15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Λεμόνι ή λάιμ; ποιο να προτιμήσετε;


Πολλές τάσεις για την υγεία έρχονται και παρέρχονται, αλλά μια που φαίνεται να έχει παραμείνει είναι η προσθήκη λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ακόμα κι αν τα οφέλη του λεμονιού για την υγεία είναι λιγότερα από ό,τι νομίζετε, αν μη τι άλλο, το να αρωματίσετε το νερό σας με εσπεριδοειδή μπορεί να σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερο νερό. Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι τι μπορείτε να προσθέσετε στο νερό σας πέρα από λεμόνι; Έχει σημασία ο τύπος των εσπεριδοειδών; 

Ποια είναι τα οφέλη των εσπεριδοειδών για την υγεία;

Γενικά, τα εσπεριδοειδή παρέχουν μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών που είναι απαραίτητες για τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Αποτελούν καλή πηγή καλίου, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, θειαμίνης, νιασίνης και βιταμίνης Β6, εκτός από τη βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχουν φυτοχημικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επί του παρόντος, διεξάγεται μια μελέτη σε ποντίκια για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της φλούδας των εσπεριδοειδών και της φλεγμονής του εντέρου. Το λεμόνι δοκιμάζεται ειδικά σε μελέτες σε ζώα στην Ιαπωνία, εξετάζοντας το ρόλο που παίζει στη μακροζωία. Και υπάρχουν ήδη στοιχεία για τη λειτουργία της βιταμίνης C στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά της να μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Η έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη των εσπεριδοειδών είναι μεγαλύτερα, όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνετε εσπεριδοειδή για μέγιστα οφέλη

Όσον αφορά την κατανάλωση εσπεριδοειδών, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκονται στον πολτό έναντι της φλούδας, με τα αποτελέσματα να ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε φρούτο. Στον πολτό θα βρείτε τις περισσότερες φυτικές ίνες. Συνεπώς, όταν πίνετε μόνο τον χυμό, χάνετε αυτό το συστατικό. Από το χυμό παίρνετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες. όπως βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Εάν θέλετε να έχετε το απόλυτο όφελος, ωστόσο, πρέπει να σκέφτεστε τα εσπεριδοειδή ως ολόκληρο φρούτο και να καταναλώνετε λίγο από κάθε μέρος. Εάν δεν σας ενδιαφέρει να προσθέσετε τη φλούδα στον αποχυμωτή σας, για να εξαγάγετε μερικά από τα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν σκόνες διαθέσιμες στο εμπόριο. Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να προμηθεύεστε βιολογικά λεμόνια, λάιμ και γενικά εσπεριδοειδή, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση φυτοφαρμάκων. Έτσι, όταν κάνετε χυμό από βιολογικά λεμόνια ή λάιμ, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα, για να λάβετε τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά.

lemons and limes on sales at summer market

Λεμόνι ή λάιμ; Ποιο έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά;

Δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες συστάσεις ως προς το ποιο εσπεριδοειδές υπερισχύει των υπολοίπων. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, όταν η επιλογή είναι μεταξύ λεμονιού και λάιμ, που έχουν περίπου την ίδια χρήση και είναι παρόμοια από διατροφική άποψη. 

Τούτου λεχθέντος, μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρέσκου χυμού λεμονιού περιέχει όντως περισσότερη βιταμίνη C από αυτή του λάιμ, οπότε αν καταναλώνετε περισσότερα εσπεριδοειδή ειδικά για να λάβετε την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, ο χυμός λεμονιού είναι η καλύτερη επιλογή. Ως προς τις φυτικές ίνες, η διαφορά των δύο εσπεριδοειδών είναι 0,1 γραμμάρια με το λεμόνι να πρωτοστατεί. Εντούτοις, το λεμόνι και ειδικότερα ο χυμός του περιέχει περισσότερη ζάχαρη.

Τα οφέλη για την υγεία τόσο του λεμονιού όσο και του λάιμ έχουν επιβεβαιωθεί, με έρευνες να δείχνουν ότι τα λεμόνια έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα λάιμ έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προφανώς, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στα δύο και δεν χρειάζεται να σκεφτείτε την κατανάλωση λεμονιών και λάιμ ως επιλογή μεταξύ των δύο. Άλλωστε, υπάρχει (και πρέπει να υπάρχει) χώρος και για τα δύο στη διατροφή σας.

Πόσο συχνά πρέπει να πίνετε νερό εσπεριδοειδών;

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν την μέρα τους πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι. Αντίστοιχα, πολλοί είναι και οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη του νερού με λεμόνι για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης του pH και της προώθησης της απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, πολλά από τα οφέλη, όπως η πρόσθετη ενυδάτωση ή η αύξηση της βιταμίνης C σχετίζονται με το νερό καθεαυτό ή τα εσπεριδοειδή καθεαυτά και όχι ειδικά με το συνδυασμό των δύο στοιχείων.

Πολλά ιατρικά και ερευνητικά ιδρύματα συνιστούν νερό με λεμόνι για τη θεραπεία των λίθων στα νεφρά, αλλά αυτή είναι μια σύσταση, που αφορά στοχευμένα κάποιον που εμφανίζει πέτρες στα νεφρά και ελπίζει να μειώσει τον κίνδυνο έναντι ενός καθημερινού καταναλωτή.

Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι κακό ή επιβλαβές να καταναλώνετε νερό με λεμόνι ή λάιμ για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Άλλωστε, για αρκετούς ανθρώπου είναι μια πιο ευχάριστη εναλλακτική, καθώς τους βοηθά να πίνουν περισσότερο νερό. Όλα τα εσπεριδοειδή θα λειτουργήσουν και ενώ δεν θα λαμβάνετε τόσα θρεπτικά συστατικά όσα θα λαμβάνατε από την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε μερικές βιταμίνες και να ενισχύετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Και δεν είναι ανάγκη να περιοριστείτε μόνο στα εσπεριδοειδή. Αντιθέτως, μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε προϊόν στο νερό, για να προσδώσετε γεύση και άρωμα σε αυτό. Αρκετοί επιλέγουν τις φράουλες ή το αγγούρι σε φέτες. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να πίνετε περισσότερο νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι.

https://www.wellandgood.com/lab-testing-care-quest-direct/ 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks