15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Παγκόσμια Έρευνα για τις επεμβάσεις Αισθητικής Χειρουργικής: Τι αποκαλύπτει για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες


Συνολική αύξηση 38% στις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλαστικούς χειρουργούς το 2022 στην Ελλάδα, δείχνει παγκόσμια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), με αφορμή τη διεξαγωγή του συνέδριο ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023 που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκαν 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις (+54,8%) και 323.886 μη χειρουργικές (+33,3%) παρεμβάσεις. Η αύξηση στις αισθητικές και κοσμητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τη διεθνή τάση του 11,2%: η γενική αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

Σύμφωνα με τον Dr. Παρασκευά Κοντοέ, Πλαστικό Χειρουργό, Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ISAPS, Συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023, «Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, καθώς τα έτη 2020 και 2021 χαρακτηρίστηκαν από πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες στην ιατρική πράξη γενικώς, που έδρασαν ανασταλτικά στην πραγματοποίησή τους σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αισθητικές Επεμβάσεις

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας την βλεφαροπλαστική το 2021, με 14.822 επεμβάσεις και αύξηση της τάξης του 58,6%. Πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%. Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, που αντικαθιστά τη ρινοπλαστική ανάμεσα στις πέντε πρώτες.

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με Laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Κοντοέ και τον κ. Απόστολο Μανδρέκα, Συμπρόεδρο του Συνεδρίου και Εθνικό Γραμματέα της ISAPS στην Ελλάδα, «οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ασθενούς υπαγορεύει, ως πρώτο βήμα για τη διόρθωση των συμπτωμάτων γήρανσης, πιο ελαφριές παρεμβάσεις από πιο περίπλοκες.

Οφείλεται επίσης στη γενική αντίληψη που επικρατεί στο κοινό, πως η πρόληψη και η καθυστέρηση των συμπτωμάτων γήρανσης ξεκινάει από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών παγκοσμίως».

Σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ο Dr. Gianluca Campiglio, συντάκτης της Global Survey και πλαστικός χειρουργός στην Ιταλία ανέφερε ότι «Παρά τις προφανείς πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές από χώρα σε χώρα, που κάνουν ορισμένες διαδικασίες πιο δημοφιλείς σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και λιγότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική παγκόσμια αύξηση σε όλες τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του σώματος. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μασκών για ένα μεγάλο μέρος του 2022, καθώς και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας».

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων γίνονται σε γυναίκες, με τις επεμβάσεις που γίνονται στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18%. Ο Dr. Campiglio επισήμανε πως «Η ζήτηση για χειρουργική μείωση του ανδρικού μαστού, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο συχνή παγκοσμίως».

Στατιστικά Χωρών

Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις περισσότερες επεμβάσεις (χειρουργικές και μη χειρουργικές) παγκοσμίως με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, που αποτελεί το 22% του συνόλου, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (8,9%) που είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις και την Ιαπωνία (7,3%). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, παράλληλα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ. Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400.

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία. Περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks