20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Ουροδόχος κύστη: 4 Αιτίες πόνου, μάθετε τα σημάδια


Ο πόνος στην ουροδόχος κύστη μπορεί να σηματοδοτήσει οτιδήποτε, από μια μικρή λοίμωξη έως μια σοβαρή κατάσταση υγείας όπως ο καρκίνος. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ενόχληση στην κάτω κοιλιακή χώρα έως κάψιμο κατά την ούρηση.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιος — ειδικά στις γυναίκες. Περισσότεροι από 82.000 Αμερικανοί που αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης το 2023, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο θα είναι γυναίκες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοήσετε σαν σκέψη όταν έχετε πόνο ή πίεση στη λεκάνη ή στην κάτω κοιλιακή σας χώρα που μπορεί να προέρχεται από την ουροδόχο κύστη σας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πώς ξέρετε αν ο πόνος είναι ανησυχητικός ή υποδηλώνει μια καλοήθη κατάσταση; Δώστε προσοχή και για άλλα συμπτώματά, ιδιαίτερα εάν έχετε αίμα στα ούρα, μαζί με πόνο στην κύστη, λέει η Nazema Y. Siddiqui, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

Ο πόνος στην ουροδόχο κύστη μπορεί να οφείλεται στις καταστάσεις που αναφέρονται παρακάτω. Όμως ο πόνος στην περιοχή της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκληθεί από πυελικό πόνο λόγω γυναικολογικών παθήσεων. Ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε πόνο μέσα ή γύρω από την ουροδόχο κύστη. «Όταν οι γυναίκες έχουν πόνο στην εκεί, θα πρέπει να αναζητήσουν αξιολόγηση», λέει ο Δρ Siddiqui.

1. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Πιο συχνές στις γυναίκες

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), που μερικές φορές ονομάζονται λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, χτυπούν τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες και η απλή τους ανατομία είναι η αιτία.

Η γυναικεία ουρήθρα βρίσκεται πιο κοντά σε περιοχές που έχουν φυσικά βακτήρια, όπως ο πρωκτός και ο κόλπος. Είναι, επίσης, πιο μικρή από την ουρήθρα ενός άνδρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK).

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους και αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Το Urology Care Foundation σημειώνει ότι οι νεαρές γυναίκες τείνουν να παθαίνουν περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις μετά την εμμηνόπαυση όταν πέφτουν τα επίπεδα κολπικών οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και μετά την εμμηνόπαυση, ο κολπικός ιστός λεπταίνει, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις.

Σε γυναίκες άνω των 65 ετών, το ποσοστό ουρολοίμωξης είναι διπλάσιο από αυτό που παρατηρείται στο γυναικείο πληθυσμό συνολικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Therapeutic Advances in Urology. Η ίδια έρευνα πρόσθεσε ότι ένα μέγιστο ποσοστό ουρολοιμώξεων εμφανίζεται κατά τα χρόνια της μέγιστης σεξουαλικής δραστηριότητας, συνήθως μεταξύ 18 και 39 ετών.

Στις νεαρές γυναίκες, ο πόνος της ουροδόχου κύστης είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ουρολοιμώξεων, μαζί με συχνή και επώδυνη ούρηση. Τα συμπτώματα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, κοιλιακό άλγος, κόπωση και αδυναμία.

Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας επειδή η θεραπεία με αντιβιοτικά όπως η νιτροφουραντοΐνη (Macrobid), η τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrim) και η φωσφομυκίνη (Monurol) μπορεί συνήθως να καθαρίσει μια ουρολοίμωξη, σύμφωνα με το NIDDK.

Και παρόλο που μια λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, τα αντιβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση και να εξαλείψουν γρήγορα τα δυσάρεστα συμπτώματα. Η κατανάλωση πρόσθετων υγρών και η συχνή ούρηση θα βοηθήσει, επίσης, στη θεραπεία της λοίμωξης και της δυσφορίας σας.

Ουροδόχος κύστη: 4 Αιτίες πόνου, μάθετε τα σημάδια

2. Διάμεση κυστίτιδα: Μια σοβαρή μορφή συνδρόμου πόνου της ουροδόχος κύστης

Περισσότερες από 3 εκατομμύρια Αμερικανίδες ζουν με πυελικό πόνο που σχετίζεται με διάμεση κυστίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ερεθίζεται και φλεγμονώνεται, σύμφωνα με το NIDDK. «Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή συνδρόμου πόνου της ουροδόχου κύστης», λέει ο Siddiqui.

Η ενόχληση από διάμεση κυστίτιδα μπορεί να κυμαίνεται από ευαισθησία έως έντονο πόνο, σύμφωνα με το NIDDK. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια επίμονη, επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Η Mayo Clinic λέει ότι αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί έως και 60 φορές την ημέρα — ακόμη και αμέσως μετά την ούρηση. Μια άλλη ένδειξη ότι η διάμεση κυστίτιδα είναι ο ένοχος: η έμμηνος ρύση τείνει να επιδεινώσει τον πόνο της ουροδόχου.

Η διάμεση κυστίτιδα δεν προκαλείται από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν εάν έχετε διάμεση κυστίτιδα και πάθετε ουρολοίμωξη. Αν και η αιτία δεν είναι κατανοητή, σύμφωνα με το NIDDK, ορισμένα γεγονότα ή παράγοντες φαίνεται να προκαλούν εξάρσεις στα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν άγχος, αλλαγές στη διατροφή, αλλεργίες και λήψη ορισμένων φαρμάκων, μεταξύ άλλων.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι θεραπευτικές επιλογές για τη διάμεση κυστίτιδα περιλαμβάνουν διάτασεις (τέντωμα) της ουροδόχου κύστης σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αργή πλήρωσή της με υγρό, λήψη φαρμάκων από το στόμα όπως τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά και πολυθειική νατριούχο πεντοζάνη (Elmiron), φυσικοθεραπεία και χρησιμοποιώντας μια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων για την ανακούφιση του πόνου στέλνοντας ήπιες παρορμήσεις στα νεύρα στο κάτω μέρος της πλάτης. Σε σοβαρές περιπτώσεις αφού άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή.

3. Αλλαγές στο αναπαραγωγικό σας σύστημα

Ο πόνος στην ουροδόχο κύστη στις γυναίκες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λέπτυνσης του κολπικού δέρματος, λέει ο Karl Luber, MD, ουρογυναικολόγος και ιδρυτής του προγράμματος υποτροφιών γυναικείας πυελικής ιατρικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο UCSD-Kaiser Permanente στο Σαν Ντιέγκο.

«Αυτό ονομάζεται ατροφία και είναι πιο συνηθισμένο όταν η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση στερεί οιστρογόνα από τους ιστούς που περιβάλλουν τον κόλπο», εξηγεί. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, οι ιστοί του κόλπου συρρικνώνονται και γίνονται πιο λεπτοί.

Τα χάπια για οιστρογόνα δεν βοηθούν, αλλά μια κολπική κρέμα οιστρογόνων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες – όπως το Premarin και το Estrace – είναι διαθέσιμες μόνο με συνταγή γιατρού, αλλά υπάρχουν και επιλογές χωρίς ιατρική συνταγή. Συνήθως, εφαρμόζονται καθημερινά για μία έως τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Η συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με τον πόνο και την ενόχληση της ουροδόχου κύστης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού βρίσκεται πραγματικά το πρόβλημα, λέει ο Δρ Luber.

4. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Σπάνιος αλλά απειλητικός για τη ζωή

Ενώ ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιος, ειδικά στις γυναίκες, είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί στις γυναίκες όταν οι όγκοι είναι πιο προχωρημένοι. Οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με το Breast Cancer Advocacy Network. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι αίμα στα ούρα. Μερικές γυναίκες αισθάνονται επίσης ένα οδυνηρό, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο της κύστης περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Σύμφωνα με το ACS, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου ή όγκων. Όλη ή μέρη της ουροδόχου κύστης αφαιρούνται σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ουροδόχος κύστη: 4 Αιτίες πόνου, μάθετε τα σημάδια

Λάβετε μια διάγνωση, όχι μια αυτοδιάγνωση

Είναι σημαντικό να εξετάσουμε εάν η μήτρα και άλλα όργανα του γυναικολογικού συστήματος θα μπορούσαν να προκαλούν πόνο στην ουροδόχο κύστη, λέει ο Siddiqui, καθώς βρίσκονται κοντά. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, όπως το σφίξιμο ή οι σπασμοί των πυελικών μυών, εμφανίζεται συνήθως με πόνο στην κύστη και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της, εξηγεί. Ένα άτομο με αυτή την πάθηση μπορεί, επίσης, να μην είναι σε θέση να χαλαρώσει σωστά και να συντονίσει αυτούς τους μύες για να κάνει μια κίνηση του εντέρου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, καταπόνηση στην τουαλέτα, διαρροή ούρων ή κοπράνων και συχνή ανάγκη για ούρηση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Ο πυελικός πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από ενδομητρίωση, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή κύστες των ωοθηκών. Επιπλέον, γαστρεντερικά προβλήματα όπως φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα μπορεί μερικές φορές να είναι η πηγή πυελικού πόνου, σημειώνει η Mayo Clinic.

«Εάν δεν υπάρχει καμία από αυτές τις καταστάσεις και οι γυναίκες έχουν συνεχή πόνο στην ουροδόχο κύστη, συνήθως αντιμετωπίζονται για το σύνδρομο πόνου της ουροδόχου κύστης, το οποίο αναφέρεται σε επώδυνες καταστάσεις της αφού έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες όπως η ουρολοίμωξη και ο καρκίνος», λέει ο Siddiqui.

Η ουσία που πρέπει να έχουν κατά νου οι γυναίκες: Μην κάνετε αυτοδιάγνωση του πόνου της ουροδόχου κύστης σας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για το σώμα και το μυαλό.

Πρόσθετη αναφορά από την Diana Rodriguez.

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks