21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Πονοκέφαλος: Πώς να τον αποτρέψεις;


Ο πονοκέφαλος είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές καταστάσεις παγκοσμίως. Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει που και που, αλλά τα πολύ συχνά περιστατικά μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε κάποια διαταραχή πονοκεφάλου. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: οι πονοκέφαλοι τάσης, οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι και η ημικρανία.

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι οξείς (δηλαδή, εμφανίζονται ξαφνικά και συνήθως είναι βραχυπρόθεσμοι) και υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να απαιτείται ιατρική φροντίδα. Αλλά μερικές φορές, οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν χρόνιες καταστάσεις. Είτε έχετε μια υποκείμενη πάθηση που τους προκαλεί είτε από παράγοντες τρόπου ζωής, οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορεί να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους.

Ενώ τα συμπτώματα μπορεί συχνά να είναι άσχημα, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη σοβαρότητα τους και το πόσο συχνά αντιμετωπίζετε επεισόδια κεφαλαλγίας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, την ενσωμάτωση αλλαγών στον τρόπο ζωής και την παρακολούθηση του σχεδίου θεραπείας σας για να κρατήσετε μακριά τα συμπτώματα.

Ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο;

Ενώ όλοι γενικά μπορούν να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων υποκείμενων καταστάσεων, τρόπου ζωής και δημογραφικών στοιχείων. Κάθε είδος πονοκεφάλου έχει επίσης τους δικούς του παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες Κινδύνου για Πονοκέφαλο τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούν ήπιο έως μέτριο πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Όσοι νιώθουν πονοκέφαλο τάσης περιγράφουν το αίσθημα ως σφίξιμο γύρω από τους κροτάφους και το κεφάλι. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων:

 • Συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες 
 • Είστε μεταξύ 15 και 35 ετών
 • Βιώνετε σωματικό στρες ή μυϊκή ένταση
 • Έχετε κατάθλιψη ή άγχος
 • Δεν κοιμάστε αρκετά ή ξυπνάτε κατα τη διάρκεια της νύχτας
 • Παραλείπετε γεύματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας

Παράγοντες κινδύνου για αθροιστικές κεφαλαλγίες

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι πονοκέφαλοι τάσης ή οι ημικρανίες. Δυστυχώς, αυτοί προκαλούν το πιο σοβαρό σύνολο συμπτωμάτων. Μπορείτε να είστε στο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφαλίας σμηνών αν:

 • Είστε άντρες κατά την γεννηση
 • Καταναλώνετε αλκοόλ
 • Καπνίστε τσιγάρα ή χρησιμοποιήστε προϊόντα καπνού
 • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο κατα τη διάρκεια της νύχτας
 • Έχετε ιστορικό κρανιοκεφαλικού τραύματος ή κακώσεων στον εγκέφαλο

Παράγοντες Κινδύνου για Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια διαταραχή πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα εκτός από πόνο, όπως ευαισθησία στο φως και τον ήχο, να προκαλέσουν οπτικές παραισθήσεις και ναυτία. Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ημικρανίας περιλαμβάνουν: 

 • Είστε γυναίκα κατά την γέννηση
 • Είστε μεταξύ 30 και 39 ετών
 • Βιώνετε άγχος, άγχος ή κατάθλιψη
 • Ζώντας με επιληψία (μια κατάσταση που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις)
 • Εμμηνόρροια ή αλλαγές στα επίπεδα ορμονών
 • Αντιμετωπίζετε δυσκολίες ύπνου, όπως αϋπνία ή συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Η υπερβολική χρήση παυσίπονων ή η μη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες
 • Δεν ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας σας
 • Παραλείπετε γεύματα
 • Πίνετε υπερβολικά πολύ αλκοόλ ή ποτά με καφεΐνη
 • Εκτίθεστε σε φωτεινά φώτα, δυνατούς ήχους, ή ισχυρά αρώματα

Γενεσιολογία

Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές καταστάσεις υγείας και οι κεφαλαλγίες δεν είναι η εξαίρεση σε αυτό το φαινόμενο. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό (π.χ. ένα άμεσο μέλος της οικογένειας, όπως ένας γονέας ή ένας αδερφός) με διαταραχή πονοκεφάλου, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε και εσείς.

Συγκεκριμένα, μια σπάνια μορφή ημικρανίας – η οικογενής ημιπληγική ημικρανία – είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε οικογένειες. Η οικογενής ημιπληγική ημικρανία προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, όπως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, ευαισθησία στο φως, τον ήχο, ναυτία και έμετο.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν βρει τέσσερα γονίδια (CACNA1A, ATP1A2, SCN1A και PRRT2) που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής ημικρανίας. Αυτή η κατάσταση ακολουθεί ένα κυρίαρχο γενετικό αυτοσωματικό πρότυπο—που σημαίνει ότι μπορείτε να αναπτύξετε αυτόν τον τύπο ημικρανίας εάν έχετε μόνο έναν γονέα που έχει ένα από τα τέσσερα γονίδια για την οικογενή ημιπληγική ημικρανία.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τα επεισόδια κεφαλαλγίας ή τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τον τύπο της διαταραχής που έχετε, τα συμπτώματά σας και τα ερεθίσματα που προκαλούν. Γενικά, ένας συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Αποφυγή Πυροδοτήσεων

Πολλοί τύποι πονοκεφάλων – ειδικά η ημικρανία – προκαλούνται από ορισμένα ερεθίσματα. Κάθε άτομο τα βιώνει διαφορετικά.

Μια βασική πτυχή της πρόληψης περιλαμβάνει τον εντοπισμό των ερεθισμάτων σας και τη λήψη των σωστών μέτρων για την αποφυγή τους. Ένας καλός τρόπος είναι να κρατάτε ένα αρχείο καταγραφής του τι πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλεί τα επεισοδια σας, όπως τα γεύματα που τρώτε, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε και άλλες συνήθειες ή δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους μπορεί να περιλαμβάνουν: 

 • Συναισθηματικό στρες
 • Ορμονικές αλλαγές, όπως η έμμηνος ρύση ή η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • Παράλειψη γευμάτων
 • Αλλαγές καιρού
 • Προβλήματα ύπνου
 • Έντονες οσμές
 • Λαμπερά φώτα
 • Αλκοόλ
 • Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη

Λάβετε υπόψη: Οι παραπάνω πυροδότες δεν είναι οι μόνοι στη λίστα. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κι άλλους ερεθισμούς. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι μόλις εντοπίσετε ένα έναυσμα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αποφύγετε το για να δείτε εάν τα επεισόδια πονοκεφάλου σας μειώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς. Η τήρηση αρχείου για το τι πετυχαίνει και τι όχι για να σταματήσει τα επεισοδια σας δεν είναι μόνο χρήσιμο για εσάς, αλλά και για τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς σας βοηθά να αναζητήσετε επιλογές θεραπείας για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Κοιμηθείτε καλά 

Πονοκέφαλος: Πώς να τον αποτρέψεις;

Οι διαταραχές ύπνου, όπως το επαναλαμβανόμενο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αϋπνία ή η λίγες ώρες ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Τούτου λεχθέντος, ο επαρκής ύπνος και σε συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των πονοκεφάλων.

Μερικές συμβουλές για καλό ύπνο περιλαμβάνουν: 

 • Στόχος για τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα
 • Πηγαίνετε για ύπνο τις ίδιες ώρες κάθε μέρα
 • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας ήρεμη, ήσυχη, δροσερή και απαλλαγμένη από περισπασμούς
 • Αποφυγή οθόνης (π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης ή στο τηλέφωνό σας) πριν τον ύπνο
 • Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο
 • Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προκαλέσει κούραση

Ενυδάτωση

Έρευνες δείχνουν ότι η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων κεφαλαλγίας. Το πόσο νερό χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 2,5 και 3,5 λίτρα νερό κάθε μέρα, αντίστοιχα. 

Λάβετε υπόψη: Μάθετε καλύτερα το σώμα σας. Έτσι, θα πίνετε όσο νερό χρειάζεται για να διατηρήσετε τη γενική σας ευεξία και δεν θα αισθάνεστε αφυδατωμένοι.

Άσκηση

Πονοκέφαλος: Πώς να τον αποτρέψεις;

Η αρκετή άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων σας. Η άσκηση είναι το κλειδί για τη διαχείριση του στρες – μια κοινή αιτία πονοκεφάλων – και για την προώθηση καλύτερου ύπνου. Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι η παραμονή σωματικά δραστήρια μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους και τις καταθλιπτικές διαθέσεις.

Σε ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain, η τακτική αερόβια άσκηση βρέθηκε ότι μειώνει τον αριθμό των ημερών πονοκέφαλου ανά μήνα (από 0,3 έως 0,6 ημέρες το μήνα) και συντομεύει τη διάρκεια των επεισοδίων ημικρανίας κατά 20 έως 27% , ενώ παράλληλα μειώνει την ένταση του πόνου.

Το πόση άσκηση χρειάζεται θα εξαρτηθεί από τις συνήθειες και τους στόχους του τρόπου ζωής σας. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν ότι τουλάχιστον 150 λεπτά (ή 2,5 ώρες) ελαφριάς έως μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα ότι είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε πριν αυξήσετε τη συχνότητα και την ένταση των προπονήσεών σας.

Διαχείριση του άγχους

Το άγχος είναι ένα κοινό έναυσμα των πονοκεφάλων, επομένως είναι καλή ιδέα να βρείτε τρόπους για να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά. Όλοι βιώνουν άγχος και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψετε όλο από την καθημερινότητά σας. Αλλά η εκμάθηση υγιεινών στρατηγικών αντιμετώπισης μπορεί να το μειώσει και να βελτιώσει τα συμπτώματα πονοκεφάλου.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες τεχνικές διαχείρισης του άγχους:

 • Κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το ημερολόγιο, το διάβασμα ή κάποιες δραστηριότητες που σας αρέσουν
 • Προγραμματίστε χρόνο για τον εαυτό σας και ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα
 • Πείτε «όχι» σε σχέδια και εργασίες που μπορεί να προκαλούν περισσότερο άγχος

Ελάτε σε επαφή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να μιλήσετε για τυχόν προβλήματα ή στρεσογόνους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους και τη γενική υγεία σας

Δοκιμάζοντας εναλλακτικές μεθόδους

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM) μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε τη συχνότητα των επεισοδίων κεφαλαλγίας. Μερικές κοινές θεραπείες CAM περιλαμβάνουν:

Γιόγκα: Αυτή η δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις αναπνοής, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ημικρανία και άλλους τύπους επεισοδίων κεφαλαλγίας. Σε μια μελέτη, πέντε συνεδρίες την εβδομάδα για έξι εβδομάδες μαζί με άλλες μεθόδους βοήθησαν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων σε σύγκριση με τις μεθόδους πρόληψης και μόνο.

Βελονισμός: Βασισμένος στην αρχαία κινεζική ιατρική, ο βελονισμός τοποθετεί μικρές βελόνες σε διαφορετικά μέρη του σώματος για να διεγείρει τη ροή της ενέργειας ή το “chi”. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τέσσερις εβδομάδες τακτικών συνεδριών βελονισμού βοήθησαν στη μείωση της συχνότητας των κρίσεων ημικρανίας.

Βιοανάδραση: Μια μορφή χαλαρωτικής προπόνησης, η βιοανάδραση χρησιμοποιεί εξειδικευμένες συσκευές για να μετρήσει τη φυσική σας απόκριση στο στρες. Αυτό σας βοηθά να αναγνωρίσετε πότε βιώνετε άγχος και να εφαρμόσετε στρατηγικές αντιμετώπισης για να μειώσετε τη φυσική σας απόκριση στο στρες. Οι ερευνητές βρήκαν αυτή την τεχνική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου.

Βελονισμός

Πονοκέφαλος και λήψη φαρμάκων 

Εάν λάβετε διάγνωση διαταραχής πονοκεφάλου, ο πάροχος υγείας μπορεί να συστήσει ορισμένα φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας σας και να παίρνετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα ακόλουθα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων:

 • Προπρανολόλη (Inderal)
 • Τρυγική μετοπρολόλη (Lopressor)
 • Αμιτριπτυλίνη (Elavil)
 • Τοπιραμάτη (Topamax)
 • Βαλπροϊκό οξύ (Depakote)
 • Ερενουμάμπη (Aimovid)

Συζητήστε με τον πάροχο υγείας 

Εάν συνεχίζετε να εμφανίζετε συμπτώματα, παρά το ότι ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας σας και ενσωματώνετε στρατηγικές πρόληψης, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με τον πάροχο υγείας σχετικά με τις ανησυχίες σας για τον πονοκέφαλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφτείτε τον παροχέα σας εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να διαταράσσουν την καθημερινότητά σας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πάροχος μπορεί να προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας σας ή να σας συμβουλεύσει για πρόσθετα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τα συμπτώματα. 

Θυμηθείτε: κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή ιατρικές αλλαγές χωρίς να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks