20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Paxlovid και Molnupiravir στη μάχη κατά της πανδημίας


Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πρώτη στοματική αντιική θεραπεία για τον COVID-19. Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου της Pfizer, Paxlovid, σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στις εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.

Ωστόσο, αυτή η είδηση ​​δημιουργεί συνάμα και πολλές απορίες: Ποιος είναι ο σκοπός του Paxlovid; Σε ποιους απευθύνεται; Ποιοι είναι οι περιορισμοί του φαρμάκου; 

Τι είναι τα αντιιικά χάπια COVID-19;

Τα αντιιικά φάρμακα είναι φάρμακα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους επικίνδυνους ιούς. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα και να συντομεύσουν τη διάρκεια μιας δεδομένης μόλυνσης. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο τέτοια εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19. 

Το Paxlovid είναι ένας συνδυασμός δισκίων νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης για από του στόματος χρήση. Το Paxlovid έχει τρία χάπια, που λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες. Δύο από τα χάπια είναι νιρματρελβίρη και ένα είναι ριτοναβίρη. Η νιρματρελβίρη αναστέλλει την πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2, με σκοπό να σταματήσει την αναπαραγωγή του, ενώ η ριτοναβίρη επιβραδύνει τη διάσπαση της νιρματρελβίρης, ώστε να παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο προϊόν, που κατασκευάζει, η Merck ονομάζεται Molnupiravir και δεν έχει εμπορικό σήμα στις ΗΠΑ. Το Molnupiravir δρα δημιουργώντας σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού SARS-CoV-2, τα οποία εμποδίζουν τον ιό να πολλαπλασιαστεί περαιτέρω. Χορηγούνται τέσσερις κάψουλες των 200 χιλιοστόγραμμων, που λαμβάνονται από το στόμα, κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, για συνολικά 40 κάψουλες. Σύμφωνα με τον FDA, το εν λόγω φάρμακο δεν εγκρίνεται για χρήση για περισσότερες από πέντε συνεχόμενες ημέρες και δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών.

Ενώ και τα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της αναπαραγωγής του ιού SARS-CoV-2, δεν υποκαθιστούν το εμβόλιο κατά του COVID-19 και τις ενισχυτικές δόσεις. Ο σκοπός και η λειτουργία τους διαφέρουν.

Σε ποιους απευθύνονται τα αντιιικά χάπια COVID-19;

Αυτά τα φάρμακα θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για εξέλιξη της νόσου από ήπια έως σοβαρή νόσηση. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να περιγραφούν ως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή άλλες ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις. Με λίγα λόγια, η χρήση τους συνίσταται για τις ευπαθείς ομάδες. 

Τόσο το Paxlovid όσο και το Molnupiravir πρέπει να συνταγογραφούνται από το γιατρό σας, ο οποίος θα καθορίσει ποιο φάρμακο θα λάβετε με βάση την ηλικία και το βάρος σας. Η λήψη ενός τεστ COVID-19 το συντομότερο δυνατό είναι το πρώτο βήμα, για να διαπιστώσετε ότι νοσείτε και πρέπει να πάρετε ένα από τα δύο φάρμακα. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε προσβληθεί από τον COVID-19 και πιστεύετε ότι μπορεί να ανήκετε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι περιορισμοί των αντιικών χαπιών κατά του COVID-19

Ενώ τα αντιιικά χάπια μπορούν να είναι ωφέλιμα, καθώς ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σας κατά την καταπολέμηση του COVID-19, αυτά τα φάρμακα έχουν  περιορισμούς. Ο πρώτος από αυτούς είναι ο συγχρονισμός. Δεν είναι, δηλαδή η ίδια η φαρμακευτική αγωγή, που λειτουργεί περιοριστικά ως προς τη δράση του φραρμάκου, αλλά η διαδικασία έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής. Το παράθυρο για την έναρξη αυτών των φαρμάκων είναι σχετικά σύντομο: πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνεπώς, οι ασθενείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από COVID-19 τις πρώτες ημέρες και να υποβληθούν εγκαίρως σε εξετάσεις. Προσθέστε το χρόνο που χρειάζεται, για να λάβετε το αποτέλεσμα του τεστ, να κλείσετε ραντεβού και να αναζητήσετε ένα φαρμακείο που πουλάει το φάρμακο…ενδεχομένως το παράθυρο ευκαιρίας σας να έχει κλείσει. Είναι, όμως, σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα, εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε COVID-19.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι οι αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Εάν οι ασθενείς λαμβάνουν άλλα φάρμακα, υπάρχει πιθανότητα η ριτοναβίρη να ενισχύσει αυτά τα φάρμακα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αραιωτικά του αίματος –αντιπηκτικά- όπως η ριβαροξαβάνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, εάν αυτές οι δραστικές ουσίες αναμειχθούν με το Paxlovid. Η τρέχουσα σύσταση είναι να αποφύγετε τη λήψη και των δύο φαρμάκων ταυτόχρονα. Επομένως, η καλύτερη πρακτική, για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό, που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό και τα φάρμακα σας.

Σύνοψη: Αντιιικά χάπια για τον COVID-19

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο αντιιικά χάπια που είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση των χειρότερων επιπτώσεων του COVID-19: το Paxlovid και το Molnupiravir. Άτομα με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας –όπως ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- θα ωφεληθούν περισσότερο από τα εν λόγω χάπια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό και να τον ενημερώσετε σχετικά με τα υπόλοιπα φάρμακά σας.

Και μην ξεχνάτε, ότι τα χάπια δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, αλλά λειτουργούν μετά την μόλυνση και κατά την νόσησή σας από COVID-19. Το εμβόλιο, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί προληπτικά, ώστε ο οργανισμός σας να έχει ήδη ένα τείχος προστασίας έναντι του ιού. Παράλληλα, εξασφαλίζει την ηπιότερη νόσηση και προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές, όπως η νοσηλεία.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks