16 Ιουλίου 2024
33.7 C
Athens

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ για την υγεία μας;


Η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από μια σειρά από οφέλη για την υγεία, ειδικά για την καρδιά. Ωστόσο, οι μέθοδοι παρασκευής του καφέ, όπως το έμβολο και άλλες τεχνικές παρασκευής, που δεν φιλτράρουν τον καφέ, μπορεί να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την καρδιά.

Επιπτώσεις του μη φιλτραρισμένου καφέ για την υγεία της καρδιάς

Ο μη φιλτραρισμένος καφές μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σε κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με μια 20ετή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, όσοι έπιναν αφιλτράριστο καφέ είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους, που έπιναν καφέ φίλτρου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2020 στο ​European Journal of Preventive Cardiology, όσοι κατανάλωναν καφέ φτιαγμένο με έμβολο, παρατηρήθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, ισχαιμική καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Αλλά γιατί η παρασκευή του καφέ με έμβολο δύναται να σας δημιουργεί καρδιακά προβλήματα; Το μη φιλτραρισμένο παρασκεύασμα περιέχει διτερπένια, ελαιώδεις ουσίες, που βρίσκονται στους κόκκους του καφέ και μπορούν να αυξήσουν την «κακή»  LDL χοληστερίνη σας. Και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Η σημασία του φίλτρου έγκειται στο γεγονός ότι στραγγίζει τα περισσότερα διτερπένια, ώστε να μην καταλήξουν στην κούπα του καφέ. Πράγματι, ένα φλιτζάνι μη φιλτραρισμένου καφέ περιέχει 30 φορές περισσότερα διτερπένια από ένα φλιτζάνι κλασικού καφέ φίλτρου.

(Πιθανά) οφέλη του μη φιλτραρισμένου καφέ για την υγεία της καρδιάς

Από την άλλη πλευρά, για μερικούς ανθρώπους, ένας δυνατός καφές, όπως ο γαλλικός, που παρασκευάζεται με έμβολο, προκαλεί μια έκρηξη ενέργειας αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση τους κατά την σωματική άσκηση. Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2019 στο ​British Journal of Sports Medicine​ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη καφεΐνης ενισχύει την απόδοση κατά την σωματική άσκηση, βελτιώνοντας την αντοχή και τη δύναμη.

Επιπτώσεις του καφέ φίλτρου για την υγεία της καρδιάς

Ενώ η μελέτη του Απριλίου 2020 ​European Journal of Preventive Cardiology​ διαπίστωσε ότι ο καφές φίλτρου συσχετίστηκε με χαμηλότερο ποσοστό θανάτου και προβλήματα, που σχετίζονται με την καρδιά, το φιλτραρισμένο αφέψημα εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία, χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Ειδικά αν κάνετε υπερβολική κατανάλωση!

Έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (περίπου 4 φλιτζάνια καφέ) είναι επαρκή για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά η υπερβολική ποσότητα αυτής δύναται να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η περίσσεια καφεΐνης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει νευρικότητα, ταχυπαλμία, υπερένταση και αϋπνία. Ωστόσο, για κάποιους, ακόμα και μια μικρή δόση καφεΐνης μπορεί να είναι υπερβολική. Τα άτομα, που είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως υπερδιέγερση και προβλήματα ύπνου, ακόμη και όταν προσλαμβάνουν μικρές ποσότητες.

Οφέλη του καφέ φίλτρου για την υγεία της καρδιάς

Η σωστή κατανάλωση καφέ φίλτρου συνεπάγεται σοβαρά οφέλη για την καρδιά. Αυτό συμβαίνει, επειδή μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να είναι καρδιοπροστατευτικές. Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, ο καφές περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς (όπως μαγνήσιο, κάλιο και νιασίνη) και ισχυρές πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Σε συνδυασμό, αυτά τα συστατικά βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και να βελτιώνει την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων σας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Αυτές οι φυσιολογικές επιδράσεις μπορεί να εξηγήσουν, γιατί η πρόσληψη καφέ συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, διατήρηση σωματικού βάρους και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Πώς να πίνετε καφέ, για να διασφαλίσετε την υγεία της καρδιάς σας

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα, για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη για την καρδιά από το πρωινό σας φλιτζάνι:

  1. Επιλέξτε καφέ φίλτρου

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε φιλτραρισμένα παρασκευάσματα, όπως γαλλικό καφέ φιλτραρισμένο στη καφετιέρα σας και όχι στο έμβολο.

  1. Παρακολουθήστε τη χοληστερόλη σας

Αν είστε λάτρεις του γαλλικού καφέ, που παρασκευάζεται με έμβολο, είναι καλό να παρακολουθείτε τη χοληστερίνη σας, για να διασφαλίσετε ότι η LDL χοληστερίνη δεν αυξάνεται σε επιβλαβή επίπεδα.

  1. Καταναλώστε με μέτρο 

Το γεγονός ότι ο καφές έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία σας, δεν σημαίνει, ότι πρέπει να το παρακάνετε και να αρχίσετε την υπερβολική κατανάλωση, καθώς αυτό ενδεχομένως να έχει δυσμενή αποτελέσματα για την συνολική σας υγεία. Επιπλέον, έχει σημασία και η συχνότητα με την οποία πίνετε τον καφέ σας. Έαν αντιληφθείτε ότι η κατανάλωση καφέ το απόγευμα σας προκαλεί αυπνίες και νευρικότητα, επιλέξτε να την περιορίσετε στις πρωινές ώρες.

Συμπέρασμα

Ενώ οι μελέτες, που αναφέρονται παραπάνω,​ έδειξαν μια σχέση μεταξύ του καφέ φίλτρου και των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας, δεν απέδειξαν οριστικά ότι τα φιλτραρισμένα παρασκευάσματα είναι καλύτερα ή πιο θρεπτικά από τα μη φιλτραρισμένα. Για άτομα με ιστορικό υψηλής χοληστερίνης ή καρδιακών προβλημάτων, ίσως είναι καλή ιδέα να περιορίσετε λίγο τη κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ. Εντούτοις, αν δεν έχετε προβλήματα, που σχετίζονται με την καρδιά ή την υψηλή χοληστερίνη και απολαμβάνετε να φτιάχνετε τον καφέ σας στο έμβολο, τότε διατηρήστε αυτή τη συνήθεια ως μέρος της πρωινής σας ρουτίνας.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks