16 Ιουλίου 2024
35.8 C
Athens

Mύθοι σχετικά με τον καρκίνο του πνέυμονα


Το 2020, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο με 2,21 εκατομμύρια ασθενείς και 1,8 εκατομμύρια θανάτους. Αν και πρόκειται για μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου, ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως περιβάλλεται από διάφορες αναλήθειες, η οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι μύθοι για το καρκίνο του πνεύμονα;

  1. Μόνο οι καπνιστές αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα

Αυτό δεν ισχύει και, δυστυχώς, πρόκεται για έναν επικίνδυνο μύθο. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, περίπου το 10–20% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ δεν κάπνισαν ποτέ ή έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους. Επιπλέον, κάθε χρόνο, περίπου 7.300 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα και άλλοι 2.900 οφείλονται στην έκθεση σε ραδόνιο.

2. Δεν υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα Πρώτη και κύρια είναι η πρόληψη και η διακοπή του καπνίσματος. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία του περιορισμού της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, καθώς για τους παθητικούς καπνιστές αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30%. Άλλα προϊόντα καπνίσματος θεωρούνται επίσης πιθανός κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα ηλικίας 50 ετών με ιστορικό καπνίσματος για 20 ή περισσότερα χρόνια, μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά περισσότερο από 20%. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στο ραδόνιο. Συνεπώς, η μέτρηση του ραδονίου στο σπίτι σας είναι σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους και η σωματική άσκηση θωρακίζουν και ενδυναμώνουν τις άμυνες του οργανισμού.

3. Μόνο οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα

Αν και περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα είναι άνω των 65 ετών, όλο και πιο συχνά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών παρουσιάζουν καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

4. Η ζωή σε μια πόλη με μεγάλη μόλυνση είναι χειρότερη από το κάπνισμα για τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Για παράδειγμα, οι συντάκτες μιας μετα-ανάλυσης που διερεύνησαν το θέμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: «Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου, το οξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και τα λεπτά σωματίδια συσχετίστηκαν θετικά με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των επαγγελματιών οδηγών αύξησε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα».

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ της ρύπανσης και του καπνίσματος. Η διαβίωση σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας παράγοντας κινδύνου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν είναι χειρότερο από τη χρήση προϊόντων καπνού και ο συνδυασμός μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος.

5. «Καπνίζω χρόνια, δεν έχει νόημα να το κόψω τώρα»

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε ή πόσο καιρό καπνίζετε. Η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή βελτιώνει την υγεία σας. Όταν το κόψετε, θα προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, θα αναπνεύσετε πιο εύκολα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα εξοικονομήσετε χρήματα.

6. Το κάπνισμα κάνναβης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κάνναβη συνιστά παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αυτό, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ κάνναβης και καρκίνου του πνεύμονα είναι περιορισμένα και αντικρουόμενα. Μία από τις δυσκολίες στη μελέτη αυτής της ένωσης είναι ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν κάνναβη καπνίζουν συχνά και καπνό, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η διάκριση των επιπτώσεων της κάθε ουσίας στην υγεία.

7. Εάν έχετε καρκίνο του πνεύμονα, μπορείτε να συνεχίσετε να καπνίζετε

Από τη στιγμή, που λαμβάνετε τη διάγνωσή σας, ενδεχομένως να πιστεύεται ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και άρα δεν έχει νόημα να κόψετε το κάπνισμα τώρα. Αυτό δεν ισχύει, αφού τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, που κόβουν το κάπνισμα, έχουν καλύτερη πρόγνωση!

8. Η χειρουργική επέμβαση κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί

Όχι, η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν κάνει τον καρκίνο του πνεύμονα να εξαπλωθεί. Μάλιστα είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα, καθώς συνιστάται σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα, στο οποίο μπορεί να τον θεραπεύσει.

Εάν ένας όγκος είναι μεγάλος ή εξαπλώνεται τοπικά και περιφερειακά, η πρόσθετη θεραπεία, όπως η χημειοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών κυττάρων στο αίμα. Μάλιστα, η κλινική έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η προσέγγιση παρατείνει την επιβίωση και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

9.Το ταλκ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Το ταλκ δεν έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Ο μύθος αυτός έχει δημιουργηθεί, διότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο σε άτομα που ασχολούνται με την εξόρυξη και την επεξεργασία ταλκ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν οφείλεται στο ορυκτό ή άλλους παράγοντες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, όπως το ραδόνιο.

10.Αν είχα καρκίνο του πνεύμονα, θα είχα συμπτώματα

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευθεί σε εντελώς ασυμπτωματικές περιπτώσεις ή σε άτομα με ελαφρά αναπνευστικά συμπτώματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα υψηλού κινδύνου είναι τόσο σημαντικός. Ακόμη και σε μη καπνιστές μπορεί να υπάρχει πλεονέκτημα στον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά οι μελέτες δεν το έχουν επιβεβαιώσει ακόμη.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks