6 Σεπτεμβρίου 2024
28 C
Athens

Πως να επιλέξετε ψυχοθεραπευτή


Στις προσωπικές τους σχέσεις, οι άνθρωποι συχνά αναγνωρίζουν «green flags», που υποδηλώνουν ότι η σχέση είναι υγιής και «red flags», που υποδηλώνουν το αντίθετο. Ένας άλλος τομέας της ζωής σας στον οποίο θα επωφεληθείτε από το να έχετε θετικές ενδείξεις αφορά στον ψυχοθεραπευτή σας. Ο εντοπισμός αυτών των θετικών ενδείξεων είναι ζωτικής σημασίας, για να διασφαλίσετε ότι βλέπετε κάποιον, που είναι πράγματι κατάλληλος για εσάς και τις ανάγκες σας.

Πολλές φορές, όμως, (ειδικά εαν ξεκινάτε πρώτη φορά ψυχοθεραπεία) είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια ακριβώς στοιχεία πρέπει να αναζητήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Για αυτό το λόγο παρακάτω αναλύουμε επτά βασικά σημάδια, που αποδεικνύουν ότι ταιριάζετε με τον ψυχοθεραπευτή σας.

  1. Τηρούν αυστηρά την εχεμύθεια

Αν και αυτή είναι μια ηθική απαίτηση για όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας, δεν την τηρούν όλοι. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως πρέπει να εμπιστευτείτε ότι ο θεραπευτής σας κρατά εμπιστευτικά, όσα μοιράζεστε σε κάθε συνεδρία. Για να αντιληφθείτε πόσο εκτιμά ο θεραπευτής σας το απόρρητο των ασθενών του, μπορείτε να του ζητήσετε να σας εξηγεί τα όρια της εμπιστευτικότητας στην πρώτη συνεδρία και να συνεχίσει να σας επιβεβαιώνει για τα όρια της καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης.

2. Είναι ειλικρινείς σχετικά με τους τομείς εξειδίκευσής τους

Είναι θετικό, όταν ο θεραπευτής είναι ξεκάθαρος σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει για εσάς. Εάν αυτό στο οποίο ελπίζετε να εργαστείτε είναι εκτός του πεδίου της ειδικότητάς τους, ιδανικά θα πρέπει να σας παραπέμψουν σε κάποιον άλλο. Άλλωστε κανένας θεραπευτής δεν μπορεί να θεραπεύσει την κάθε διαταραχή, να χρησιμοποιήσει την κάθε μέθοδο και να θεραπεύσει την κάθε ηλικία. Για να διαπιστώσετε εάν ο θεραπευτής, στον οποίο απευθύνεστε, είναι κατάλληλος να σας βοηθήσει με το ζήτημα, που αντιμετωπίζετε, μπορείτε να τον ρωτήσετε ευθέως, αν έχει εμπειρία πάνω σε αυτό.

3.Ασχολούνται πραγματικά μαζί σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευόμενος θέλει να αισθάνεται ότι οι σκέψεις και οι ανησυχίες, που εκφράζει, γίνονται αντιληπτές με προσοχή από τον θεραπευτή. Πως θα καταλάβετε, λοιπόν, αν ο θεραπευτής σας δίνει την αρμόζουσα σημασία; Εστιάστε στην παρατήρηση. Νιώθετε ότι είναι ανυπόμονοι ή ότι ολοκληρώνουν βιαστικά τη συνεδρία; Νιώθετε ότι δεν δίνουν τη σημασία, που θα θέλατε, σε συγκεκριμένα ζητήματα, που σας απασχολούν, αντιθέτως τα προσπερνάνε; Αν ναι, μάλλον ο θεραπευτής σας δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Η θεραπεία είναι μια πολύ ευάλωτη κατάσταση, κατά την οποία δημιουργείται μια οικεία σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ως πελάτης, πρέπει να αισθάνεστε ασφάλεια, αναγνώριση, επιβεβαίωση και κατανόηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να αισθάνεστε άνετα για να μοιράζεστε, όσα σας απασχολούν.

4. Σας κρατούν υπόλογο

Μια διαφορά μεταξύ ενός καλού φίλου και ενός καλού ψυχοθεραπευτή είναι ότι ο δεύτερος θα σας επισημάνει την ευθύνη σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όσο και αν οι φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον καθημερινά, δεν είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν ότι κάνετε αυτό που είπατε ότι θα κάνατε. Εκεί μπαίνει ο ρόλος του θεραπευτής σας. Ο θεραπευτής σας είναι το άτομο που θα πει: «Αναζήτησες τις υπηρεσίες μου επειδή ήθελες βοήθεια». Επιπλέον, ένας θεραπευτής πρέπει να σας προκαλέσει –εντός ορίων- για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε και να αναπτυχθείτε. Χωρίς να σας αμφισβητήσουν, θα μείνετε στο ίδιο σημείο.

5. Εστιάζουν στον αντίκτυπο, όχι στις λεπτομέρειες του τραύματός σας

Εάν ο θεραπευτής φαίνεται ότι θα πιαστεί στις λεπτομέρειες, αυτό δεν είναι ακριβώς θετικό σημάδι. Δεν θα λαμβάνετε πάντα τα οφέλη, που αναζητάτε από τη θεραπεία, γιατί απλώς θα αφηγείστε και θα επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά.

6. Θέτουν ξεκάθαρα όρια

Ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα  διαμορφώσει κατάλληλα και σαφή όρια για τον πελάτη εντός της συνεδρίας. Ένας θεραπευτής που θέτει φτωχά όρια, από την άλλη, δεν είναι ιδανικός, εν μέρει, επειδή έχει αρνητική επίδραση στον θεραπευόμενο. Πως θα καταλάβετε αν ο θεραπευτής σας δεν θέτει ξεκάθαρα όρια; Ενδεχομένως, να μην είναι συνεπής στις συνεδρίες και να καθυστερεί τακτικά, ίσως μιλάει για τον εαυτό του στη συνεδρία, εμποδίζοντας εσάς (τον θεραπευόμενο) να πάρετε το λόγο.

7. Νιώθετε άνετε μαζί τους

Επειδή είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί ως άτομα, είναι δύσκολο να θέσουμε ένα γενικό, κοινό όριο ή κανόνα, για να αξιολογήσετε το βαθμό άνεσης σας με έναν συγκεκριμένο θεραπευτή. Γι’ αυτό ίσως η καλύτερη ένδειξη είναι απλά να αισθάνεστε προσωπικά άνετα με τον θεραπευτή σας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι μπορεί να γειωθείτε από τον ψυχοθεραπευτή σας, χωρίς να το πάρετε προσωπικά. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορείτε να δεχτείτε και να αξιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του. Τέλος, σημαίνει ότι ο ίδιος ο θεραπευτής σας αναγνωρίζει ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό.

Αν δεν έχετε βρει ακόμα έναν θεραπευτή που σας ταιριάζει, μην ανησυχείτε…θα αναζητήσετε κάποιον άλλο! Στην πραγματικότητα ελάχιστοι άνθρωποι βρίσκουν τον κατάλλληλο ψυχοθεραπευτή με την πρώτη προσπάθεια. Καθώς η διαδικασία της ψυχοθεραπείας θέλει χρόνο, είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να βρεί τον κατάλληλο θεραπευτή, προκειμένου να φτάσετε και στον επιθυμητό σας στόχο.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks