21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Αλκοόλ: Γιατί είναι πια επικίνδυνο για τους άνω των 60


Το αλκοόλ δεν επιδρά το ίδιο στον οργανισμό ενός 30χρονου και ενός 70χρονου. Ανησυχεί περισσότερο λοιπόν η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν για σοβαρό πρόβλημα.

Η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δεδομένων των μεγαλύτερων επιπτώσεων που έχει στην υγεία όσο μεγαλώνουμε, λέει ο Δρ George F. Koob, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την

Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

Το ποσοστό των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που πίνουν αυξάνεται κάθε μήνα που περνά – ιδίως στις γυναίκες, λέει ο ίδιος.

Και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πίνουν το κάνουν πιο συχνά από ό,τι άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, προσθέτει.

«Η ομάδα των Baby Boomers (εκείνων, δηλαδή, που έχουν γεννηθεί από το 1946 έως το 1964) αλλάζει το τοπίο της χρήσης αλκοόλ μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων στις ΗΠΑ με δύο βασικούς τρόπους», δήλωσε ο Koob στο CNN μέσω email.
«Πρώτον, είχαν πάντα την τάση να πίνουν περισσότερο, καθώς και να χρησιμοποιούν άλλα ναρκωτικά περισσότερο από την προηγούμενη γενιά, επομένως το ποσοστό των ηλικιωμένων που πίνουν αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος τρόπος είναι καθαρά αριθμητικός. Η γενιά των Baby Boomers είναι μεγάλη, επομένως ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αναπτύσσουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ και πεθαίνουν από το αλκοόλ αυξάνεται, ανέφερε.
Η συζήτηση γύρω από το αλκοόλ έχει αλλάξει καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά η κουλτούρα αυτή καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από νεότερους ανθρώπους, λέει ο ίδιος.

«Δεδομένου του ιστορικού ρόλου που διαδραμάτιζε το αλκοόλ στον ιστό της καθημερινής ζωής… ο ηλικιωμένος πληθυσμός μπορεί να γνωρίζει λιγότερο τη ζημιά που προκαλεί», εξηγεί.

Η αντοχή μας στο αλκοόλ μειώνεται όσο μεγαλώνουμε

Αλκοόλ: Γιατί είναι πια επικίνδυνο για τους άνω των 60

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι είναι ότι ένα άτομο δεν αντιδρά στο αλκοόλ στα 70 του όπως στα 30 του, λέει.

«Το σώμα αλλάζει καθώς γερνάμε και οι αλλαγές αυτές μας καθιστούν πιο επιρρεπείς σε ορισμένες από τις βλάβες που προέρχονται από τη χρήση αλκοόλ», προσθέτει.

Με την ηλικία, μειώνεται το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ, λέει η Δρ Stephanie Collier, διευθύντρια εκπαίδευσης στο τμήμα Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο νοσοκομείο McLean στο Belmont της Μασαχουσέτης. Η αντίδραση των ηλικιωμένων σε ένα ποτό θα είναι πολύ πιο έντονη, καθώς ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται, προσθέτει.

Παράλληλα, μειώνεται και το νερρό στο σώμα μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται περισσότερο αλκοόλ στο αίμα, επομένως η ίδια ποσότητα ποτού που κατανάλωνε κανείς σε νεότερη ηλικία έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση χρόνια αργότερα, εξηγεί ο Koob.

Οι κίνδυνοι του ποτού για τους ηλικιωμένους

Οι αλλαγές αυτές στον τρόπο με τον οποίο το ποτό επηρεάζει τον οργανισμό μας έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ σε πράγματα όπως η απόδοση στην οδήγηση, ο χρόνος αντίδρασης, η μνήμη και η ισορροπία είναι μεγαλύτερες στους ηλικιωμένους ενήλικες από ό,τι στους νεότερους, εξηγεί ο Koob.

Η ισορροπία ιδιαίτερα είναι μεγάλο πρόβλημα, αν λάβει κανείς υπόψη πως η κύρια αιτία τραυματισμών μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι οι πτώσεις — και οι μελέτες δείχνουν ότι οι πτώσεις σε κατάσταση μέθης τείνουν να είναι πιο σοβαρές, προσθέτει.

Ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων είναι επίσης επικίνδυνος και σχεδόν το 90% των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων παίρνουν τουλάχιστον ένα φάρμακο τακτικά, προσθέτει η Collier.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, κάτι ανησυχητικό, αν σκεφτεί κανείς πόσο έπληξε τους μεγαλύτερους η πανδημία της Covid-19, προσθέτει ο Koob.

Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο

Αλκοόλ: Γιατί είναι πια επικίνδυνο για τους άνω των 60

Δυστυχώς, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι υγιεινή, λέει η Collier, η οποία συνιστά στους ασθενείς της να μην πίνουν καθόλου ή να στραφούν στις μπύρες χωρίς αλκοόλ εάν συνηθίζουν να πίνουν κάτι.

Αν αυτό ακούγεται δύσκολο, συνιστά να προσπαθήσετε να απέχετε από το ποτό μία ή δύο εβδομάδες και να δείτε πώς αισθάνεστε.

«Αν μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ και νιώσεις καλύτερα, το σώμα σου κάτι σου λέει», ανέφερε ο Koob.

Οι τρέχουσες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, λέει η Collier. Αλλά όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο, προσθέτει ο Koob.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε ηλικία θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξαναδούν τη σχέση τους με το αλκοόλ», λέει. Και προσθέτει: «Πιστεύουμε επίσης ότι η καλλιέργεια εναλλακτικών λύσεων έναντι της κατανάλωσης αλκοόλ για χαλάρωση, κοινωνικοποίηση και αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και καλύτερη υγεία».

Άρθρα Διατροφής

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks