14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Λόγοι που ξυπνάτε με πονόλαιμο, χωρίς να είστε άρρωστοι


Το να ξυπνάτε με πονόλαιμο είναι συχνά σημάδι κρυολογήματος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πονόλαιμου ή ξηρότητας, που δεν έχουν καμία σχέση με το κρυολόγημα. Συχνά ο ένοχος είναι η μεταρινική ενστάλαξη, δηλαδή η παχύρευστη, κολλώδης βλέννα από τα ιγμόρεια που στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις και μπορεί να περιέχει φλεγμονώδη συστατικά, όπως λευκά αιμοσφαίρια ή βακτήρια, που ερεθίζουν το λαιμό.

Υπάρχουν και άλλοι πιθανοί λόγοι, τους οποίους παρουσιάζουμε παρακάτω, μαζί με διάφορους τρόπους αντιμετώπισης.

 1. Έχετε αλλεργίες

Αν το φτέρνισμα είναι το βασικό σημάδι των εποχικών αλλεργιών, δεν είναι απίθανο να σας αφήσουν με πονόλαιμο. Η γύρη, η σκόνη, η μούχλα ή το τρίχωμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς, προκαλώντας δυσφορία και ενοχλήσεις στο λαιμό.

Τρόπος αντιμετώπισης: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν την αλλεργία σας και να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας  σε αυτούς. Τα μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά και ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν, επίσης, να προσφέρουν ανακούφιση.

2. Περιβαλλοντικός ερεθιστικός παράγοντας

Ερεθιστικοί παράγοντες, όπως οι αναθυμιάσεις ή η σκόνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσφορία, πυροδοτώντας μια ανοσολογική αντίδραση στη μύτη και το λαιμό, η οποία συνήθως οδηγεί σε φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Και πάλι, η καλύτερη στρατηγική σας είναι η απομάκρυνση από τους εν λόγω παράγοντες. Η χρήση ενός φίλτρου αέρα μπορεί να βοηθήσει τον εξωτερικό αέρα να εισέλθει στο σπίτι σας, δημιουργώντας μια καθαρή ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τη μούχλα, χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα, για να διατηρήσετε την εσωτερική υγρασία στα κατάλληλα επίπεδα.

3. Κρύος και ξηρός αέρας

Οι πολύ ψυχρές ή ξηρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν το σώμα να αυξήσει την παραγωγή βλέννας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους αεραγωγούς σας υγρούς. Και όταν αυτή η επιπλέον βλέννα αρχίσει να περνάει στο λαιμό σας, ενδεχομένως να προκαλέσει και ρινική συμφόρηση.

Τρόπος αντιμετώπισης: ​Προσθέστε ξανά λίγη υγρασία στον αέρα θέτοντας σε λειτουργία έναν υγραντήρα. Πρόσεξτε να μην υπερβείτε τα επίπεδα ισορροπίας, δηλαδή 30 με 50% υγρασία μέσα στο σπίτι σας.

4. Έχετε παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας και να προκαλέσει πόνο, βραχνάδα ή ξηρό βήχα. Και επειδή τείνει να επιδεινώνεται κατά τις βραδινές ώρες, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε την ενόχληση στο λαιμό σας, όταν ξυπνάτε το πρωί.

Τρόπος αντιμετώπισης: Η διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο στο λαιμό σας. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα και προσπαθήστε να μην τρώτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Όταν κοιμάστε, ανασηκώστε το κεφάλι σας με ένα επιπλέον μαξιλάρι. Τέλος, εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκου για την καούρα.

5. Είναι τραυματισμός φωνητικών χορδών

Η χρήση της φωνής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη ένταση μπορεί να καταπονήσει τις φωνητικές σας χορδές και να τους προκαλέσει προσωρινό πρήξιμο και ερεθισμό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βραχνιάσετε ή και να κλείσει η φωνή σας, σε συνδυασμό με πονόλαιμο.

Τρόπος αντιμετώπισης: ​Η ξεκούραση της φωνής, η ενυδάτωση, η ύγρανση, το μασάζ στον αυχένα και η αποφυγή καθαρισμού του λαιμού είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφίσετε την ενόχληση και να επιταχύνετε την επιστροφή της φωνής σας.

6. Έχετε εκτροπή του διαφράγματος

Μερικές φορές τα αποκλινόμενα διαφράγματα, αυτά όπου ο χόνδρος που χωρίζει τα ρουθούνια κλίνει προς τη μία πλευρά, δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και αυξημένη παραγωγή βλέννας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ερεθίσει το λαιμό σας.

Τρόπος αντιμετώπισης: Εάν η πάθηση προκαλεί επαναλαμβανόμενα προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, για να συζητήσετε πιθανές επιλογές θεραπείας.

7. Σοβαρές ασθένειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας επίμονος πονόλαιμος μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος του λαιμού ή ο HIV. Συνήθως αυτά τα προβλήματα συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, ένα εξόγκωμα στο λαιμό, αιματηρή βλέννα ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Τρόπος αντιμετώπισης: Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωσή σας.

Πώς να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο

Εάν δεν προκαλείται από κρυολόγημα, ο ξηρός λαιμός το πρωί μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί, στοχεύοντας την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, όταν ξυπνάτε και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

 • Πιείτε κάτι ζεστό, όπως τσάι με μέλι, προκειμένου να ενυδατώσετε το λαιμό σας και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό.
 • ​Φάτε κάτι κρύο.​ Τα λαχανικά ή το παγωτό μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση, μουδιάζοντας την πληγείσα περιοχή και εξαλείφοντας μέρος της φλεγμονής.
 • Γεμίστε ένα μπολ με καυτό νερό και βάλτε το πρόσωπό σας επάνω, ώστε να εισπνεύσετε τον ατμό. Με αυτό τον τρόπο θα καθαρίσετε και θα ανοίξετε τους αεραγωγούς σας.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Ένας ήπιος πονόλαιμος συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και η αντιμετώπισή του στο σπίτι θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες. Αν η ενόχληση στο λαιμό διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, είναι καλό να καλέσετε το γιατρό σας. Ειδικά, στην περίπτωση που ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα όπως:

 • εξάνθημα
 • ωταλγία
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • πυρετός 
 • αιματηρή βλέννα
 • οίδημα προσώπου
 • εξόγκωμα στο λαιμό 
 • προβλήματα αναπνοής

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks