15 Ιουλίου 2024
31.1 C
Athens

Ούρηση μετά το σεξ. Είναι απαραίτητο;


Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την ουρήθρα σας, γεγονός που μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Είναι πραγματικά απαραίτητο;

Δεν είναι απαραίτητο, από μόνο του, αλλά είναι χρήσιμο.
Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, συνήθως μέσω της ουρήθρας σας, και ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη σας. Εάν έχετε κόλπο, η ουρήθρα σας – το άνοιγμα όπου απελευθερώνονται τα ούρα – είναι κοντά στο άνοιγμα του κόλπου σας. 

Αν έχετε πέος, η ουρήθρα σας απελευθερώνει τόσο ούρα όσο και σπέρμα — αν και όχι ταυτόχρονα.

Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει να ξεπλυθούν τα βακτήρια που εισήχθησαν κατά τη σεξουαλική επαφή μακριά από την ουρήθρα σας. Αν και δεν είναι ένας απόλυτα αξιόπιστος τρόπος για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων που σχετίζονται με το σεξ, είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος να δοκιμάσετε.

Ισχύει αυτός ο κανόνας για όλους;

Η ούρηση μετά το σεξ είναι καλό να γίνεται καθώς μειώνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Εάν έχετε κόλπο και είστε επιρρεπείς σε ουρολοίμωξη, η ούρηση μετά το σεξ μόνο καλό θα σας κάνει. Η διαδρομή από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη σας είναι μικρή, επομένως τα βακτήρια δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά για να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

Εάν έχετε κόλπο αλλά δεν είστε επιρρεπείς σε ουρολοίμωξη, η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική – αλλά δεν θα έβλαπτε.

Η ούρηση μετά το σεξ είναι το λιγότερο ωφέλιμη για άτομα που έχουν πέος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουρήθρα είναι πολύ μακρύτερη. Τα βακτήρια πρέπει να ταξιδέψουν πιο πολύ για να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

Τι γίνεται αν δεν κάνεις σεξ με διείσδυση;

Τότε είστε εντάξει. Εσείς ή ο σύντροφός σας μπορείτε να αγγίξετε οπουδήποτε στον αιδοίο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως αυξήσετε τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση, εάν ο σύντροφός σας κάνει στοματικό σεξ, που επικεντρώνεται στην στοματική επαφή με την κλειτορίδα (η οποία είναι πολύ κοντά στο άνοιγμα της ουρήθρας), τα βακτήρια μπορούν να ωθηθούν από το στόμα και τη γλώσσα στην ουρήθρα.

Πόσο σύντομα πρέπει να κατουρήσετε;

Ιδανικά, θα πρέπει να κατουρήσετε μέσα σε 30 λεπτά από το σεξ για να αποκομίσετε τα οφέλη πρόληψης της ουρολοίμωξης. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Ούρηση: Μπορεί αυτό να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης;

Η ούρηση δεν θα αποτρέψει την εγκυμοσύνη – ακόμα κι αν πάτε δευτερόλεπτα μετά την απελευθέρωση του σπέρματος.

Κατά τη διάρκεια της κολπικής επαφής, η εκσπερμάτιση απελευθερώνεται στον κολπικό σωλήνα. Τα ούρα απελευθερώνονται από την ουρήθρα. Πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά ανοίγματα. Με άλλα λόγια, η απελευθέρωση της ούρησης από την ουρήθρα σας δεν θα ξεπλύνει τίποτα από τον κόλπο σας.

Εάν το σπέρμα έχει εισέλθει στον κόλπο, δεν υπάρχει επιστροφή. Το σπέρμα ταξιδεύει ήδη προς τα πάνω για να προσπαθήσει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Τι γίνεται αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;

Όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ορισμένοι ιατροί μπορεί να προτείνουν να περιμένετε λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε μετά το σεξ. Θεωρείται ότι αυτό βοηθά στη διευκόλυνση της πορείας οποιουδήποτε σπερματοζωαρίου της τελευταίας στιγμής προς τη μήτρα.

Ωστόσο, τα δυνατότερα σπερματοζωάρια ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους, με ή χωρίς εσάς να ξαπλώνετε.

Δεν θα βλάψετε τις πιθανότητες σύλληψης εάν πάτε και κατουρήσετε αμέσως μετά. Εάν θέλετε πραγματικά να του δώσετε λίγο χρόνο, σκεφτείτε να περιμένετε έως πέντε λεπτά και μετά σηκωθείτε και κατουρήστε.

Αλλά βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, σωστά;

Η πιο σύντομη απάντηση είναι: Δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά σίγουρα δεν βλάπτει.

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν την πιθανή σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής, των ουρολοιμώξεων και της ούρησης μετά ως μέθοδο πρόληψης.

Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ουρολοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του πόσο νερό πίνετε και πόσο εκκρίνεται κανονικά. Θα ήταν δύσκολο για τους επιστήμονες να απομονώσουν τη σωστή μεταβλητή.

Τι γίνεται με τα ΣΜΝ και άλλες λοιμώξεις;

Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοίμωξη, αλλά δεν θα σας εμποδίσει να κολλήσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ).

Κατουρείτε μετά το σεξ για να ξεπλύνετε τα βακτήρια μακριά από την ουρήθρα.

Τα βακτήρια που σχετίζονται με ΣΜΝ επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικό τρόπο. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει τα βακτήρια μέσω μικροσκοπικών δακρύων στις βλεννώδεις μεμβράνες σας. Η ούρηση δεν θα επηρεάσει αυτή τη διαδικασία απορρόφησης.

Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για ΣΜΝ είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και ελέγχεστε τακτικά.

Τι γίνεται αν δεν κατουριέσαι;

Εάν δεν χρειάζεται να κατουρήσετε αλλά ξέρετε ότι πρέπει, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να:

  • Πίνετε περισσότερο νερό. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο τεντώνεται η κύστη σας. Όσο περισσότερο τεντώνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσετε την επιθυμία να κατουρήσετε. Το να πίνετε μισό ή ολόκληρο ποτήρι νερό αμέσως μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει να ρυθμίσετε την ουροδόχο κύστη σας.
  • Δοκιμάστε ηχητικές ή οπτικές ενδείξεις. Το να παρακολουθείτε ή να ακούτε τρεχούμενο νερό, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ουροδόχου κύστης σας.
  • Καθίστε στην τουαλέτα για μερικά επιπλέον λεπτά. Αφιερώνοντας μερικές επιπλέον στιγμές στον εαυτό σας μπορεί να ενθαρρύνει την κύστη σας να χαλαρώσει και να απελευθερώσει το περιεχόμενό της.

Τι θα συμβεί αν δεν κατουρήσετε μετά το σεξ;

Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν πάτε ή δεν μπορείτε να κατουρήσετε μετά το σεξ. Είναι απλώς ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Το να κρατάτε την ούρηση για πολύ ώρα – μετά το σεξ αλλά και γενικά – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Εάν αναπτύσσετε συχνά ουρολοιμώξεις, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά ή άλλα προληπτικά φάρμακα.

Συμπέρασμα

Η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Συνδυάστε το με σωστή ενυδάτωση και συχνές επισκέψεις στο μπάνιο και ο κίνδυνος σας μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

ΑΡΘΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks