14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Υπάρχουν τροφές που “μπλοκάρουν” τη μνήμη ;


Η μνήμη είναι λογικό να γίνεται όλο και πιο αδύναμη όσο περνάνε τα χρόνια. Υπάρχουν όμως και τροφές που την μπλοκάρουν και την κάνουν να μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα.

Ποιες είναι αυτές;

Νέα μελέτη δίνει νέες πληροφορίες για τη σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και της εξασθένησης της μνήμης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA προστατεύει τον εγκέφαλο από τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής, μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από το λίπος σε κυτταρικό επίπεδο.
Αντίθετα, ξεχωριστά πειράματα που διεξήχθησαν με εγκεφαλικό ιστό από γερασμένα ποντίκια υποδεικνύουν ότι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει την υπερβολική εμπλοκή συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων στη διαχείριση της κυτταρικής σηματοδότησης, παρεμποδίζοντας πιθανώς τον σχηματισμό νέων αναμνήσεων και επηρρεάζοντας έτσι την μνήμη.
Σε μια προηγούμενη μελέτη σε ηλικιωμένους αρουραίους, η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πυροδότησε μια σημαντική φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο, συνοδευόμενη από σημάδια απώλειας μνήμης. Σε εκείνη την περίπτωση το συμπλήρωμα DHA βρέθηκε ότι προλαμβάνει αυτά τα προβλήματα.

concept of problems with memory amnesia disease 2022 04 05 15 44 05 utc scaled

Η λιπαρή διατροφή μειώνει την μνήμη

Αυτή η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Cellular Neuroscience, εξετάζει πιο προσεκτικά ποιοι τύποι εγκεφαλικών κυττάρων επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η εστίαση ήταν στα μικρόγλοια, τα κύτταρα που προάγουν την φλεγμονή στον εγκέφαλο και τους νευρώνες του ιππόκαμπου και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την μάθηση και τη μνήμη.
Αυτά τα κύτταρα εκτέθηκαν σε παλμιτικό οξύ, το πιο άφθονο κορεσμένο λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το λαρδί, το λίπος, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παλμιτικό οξύ οδήγησε σε αλλαγές γονιδιακής έκφρασης που σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή κυρίως στα μικρόγλοια, αλλά και στους νευρώνες. Ωστόσο, η προ-θεραπεία με DHA είχε ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της αυξημένης φλεγμονής και στους δύο τύπους κυττάρων.
Όσον αφορά την λειτουργία των μιτοχονδρίων (δομών που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα) το DHA δεν απέτρεψε την απώλεια της λειτουργίας που προκαλείται από την έκθεση στο παλμιτικό οξύ.

Επιπλέον, η νέα έρευνα διερεύνησε το πώς μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά επηρέασε τη σηματοδότηση του εγκεφάλου σε ηλικιωμένα ποντίκια, εξετάζοντας μια μικρογλοιακή λειτουργία που ονομάζεται συναπτική συρρίκνωση (synaptic pruning).
Διαπιστώθηκε ότι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή μπορεί να επηρεάσει κάποιες εγκεφαλικές συνάψεις με τρόπο που εμποδίζεται ο σχηματισμός νέας μνήμης.
Οι επιστήμονες ετοιμάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξετάσουν τις επιδράσεις του παλμιτικού οξέος και του DHA στα πρωτογενή εγκεφαλικά κύτταρα τόσο νεαρών όσο και ηλικιωμένων ζώων.
Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks