14 Απριλίου 2024
20.2 C
Athens

O εγκέφαλος στις γυναίκες είναι μικρότερος αλλά ταχύτερος!


Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν πιο μικρό εγκέφαλο από ότι οι άνδρες κατά 100 γραμμάρια μέσο όρο περίπου. Όλα τα όργανα των ανδρών είναι μεγαλύτερα επειδή είναι πιο μεγαλόσωμοι, ωστόσο, ακόμα και αν ληφθεί υπόψη αυτό, πάλι έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες. Δηλαδή ένας άνδρας ίδιου βάρους με μια γυναίκα έχει περίπου 100 γραμμάρια βαρύτερο εγκέφαλο. Η διαφορά αυτή έχει απασχολήσει τους επιστήμονες.

Μελέτη των τμημάτων νευροεπιστημών των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Μαδρίτης έγινε για να διερευνηθεί γιατί οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, παρότι ο εγκέφαλός τους είναι κατά 8% μικρότερος από τον δικό τους.

H έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για την λογική σκέψη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δικά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να σκέφτονται ταχύτερα.

Η έρευνα εστιάσθηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήσιμη μνήμη και τα συναισθήματα. Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τεστ νοητικών λειτουργιών 59 γυναίκες και 45 άνδρες, ηλικίας 18 έως 27 ετών. Σε συμφωνία με προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική.

Ωστόσο ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν πιο αποδοτικός, καθώς «σε δομικό επίπεδο απαιτούσε λιγότερη νευρωνική ύλη για να επιτύχει ισάξια αποτελέσματα με τον ανδρικό», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Intelligence».

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι όσο μικρότερος είναι ο ιππόκαμπος στις γυναίκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει ότι το μέγεθος μίας δομής δεν έχει πάντα σχέση με το πόσο καλά αποδίδει», σχολίασε ο δρ Τρέβορ Ρόμπινς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks