15 Απριλίου 2024
27.6 C
Athens

6 μύθοι σχετικά με την αντιφλεγμονώδη διατροφή


Ένας βασικός ορισμός της αντιφλεγμονώδους διατροφής δίνει έμφαση στην κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ολόκληρων τροφών –ιδιαίτερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φασόλια, καλά λιπαρά και ελαχιστοποιεί τα πρόσθετα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα. Στόχος της είναι να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, κάτι που συνολικά ενισχύει τη μακροζωία.

Ωστόσο, το πλαίσιο της αντιφλεγμονώδους διατροφής εξακολουθεί να είναι αρκετά ασαφές για κάποιους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τους κανόνες της, και τις ευνοϊκές πηγές τροφής. Η περίσσεια περιεχομένου και η ασαφής γλώσσα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της αντιφλεγμονώδους διατροφής όχι μόνο καθιστά την υιοθέτησή της πιο δύσκολη, αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για παρανοήσεις, που στην πραγματικότητα λειτουργούν εναντίον της. Παρακάτω, παρουσάζουμε τους 6 μεγαλύτερους μύθους της αντιφλεγμονώδους διατροφής.

Diabetes healthy diet

  1. Όλες οι φλεγμονές είναι κακές.

Δεν είναι όλες οι φλεγμονές στο σώμα επικίνδυνες ή ανεπιθύμητες. Στην πραγματικότητα, η φλεγμονή συνιστά την κύρια άμυνα του οργανισμού ενάντια σε εισβολείς, δηλαδή σε μικροοργανισμούς. Ύπο αυτό το πρίσμα, είναι σημαντική η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της οξείας και της χρόνιας φλεγμονής. Στην πρώτη περίπτωση, αναφερόμαστε στη βραχυπρόθεσμη φλεγμονή, που είναι μέρος των φυσιολογικών ανοσολογικών αποκρίσεων του οργανισμού σε έναν τραυματισμό, μια λοίμωξη ή στην έντονη άσκηση. Στη δεύτερη περίπτωση, η φλεγμονή διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός ή μόλυνση από ιό, με αποτέλεσμα η φλεγμονή να γίνεται προβληματική για τον οργανισμό. Με πιο απλά λόγια, μόνο όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, γνωστικής εξασθένησης, πόνου στις αρθρώσεις και πεπτικών προβλημάτων. Συνεπώς, ο στόχος της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. 

Τα υψηλά επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών CRP (C Reactive Protein) και IL6 (Interleukin 6) στο αίμα υποδεικνύουν υπερβολική φλεγμονή. Αν ανησυχείτε, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα διενεργήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, προκειμένου να εντοπίσει την φλεγμονή. Ακόμα και αν σας συνταγογραφήσει σχετική φαρμακευτική αγωγή, η καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής απαιτεί αντιφλεγμονώδη διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν ύπνο υψηλής ποιότητας, καλύτερη διαχείριση του άγχους και τακτική άσκηση.

2. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή σε όλους.

Αν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη γλουτένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, που παρέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες. Από τη στιγμή, που δεν έχετε δυσανεξία στην γλουτένη και σας προσφέρει ενέργεια, δεν χρειάζεται να την αποβάλλετε από τη διατροφή σας.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή στη διατροφή, εστιάστε πρώτα στη διαφοροποίηση της πρόσληψης δημητριακών και αμύλου. Μην περιορίζεστε μόνο στο σιτάρι, αλλά δοκιμάστε βρώμη, κινόα, πατάτες, καλαμπόκι ή κριθάρι, ώστε να συμπεριλάβετε διάφορες μορφές σύνθετων υδατανθράκων στα γεύματα σας. Αυτό θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών, και αντιοξειδωτικών.

Gluten free food, healthy eating dieting concept

3. Η κατανάλωση λαχανικών νυχτολούλουδου θα αυξήσει τη φλεγμονή.

Τα λαχανικά νυχτολούλουδου ανήκουν στην οικογένεια των φυτών με τη λατινική ονομασία Solanaceae και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πατάτα, τη ντομάτα, την πιπεριά και τη μελιτζάνα. Περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Εσφαλμένα αποφεύγονται σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, εκτός εάν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή και ο ενδοκρινολόγος σας έχει συστήσει συγκεκριμένα τον περιορισμό των λαχανικών νυχτολούλουδου. Η άσκοπη εξάλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε ορισμένες ίνες, που τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου και τα φυτοχημικά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη και την υπερβολική φλεγμονή.

4. Η μικρή κατανάλωση υδατανθράκων προσφέρει περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Οι υδατάνθρακες είναι μια εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας για τους περισσότερους ανθρώπους. Η περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων συνεπάγεται περιορισμένη πρόσληψη φυτικών τροφών, που υποστηρίζουν το έντερο και το καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων και των φρούτων.

Όλες αυτές οι πηγές υδατανθράκων παρέχουν φυτικές ίνες και άλλους ζυμώσιμους υδατάνθρακες που ουσιαστικά «τροφοδοτούν» τα βακτήρια στο κατώτερο πεπτικό σας σύστημα. Όσο πιο ποικιλόμορφη και πλούσια είναι η διατροφή σας σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα, τόσο πιο ποικιλόμορφα είναι τα βακτήρια του εντέρου σας. Επιπλέον, ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την πέψη, την ψυχική υγεία και φυσικά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

5. Όλες οι γλυκές τροφές προκαλούν φλεγμονές και αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, όταν η πρόσληψη σακχάρου συνδυάζεται με υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες ή/και φυτικές ίνες, το σάκχαρο στο αίμα τείνει να παραμένει ισορροπημένο και σταθερό. Αυτό συμβάινει, διότι, όταν τρώγονται μόνα τους και τακτικά, τα τρόφιμα με υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη ή άμυλο, που στερούνται φυτικών ινών, απορροφώνται γρήγορα, οδηγώντας σε ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από την προβλεπόμενη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δραματική απόκριση ινσουλίνης και στην πτώση του σακχάρου, η οποία στη συνέχεια πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη, καθώς και φλεγμονή. Για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε ισορροπία, δοκιμάστε να προσθέσετε πρωτεΐνη και λαχανικά σε ζυμαρικά και δημητριακά ή συμπληρώστε μια μπάλα παγωτό με μια μερίδα φιστίκια Αιγίνης.

6. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή σας στερεί πολλά τρόφιμα.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι στην πραγματικότητα περισσότερες από τα τρόφιμα και τους παράγοντες, που προκαλούν φλεγμονή. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η νοοτροπία σας. Οι διαιτολόγοι συνιστούν τη νοοτροπία της προσθήκης και όχι του περιορισμού! Επιλέξτε τις αντιφλεγμονώδεις τροφές με τη λογική, ότι προσθέτουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες επιλογές στη διατροφή σας.

https://www.wellandgood.com/anti-inflammatory-diet-myths/ 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks