός και η ευερεθιστότητα μπορεί να εκδηλωθούν ιδίως στους άνδρες, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη τους διαφορετικά από τις γυναίκες. Οι άνδρες μπορεί να επιδεικνύουν περισσότερο την αποφυγή των συναισθημάτων της θλίψης και να εκφράζουν την κατάθλιψη τους μέσω του θυμού ή της ευερεθιστότητας.Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς αυτά τα συμπτώματα και να ζητήσει βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, διότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου. Η ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
 2. Έλλειψη Αυτοφροντίδας: Μια άλλη ένδειξη κατάθλιψης είναι η έλλειψη αυτοφροντίδας. Τα άτομα με κατάθλιψη ενδέχεται να μην ασχολούνται με  την υγιεινή τους, να μην ντύνονται καλά, να αδιαφορούν για την καθαριότητα του χώρου τους και να αγνοούν τις διάφορες καθημερινές ευθύνες τους.
 3. Κόπωση και Απάθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν κόπωση και απάθεια. Δεν έχουν κίνητρο να εκτελέσουν δραστηριότητες, ακόμα και αυτές που ευχαριστούν. Μπορεί να φαίνονται αδρανείς, να μιλούν πιο αργά και να κινούνται σαν να κουβαλούν ένα μεγάλο βάρος στους ώμους τους. Αυτή η κόπωση και απάθεια μπορεί να τους εμποδίζει  να αναλάβουν βασικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντους και η φροντίδα του εαυτού τους. depression sadness meditation think 2022 11 11 23 12 51 utc scaled
 4. Κοινωνική Απομόνωση: Ακόμη και εξωστρεφείς άνθρωποι μπορούν να απομονωθούν όταν βιώνουν κατάθλιψη. Μπορεί να αρνούνται κοινωνικές προσκλήσεις, να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, και να απομακρύνονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον.
 5. Αναβλητικότητα: Η αναβλητικότητα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν κάποιες πράξεις για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, αλλά η αποθάρρυνση τους καθιστά δύσκολο το να αναλάβουν δράση. Αυτή η στάση μπορεί να είναι αρνητική και να ενισχύει την κατάθλιψη.
 6. Αλλαγές στην Όρεξη ή στο Βάρος:Οι αλλαγές στην όρεξη και το βάρος μπορεί να παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.Οι διάφορες διατροφικές συμπεριφορές που μπορούν να συσχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν:
  1. Απώλεια Όρεξης: Μερικά άτομα με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν την όρεξή τους για φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
  2. Αύξηση της Όρεξης: Αντίθετα, άλλοι μπορεί να αυξήσουν την όρεξή τους, συχνά για συγκεκριμένα τρόφιμα που θεωρούν παρηγορητικά, όπως αμυλούχες τροφές και γλυκά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
  3. Αλλαγές στις Διατροφικές Προτιμήσεις: Κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις. Το άτομο ενδέχεται να προτιμάει συγκεκριμένα τρόφιμα ή να αποφεύγει ορισμένα.

  Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές στην όρεξη και το βάρος μπορεί να είναι συμπτώματα και άλλων ψυχικών ή φυσικών προβλημάτων, οπότε η διάγνωση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπως ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία και υποστήριξη από ειδικούς.

  woman with depression lying on the couch 2021 10 20 18 18 28 utc scaled

 7.  Αλλαγές στον ύπνο. Οι αλλαγές στον ύπνο είναι συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου που βιώνει αυτήν την ψυχική κατάσταση. Οι κοινές διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν:
  1. Αϋπνία: Η αϋπνία αναφέρεται στη δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος ή να διατηρήσει τον ύπνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να αγωνίζονται να κοιμηθούν λόγω ανησυχιών, ανασφαλείας, ή ψυχολογικών δυσκολιών.
  2. Υπερυπνία: Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να βιώνουν υπερυπνία, που σημαίνει ότι κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα και ανικανοποίητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αποδυνάμωση και απουσία ενέργειας που είναι συνηθισμένα στην κατάθλιψη.
  3. Πρώιμη Αφύπνιση: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να μην μπορούν να κοιμηθούν ξανά. Αυτή η πρώιμη αφύπνιση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς ο ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και σωματική υγεία.

  Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας, και η διαταραχή του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου και υποπτεύεται ότι έχει κατάθλιψη, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν ειδικό στην ψυχική υγεία προκειμένου να λάβει την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη.

 8. Πόνοι που δεν μπορούν να εξηγηθούν. Η κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως οι ανεξήγητοι πόνοι και άλλα σωματικά προβλήματα, είναι συχνά συνδεδεμένα με την κατάθλιψη και μπορεί να δημιουργήσουν μια πραγματική αγωνία για τους ασθενείς.Το φαινόμενο όπου οι άνθρωποι με κατάθλιψη αναζητούν αρχικά τη βοήθεια του γιατρού για σωματικούς πόνους προτού αναγνωρίσουν την ψυχική τους κατάσταση είναι γνωστό ως “σωματοπαθής κατάθλιψη” και είναι συχνό στην κλινική πράξη. Αυτό συμβαίνει διότι η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνεται με φυσικά συμπτώματα που είναι παρόμοια με αυτά των σωματικών προβλημάτων. Οι πόνοι, η κόπωση, η δυσπεψία και άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη, αλλά οι ασθενείς τα αντιλαμβάνονται ως σωματικά προβλήματα.Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα και να εξετάζουν την πιθανότητα ψυχικής υγείας όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με ανεξήγητους σωματικούς πόνους. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που  υποφέρουν. caucasian sad woman sitting at the sofa with depre 2022 10 14 19 38 39 utc scaled 9. Αδυναμία Συγκέντρωσης

  Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένα ακόμα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή. Μπορεί να επηρεαστεί η νοητική ευελιξία, η μνήμη και η ικανότητα λήψεως αποφάσεων.

  Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται αποσπασμένοι, αποσυντονισμένοι και αδύναμοι να επικεντρωθούν στις καθημερινές τους εργασίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα λάθη στην εργασία, σε δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων και στην αίσθηση ότι οι υποχρεώσεις στη ζωή γίνονται ανυπόφορες.

  Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έλλειψη συγκέντρωσης και η δυσκολία να εκτελεστούν απλές καθημερινές εργασίες είναι συμπτώματα της κατάθλιψης και δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία ή αδιαφορία. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται υποστήριξη και κατανόηση από τους γύρω τους, καθώς και επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας για τη διαχείριση της κατάστασής τους.

  10. Απερίσκεπτες Συμπεριφορές. Τα άτομα που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνουν απερίσκεπτες συμπεριφορές όπως η γρήγορη οδήγηση, η κατανάλωση αλκοόλ, και οι καβγάδες. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την κρίση και την ικανότητα των ατόμων να αντιδρούν στις δυσκολίες της ζωής με υγιή τρόπο. Τα άτομα αυτά μπορεί να αναζητούν απελπισμένους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

  Εάν κάποιος παρατηρεί τέτοιες συμπεριφορές σε κάποιον που γνωρίζει, είναι σημαντικό να προσφέρει υποστήριξη και κατανόηση. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρειάζονται συχνά επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγους ή ψυχίατρους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα και να μάθουν υγιείς τρόπους διαχείρισης τους.

  man coping with depression 2021 08 26 15 44 56 utc scaled

  Είναι επίσης σημαντικό να προσέξουμε την ασφάλεια του ατόμου και των άλλων γύρω του όταν παρατηρούμε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Εάν υπάρχει ο κίνδυνος για τον εαυτό του ή άλλων, πρέπει να ζητηθεί άμεση επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη.

   

  11. Κατάθλιψη και Πένθος

  Το πένθος και η κατάθλιψη έχουν κοινά συμπτώματα, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Το πένθος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια απώλεια, ενώ η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του πένθους, αλλά συνήθως αυτά τα συμπτώματα είναι προσωρινά και βελτιώνονται με τον χρόνο.

  Ορισμένες διαφορές μεταξύ πένθους και κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  1. Διάρκεια: Το πένθος συνήθως έχει μια περιορισμένη διάρκεια και μετά τον χρόνο οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να προχωρήσουν στη ζωή τους παρά την απώλεια. Η κατάθλιψη, από την άλλη, διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι μια συνεχής κατάσταση.
  2. Συναισθήματα: Και το πένθος και η κατάθλιψη περιλαμβάνουν συναισθήματα λύπης, αλλά στην κατάθλιψη συχνά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως αυτοκτονικές σκέψεις, αυξημένη ανησυχία, απελπισία και ενοχές.
  3. Καθημερινή Λειτουργία: Οι άνθρωποι που πενθούν μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, αλλά συνήθως διατηρούν την ικανότητά τους να λειτουργούν και να εκτελούν τις καθημερινές υποχρεώσεις. Στην κατάθλιψη, η απώλεια της ικανότητας να λειτουργήσει κανείς κανονικά στην καθημερινή ζωή είναι συνηθισμένη.

  Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο πένθος και την κατάθλιψη και εάν υπάρχουν ανησυχίες για την ψυχική υγεία κάποιου, να ζητηθεί επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

   

  the guy is sad 2022 11 01 04 56 37 utc

  Αντιμετώπιση

  Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και τη λειτουργικότητα των ατόμων που την αντιμετωπίζουν. Η αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγοι και ψυχίατροι, είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

  Η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή (όπου απαιτείται), μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση της κατάθλιψης. Οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, να διδάξουν τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης, και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

  Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι επίσης σημαντική. Οι ανθρωπιστικές σχέσεις και η συναισθηματική στήριξη μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει κατάθλιψη να αισθανθεί λιγότερο μόνος και πιο σε θέση να αντιμετωπίσει τη νόσο του.

  Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα κατάθλιψης, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να λάβετε κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks