21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Νεφρά: Αυτά είναι τα φρούτα που πρέπει να τρώνε με μέτρο οι νεφροπαθείς


Όπως κάθε ζωτικό όργανο, έτσι και νεφρά επηρεάζονται από την διατροφή μας. Γιατροί και διαιτολόγοι λένε πως πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα καθημερινά. Δεν είναι όμως όλα τα φρούτα το ίδιο οφέλιμα. Ειδικά για όσους έχουν προβλήματα στα νεφρά. Κάποια φρούτα, αν και έχουν θετικά χαρακτηριστικά, μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα των νεφρών. Κι αυτό εξαιτίας των επιπέδων ορισμένων ενώσεών τους.

Φρούτα που πρέπει να τρώνε με μέτρο όσοι έχουν πρόβλημα με τα νεφρά

Μπανάνες

Οι μπανάνες συχνά επαινούνται για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, αλλά για τα άτομα με νεφρική νόσο, η υπερβολική πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Τα υγιή νεφρά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τα επίπεδα καλίου στο σώμα, αλλά η κακή νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση καλίου, προκαλώντας ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και άλλες επιπλοκές. Για τον λόγο αυτό, τα άτομα με νεφρικά προβλήματα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, συμπεριλαμβανομένων των μπανανών.

Τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού

Τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και την αναζωογονητική τους γεύση. Ωστόσο, είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και φώσφορο, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστούν τα νεφρά, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πορτοκαλιών ή χυμού πορτοκαλιού μπορεί να συμβάλλει σε διαταραχές της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των νεφρών.

Ρόδια

Τα ρόδια είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και φώσφορο, γεγονός που τα καθιστά μη ιδανική επιλογή για τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά. Ενώ η κατανάλωση ροδιών με μέτρο μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες παθήσεις.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι ένα άλλο φρούτο που εξυμνείται για τη διατροφική του αξία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Ωστόσο, περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου, οι οποίες μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Τα άτομα με θέμα στα νεφρά πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες του ακτινιδίου που καταναλώνουν.

Αποξηραμένα φρούτα

Ενώ τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, μπορεί να είναι βολικά και θρεπτικά σνακ, έχουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα. Η διαδικασία αφυδάτωσης συγκεντρώνει αυτά τα μέταλλα, δημιουργώντας ενδεχομένως προκλήσεις για την υγεία των νεφρών, ιδιαίτερα σε άτομα με νεφρικά προβλήματα.

Άρθρα Διατροφής

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks