21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Κρύα άκρα: τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας;


Είναι φυσιολογικό να έχετε κρύα άκρα τα χέρια σας, όταν βρίσκεστε σε ένα αντίστοιχα κρύο περιβάλλον. Ωστόσο, τα μονίμως παγωμένα άκρα, μπορεί να καταδεικνύουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Ενδεχομένως να έχει προκληθεί απόφραξη στις αρτηρίες, που εμποδίζει το αίμα να φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο στο σώμα σας, με αποτέλεσμα τα κρύα άκρα. Η έκθεση στο κρύο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αγγειόσπασμο ή στένωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τελικά τη ροή του αίματος στα χέρι. Μερικές φορές, το αίσθημα κρύου μπορεί να αρχίσει να προκαλεί πόνο στα χέρια σας ή ακόμα και να τα κάνει να μουδιάζουν.

Ίσως χρειαστεί να δώσετε προσοχή στα άλλα συμπτώματά σας, για να εντοπίσετε το πρόβλημα. Παρακάτω, θα βρείτε πέντε από τις πιο κοινές αιτίες των παγωμένων άκρων και τρόπους αντιμετώπισης.

  1. Είναι το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud)

Τα κρύα, χλωμά ή μουδιασμένα χέρια και δάχτυλα ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι σημάδι της νόσου Raynaud. Η πάθηση προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και τα δάχτυλα, όταν ένα άτομο κρυώνει ή στρεσάρεται, οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος. Οι κρίσεις Raynaud συχνά χτυπούν, όταν ένα άτομο βιώνει μια γρήγορη αλλαγή θερμοκρασίας, όπως η είσοδος σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο ή περνώντας από τα ψυγεία του σούπερμαρκετ. Συχνά, το αίσθημα κρύου ή δυσφορίας ξεκινά από το ένα δάχτυλο και εξαπλώνεται προς τα υπόλοιπα.

Το σύνδρομο Raynaud θεωρείται κυρίως ιδιοπαθές, αλλά μπορεί να είναι και δευτεροπαθές, δηλαδή επακόλουθο άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η αθηροσκλήρωση ή η πνευμονική υπέρταση. Η έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας και η συχνή ενασχόληση με δραστηριότητες, που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δαχτύλων, όπως η πληκτρολόγηση ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν δευτερογενή Raynaud.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Η θεραπεία του πρωτογενούς Raynaud συχνά περιλαμβάνει την αποφυγή συνθηκών, που πυροδοτούν το σύνδρομο και την επαναθέρμανση των χεριών, η οποία αρχίσει να ανακουφίζει τα συμπτώματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά.

2. Έχετε διαβήτη

Έως και το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ με διαβήτη επηρεάζονται από νευροπάθεια ή νευρική βλάβη, που μπορεί να οδηγήσει σε άβολες αισθήσεις στα χέρια και τα πόδια. Τα άτομα με νευροπάθεια συχνά περιγράφουν το αίσθημα ως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή επώδυνο κάψιμο στα χέρια τους. Μερικές φορές η πάθηση μπορεί να προκαλέσει, επίσης, μια αίσθηση μαχαιρώματος ή παλμού.

Τρόπος αντιμετώπισης: Ένα άτομο με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξει νευροπάθεια, εάν το σάκχαρό του δεν ελέγχεται σωστά. Η διαχείριση του διαβήτη και η τήρηση των συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η επίτευξη υγιούς βάρους και αρτηριακής πίεσης, η τακτική σωματική άσκηση και η λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον διαβήτη, συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νευροπάθειας.

3. Έχετε αναιμία

Εάν τα κρύα χέρια ή τα πόδια σας συνοδεύονται από υπερβολική κόπωση ή αδυναμία, χλωμό δέρμα, δύσπνοια και ζάλη, μπορεί να έχετε αναιμία. Μια πάθηση που εμφανίζεται, όταν το αίμα έχει έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αναιμία προκαλείται συχνότερα από έλλειψη διατροφικού σιδήρου.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Η αντιμετώπιση του προβλήματος και των υποκείμενων συμπτωμάτων του είναι τόσο απλή, όσο η λήψη επαρκούς παροχής σιδήρου. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει, αλλά μερικές φορές, ενδεχομένως να χρειαστούν συμπληρώματα ή ενδοφλέβια θεραπεία σιδήρου, για να αναπληρωθούν τα αποθέματα ενός ατόμου και να διασφαλιστεί ότι παίρνει αρκετό από το μέταλλο, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της αναιμίας.

4. Υπολειτουργικός θυρεοειδής

Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας είναι μια άλλη κοινή αιτία κρύων άκρων. Η πάθηση εμφανίζεται, όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των μεταβολικών λειτουργιών του σώματος. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις ή τους μύες, ξηρό δέρμα, αραιά μαλλιά και ακόμη και αλλαγές στη διάθεση.

Τρόπος αντιμετώπισης: Αν και το πρόβλημα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει το σώμα, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απλή λήψη συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης με τη μορφή ενός χαπιού καθημερινά μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα.

5. Ορισμένα φάρμακα

Εάν η εμφάνιση του προβλήματος με τα κρύα άκρα συμπίπτει με την έναρξη πρόσληψης ενός νέου φαρμάκου, ενδεχομένως να φταίει αυτό. Τα αντισυλληπτικά χάπια, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και την αλλεργία, οι β-αναστολείς, τα φάρμακα για την ημικρανία, τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν δευτερογενές σύνδρομο Raynaud.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δυνατή η αλλαγή φαρμάκων ή η προσαρμογή της δοσολογίας, κάτι που θα μπορούσε να ανακουφίσει το πρόβλημα. Αν αυτό δεν είναι επιλογή για εσάς, η αποφυγή των συνθηκών, που επιδεινώνουν την κατάσταση και η επαναθέρμανση των χεριών σας θα βοηθήσει στη διαχείριση της δυσφορίας.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό 

Είναι φυσιολογικό να κρυώνουν τα χέρια σας, όταν είστε έξω στο κρύο. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας παραμένουν κρύα ακόμα και σε θερμά περιβάλλοντα και ότι η αίσθηση του κρύου συνοδεύεται από μούδιασμα ή πόνο, ίσως είναι καιρός να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Εξετάζοντάς σας θα ανακαλύψει την αιτία του προβλήματος και θα σας συστήσει το κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ή θεραπείας.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks