9 Δεκεμβρίου 2024
16.7 C
Athens

Μαστογραφία: Πότε πρέπει να αρχίσουν να κάνουν οι γυναίκες


Η μαστογραφία μπορεί να σώσει ζωές. Προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού και είναι ένα σημαντικό όπλο κατά της νόσου. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε πως οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν την εξέταση αυτή στα 50. Στοιχεία όμως που προκύπτουν από νέα έρευνα αλλάζουν αυτά τα δεδομένα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology και η οποία εξέτασε διαφορετικές ηλικιακές συστάσεις για προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται ετησίως σε μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, αντί για την ηλικία των 50 ετών που προτεινόταν μέχρι σήμερα.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι συνεπείς προληπτικοί έλεγχοι μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 40%, οι στατιστικές δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν την ετήσια μαστογραφία, είναι χαμηλό. Αν και οι λόγοι που πολλές γυναίκες δεν κάνουν τακτικά μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου, ποικίλλουν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και της έλλειψης ασφάλισης υγείας ή πρόσβασης, οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πότε χρειάζεται να κάνουν μαστογραφία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα βρίσκεται σε εφαρμογή έως το 2025 το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

Οι ειδικοί αναφέρουν στο Yahoo Life πως υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί στους πρώιμους ελέγχους, ωστόσο τα οφέλη είναι ασφαλώς πολύ σημαντικότερα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου από τα 40 έτη τους, έχουν ένα ποσοστό ψευδώς θετικού αποτελέσματος. Μπορεί δηλαδή ένα εύρημα να οδηγήσει σε περαιτέρω επεξεργασία -όπως πρόσθετο απεικονιστικό έλεγχο ακόμη και πιθανή βιοψία- που καταλήγει να είναι καλοήθες, δηλαδή μη καρκινικό. Αυτά τα ψευδώς θετικά ευρήματα προκαλούν μεγάλη πίεση και άγχος στις ασθενείς.

Η υπερδιάγνωση -που αναφέρεται επίσης ως υπερανίχνευση και ορίζεται ως η ανίχνευση όγκων που δεν θα γίνουν συμπτωματικοί ή απειλητικοί για τη ζωή- είναι ένας άλλος πιθανός κίνδυνος. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 30 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Personalized Medicine διαπίστωσε ότι η υπερδιάγνωση λόγω μαστογραφίας προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού εμφανίστηκε στο 12,6% των γυναικών ηλικίας 40 ετών και άνω.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιστήμονες συμφωνούν πως όλοι αυτοί οι «κίνδυνοι» είναι διαχειρίσιμοι και ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την υγεία των γυναικών.

Άρθρα Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks