18 Μαΐου 2024
24.6 C
Athens

Αντιγριπικό εμβόλιο: Από σήμερα δωρέαν στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση


Tο εμβόλιο γρίπης είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση αλλά ούτε η ιατρική συνταγή.  Για να κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν (ή να έχουν σημειωμένο) το ΑΜΚΑ τους, ώστε να το αναφέρουν στον φαρμακοποιό.

Το άτομα που είναι επιλέξιμα για να λάβουν αυτό το εμβόλιο καθορίστηκαν με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023 .

Πολλά φαρμακεία ήδη προσφέρουν το εμβόλιο στους πολίτες, εκτελώντας τη νέα νομοθεσία που περιλαμβάνεται στο άρθρο 3 της  τροπολογίας με τίτλο “Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)”:

Άρθρο3
Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2023-2024
1. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων κατά της γρίπης, κατά την περίοδο 2023-2024, το συμβατικό τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης (κατηγορίας QivE) αποζημιώνεται εξολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τα άλλα ασψαλιστικά Ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικήςσυνταγής.
2. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείταιαπό ιατρούςτου ιδιωτικού ή του δημόσιου Τομέα, ανεξαρτήτωςειδικότητας,καθώς και από φαρμακοποιούς.
3. Οι διενεργούντες τον εμβολιασμό της παρ. Ι καταχωρίζουν, με ευθύνη τους, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών τη διενέργεια του εμβολιασμού και τα στοιχεία των εμβολιασμένων.

Τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί τα σκευάσματα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα επαρκέσουν στη ζήτηση.

Vaccine concept, close up of influenza flu vaccine

Τύποι Εμβολίων

Tα εμβόλια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Το νέου τύπου εμβόλιο Fluad Tetra με ανοσοενισχυτικό, που χορηγείται για προφύλαξη από τη γρίπη στους άνω των 65 ετών.
  2. Το συμβατικό Efluelda που ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση για πρόληψη σε ηλικίες 60 ετών και άνω.
  3. Το Flucelvax χορηγείται για την προφύλαξη από τη γρίπη σε ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών

Δικαιούχοι Εμβολίων

To συμβατικό εμβόλιο της γρίπης χορηγείται δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, σε άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και γενικά επαγγελματίες που έχουν επαφή με άτομα μεγάλης ηλικίας ή με άτομα που νοσούν.

Ακόμη τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών είναι μία κατηγορία που δικαιούται δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση το εμβόλιο της γρίπης

Μέσω της παραπάνω κατηγορίας  «άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη» οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγήσουν το εμβόλιο σε οποιονδήποτε υγιή ενήλικα, καθώς η χoρήγηση γίνεται κατά δήλωση αυτoύ που επιθυμεί να εμβoλιαστεί και δεν χρειάζονται έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία.

Διευκρινίζεται ότι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν συστήνεται να εμβολιαστούν για τη γρίπη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εμβολιαστεί το περιβάλλον τους.

Νέου τύπου εμβόλιο μόνο με ιατρική συνταγή

Όσον αφορά τα άτομα άνω των 65 ετών, στα οποία συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να κάνουν το νέου τύπου εμβόλιο για τη γρίπη, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτούν γιατρό, διότι το συγκεκριμένο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. «Το υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή κάποιος που είναι άνω των 65 ετών, να κάνει το συμβατικό εμβόλιο στο φαρμακείο, δίχως να χρειαστεί ιατρική συνταγή. Για να κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν (ή να έχουν σημειωμένο) το ΑΜΚΑ τους, ώστε να το αναφέρουν στον φαρμακοποιό.

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks