20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Κλειτορίδα: 10 Πράγματα να ξέρετε


Η κλειτορίδα είναι μέρος του αιδοίου, των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αν και είναι μέρος της γυναικείας αναπαραγωγικής ανατομίας, δεν εξυπηρετεί καμία αναπαραγωγική λειτουργία. Αυτό το μέρος του σώματος με μέγεθος μπιζελιού έχει έναν μοναδικό σκοπό η σεξουαλική απόλαυση μέσω διέγερσης. 

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε που συχνά δεν καλύπτονται στα μαθήματα αναπαραγωγικής υγείας. Πολλοί άνθρωποι —ακόμα και όσες έχουν κλειτορίδα—δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, ποια είναι η λειτουργία της και τον ρόλο που παίζει στους οργασμούς και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η Health στράφηκε σε ειδικούς για να συγκεντρωσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την με αυτή.

Πού βρίσκεται η κλειτορίδα;

Η κλειτορίδα είναι μέρος του αιδοίου, ή τα εξωτερικά μέρη των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Βρίσκεται στην κορυφή του αιδοίου, πάνω από το κολπικό άνοιγμα.

Το αιδοίο περιλαμβάνει:

 • Τα μεγάλα χείλη, ή τις εξωτερικές πτυχές του δέρματος
 • Τα μικρά χείλη, ή τις εσωτερικές πτυχές του δέρματος
 • Το άνοιγμα της ουρήθρας, που είναι ένας σωληνοειδής σχηματισμός μέσω του οποίου ρέουν τα ούρα
 • Το άνοιγμα του κόλπου

Τι κάνει η κλειτορίδα;

Η κλειτορίδα είναι μέρος των γυναικείων γεννητικών οργάνων και παίζει σημαντικό ρόλο στον οργασμό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αν και είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, δεν έχει αναπαραγωγική λειτουργία. Αντίθετα, η μοναδική λειτουργία αυτού του οργάνου είναι να παρέχει σεξουαλική ευχαρίστηση.

Κλειτορίδα: 10 Πράγματα να ξέρετε

Πως μοιάζει;

Μπορεί να αναγνωρίσετε το εξωτερικό μέρος της κλειτορίδας, που μοιάζει με ένα καλυμμένο μπιζέλι κοντά στην κορυφή του κολπικού ανοίγματος. Υπάρχουν, επίσης, εσωτερικά συστατικά της κλειτορίδας που έχουν σχήμα σαν κόκαλο ευχής.

Η κλειτορίδα μεγαλώνει όταν διεγείρεται, παρόμοια με το πέος. Κατά τη διέγερση, οι ιστοί γεμίζουν με αίμα. Οι μυϊκοί σπασμοί αργότερα απελευθερώνουν το παγιδευμένο αίμα εάν επιτευχθεί οργασμός.

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος που «πρέπει» να μοιάζει. Η κλειτορίδα έχει πολλές διαφορετικές ευαισθησίες, μεγέθη και είναι μοναδική για κάθε άτομο.

Εξωτερική Ανατομία

Το τμήμα της κλειτορίδας που βλέπετε είναι η βάλανος, μια μικρή δομή που παρέχει ερεθίσματα για τη σεξουαλική διέγερση. Η βάλανος στέλνει μηνύματα που σηματοδοτούν την ευχαρίστηση μέσω του ραχιαίου νεύρου, που εκτείνεται μέσα στο σώμα. Το δέρμα, ή το καλυμματικό της κλειτορίδας, καλύπτει και προστατεύει τη βάλανο στο εξωτερικό της.

Εσωτερική Ανατομία

Οι άνθρωποι συνήθως μιλούν μόνο για τα εξωτερικά μέρη όταν μιλούν για την κλειτορίδα, δήλωσε στο Health η Rebecca Chalker, PhD, λέκτορας και συγγραφέας του “The Clitoral Truth”. Υπάρχουν περισσότερα στην κλειτορίδα από την κλειτορική κουκούλα και τη βάλανο.

Τα εσωτερικά μέρη της κλειτορίδας περιλαμβάνουν:

 • Σώμα
 • Κλειτοριδικά σκέλη
 • Ρίζα
 • Σώμα
 • Αιθουσαίοι βολβοί

Τα κλειτοριδικά σκέλη και ο άξονας είναι σπογγώδες, μακρύ και εκτείνονται κατά μήκος των πλευρών του κόλπου. Αυτές οι οστικές δομές ιστού που μοιάζουν με σάκο εμποτίζονται με αίμα όταν διεγείρονται.

Νευρικές απολήξεις

Η κλειτορίδα είναι το πιο πλούσιο σε νευρικές απολήξεις τμήμα του αιδοίου, είπε στο Health η Debra Herbenick, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, Bloomington. Υπάρχουν περίπου 8.000 νευρικές απολήξεις στη βάλανο.

Ο καθένας χρειάζεται ένα διαφορετικό είδος διέγερσης για να νιώσει ικανοποίηση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητοι με την άμεση διέγερση της κλειτορίδας.

«Ακριβώς επειδή είναι ευαίσθητη δεν σημαίνει ότι όλοι θέλουν να διεγερθεί με την επαφή», είπε ο Χέρμπενικ. «Κάποιες γυναίκες προτιμούν να αγγίζουν κοντά στην κλειτορίδα αλλά όχι πάνω της».

Μία από τις πιο γνωστές ζώνες ευχαρίστησης είναι το σημείο G, μια ευαίσθητη περιοχή στο εσωτερικό του κόλπου που προσφέρει ευχαρίστηση όταν διεγείρεται σωστά. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν οργασμό από κολπική διέγερση είναι χαμηλός. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016, μόνο το 6% των γυναικών έφτασαν σε οργασμό μόνο με κολπική διέγερση. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 σημείωσε ότι το 18,4% των ανθρώπων θα μπορούσαν να έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ.

Αντίθετα, σχεδόν το 70% φτάνει σε οργασμό όταν, κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ, υπάρχει διέγερση της κλειτορίδας. Έχει να κάνει με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για να ανακαλύψετε τι σας αρέσει περισσότερο.

Μέγεθος

Το μήκος της κλειτορίδας είναι περίπου 23 έως 28 εκατοστά συνολικά, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται εσωτερικά στο σώμα. Αυτό που βλέπετε εξωτερικά είναι ένας κόκκος σε μέγεθος μπιζελιού, κάτι που σκέφτονται πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται την κλειτορίδα. Έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, είπε ο Chalker.

“Σκεφτείτε το ως εξής: Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι το κύριο σεξουαλικό σας όργανο, τα γεννητικά όργανα είναι απλώς οι υποδοχείς της ευχαρίστησης. Έχει να κάνει με την οπτική, αφή και στοματική διέγερση παρά με το πραγματικό μέγεθος της”, σημείωσε η Τσάλκερ. «Ενώ η βάλανο μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις δυνατότητες ευχαρίστησης».

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κλειτορίδα σας αλλάζει διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η αλλαγή των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να την διευρύνει, εξήγησε ο Chalker. Μην ανησυχείτε αν παρατηρήσετε κάποιες διαφορές στο μέγεθος της.

Καταστάσεις που επηρεάζουν την κλειτορίδα

Υπάρχουν διαφορετικές παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κλειτορίδα, όπως διόγκωση ή έντονος πόνος. Λοιμώξεις και δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το αιδοίο μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, κνησμό και πόνο κοντά ή πάνω της. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να κάνουν μετάσταση εκεί.

Καρκίνος

Αν και σπάνιος, ο καρκίνος του αιδοίου μπορεί να επηρεάσει την κλειτορίδα. Οι καρκίνοι, που ξεκινούν από το αιδοίο, αποτελούν λιγότερο από το 1% των καρκίνων στις γυναίκες. Άλλοι καρκίνοι που μπορεί να κάνουν μετάσταση στην κλειτορίδα περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Ο πόνος και το πρήξιμο είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου που έχουν δώσει μετάσταση εκεί. Οι όγκοι εκεί απαιτούν επιθετική θεραπεία και συχνά έχουν κακή πρόγνωση

Κλειτορίδα: 10 Πράγματα να ξέρετε

Κλειτοριδικός Πόνος

Μερικοί άνθρωποι έχουν πόνο κοντά ή πάνω στην κλειτορίδα τους, επηρεάζοντας τις καθημερινές και σεξουαλικές τους λειτουργίες. Ο πόνος εμφανίζεται συχνά ως τοπικός πόνος του αιδοίου, που ονομάζεται αιδοιοδυνία.

Ο πόνος στο αιδοίο μπορεί να εμφανιστεί τυχαία ή κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης, του σεξ, της χρήσης ταμπόν ή φορώντας στενά ρούχα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πόνο στο αιδοίο με δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους ή μολύνσεις από μύκητες.

Κλειτοριδομεγαλία

Η κλειτοριδομεγαλία είναι μια διευρυμένη κλειτορίδα με δείκτη μεγαλύτερο από 35 χιλιοστά. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αυτή, ενώ άλλοι μπορούν να την αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Ο σύνδρομος πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες επίκτητης κλειτοριδομεγαλία.

Τα άτομα με ΣΠΩ έχουν αδένες και ωοθήκες που εκκρίνουν υπερβολικές ανδρογόνες ή βιολογικά ανδρικές ορμόνες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι το μήκος της κλειτορίδας ήταν υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από άλλους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μήκος της κλειτορίδας μπορεί να υποδηλώνει υπερβολικά επίπεδα ανδρογόνων.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις που επηρεάζουν το αιδοίο μπορεί να περιλαμβάνουν και την κλειτορίδα, όπως:

 • Βακτηριακή κολπίτιδα (BV): Το αιδοίο σας έχει μια ισορροπία από “καλά” και “κακά” βακτήρια. Η BV συμβαίνει εάν υπάρχει υπερανάπτυξη “κακών” βακτηρίων. Μπορεί να έχετε κνησμό έξω από τον κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της κλειτορίδας.
 • Έρπης: Ο ιός του έρπητα (HSV) μπορεί να επηρεάσει τα γεννητικά όργανα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πληγές που γίνονται επώδυνες φουσκάλες κοντά στον κόλπο.
 • Σύφιλη: Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές ή έλκη κοντά στην κλειτορίδα που είναι συχνά ανώδυνα.
 • Τριχομονάδες (trich): Αυτή είναι μια παρασιτική σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI). Οι τριχομονάδες μπορεί να επηρεάσουν το αιδοίο, όπως την κλειτορίδα, και να προκαλέσουν κνησμό και πόνο.
 • Μύκητες: Αυτό συχνά προκαλεί ανώμαλες εκκρίσεις από τον κόλπο, κάψιμο και κνησμό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η περιοχή του αιδοίου έχει φλεγμονές.

Δερματικές παθήσεις

Μερικές δερματικές λοιμώξεις που επηρεάζουν το αιδοίο μπορεί να περιλαμβάνουν την κλειτορίδα, όπως:

 • Δερματίτιδα εξ επαφής: Μπορεί να έχετε ερεθισμό κοντά ή πάνω στο αιδοίο εάν χρησιμοποιείτε αρωματικά ή σαπούνια και φοράτε συγκεκριμένα υφάσματα.
 • Θυλακίτιδα: Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος επηρεάζει τα τριχοθυλάκια σας. Μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινα, μικρά σπυράκια που μπορεί να είναι επώδυνα και κοντά στο αιδοίο.
 • Ομαλός λειχήνας: Αυτό προκαλεί ανώμαλες εκκρίσεις από τον κόλπο, κάψιμο, κνησμό και πόνο κοντά ή πάνω στο αιδοίο.
 • Σκληρυντικός λειχήνας: Κάψιμο, κνησμό, πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και ρήξεις στο δέρμα κοντά ή πάνω στο αιδοίο μπορεί να εμφανιστούν. Το δέρμα του αιδοίου μπορεί να γίνει λεπτό, λευκό ή ζαρωμένο.
 • Λειχήνας απλός χρονικός: Αυτές είναι λεπιώδεις, παχιές πλάκες δέρματος στο αιδοίο.

Κλειτορίδα: 10 Πράγματα να ξέρετε

Πώς να διατηρήσετε την υγιή

Μπορείτε να διατηρήσετε την κλειτορίδα σας υγιή ακολουθώντας καλή κολπική υγιεινή. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα για να πλένετε τον κόλπο σας. Ο κόλπος παράγει βλέννα που απομακρύνει το αίμα της περιόδου, το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις για να κρατηθεί καθαρός. Αντίθετα, καθαρίστε απαλά την περιοχή με ζεστό νερό όταν κάνετε μπάνιο ή ντους.

Υπάρχουν επιπλέον τρόποι να διατηρήσετε την κλειτορίδα σας υγιή:

 • Αλλάξτε τις σερβιέτες ή τα ταμπόν σας συχνά αν έχετε περίοδο.
 • Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα υγιεινής, επιθέματα, ταμπόν ή χαρτί υγείας. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν υπερανάπτυξη “κακών” βακτηρίων, οδηγώντας σε λοίμωξη.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του ουροποιητικού σας συστήματος για να προστατευτείτε από λοιμώξεις.
 • Φορέστε αναπνεύσιμα, ελαφρά υφάσματα, συμπεριλαμβανομένων των βαμβακερών εσωρούχων, για να αποφύγετε τη συγκράτηση υγρασίας.

Μια σύντομη ανασκόπηση

Η κλειτορίδα είναι ένα αναπαραγωγικό όργανο που μπορεί να διαφέρει σε σχήμα και μέγεθος και είναι διαφορετικό για κάθε άτομο. Αυτό το όργανο σε μέγεθος μπιζελιού δεν έχει αναπαραγωγική λειτουργία και παρέχει αποκλειστικά σεξουαλική ευχαρίστηση. Μπορείτε να εξερευνήσετε την σας μόνοι σας ή με έναν σύντροφο. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τι σας αρέσει και τι όχι αν εμπλέκεται σύντροφος.

Υπάρχουν παθήσεις υγείας που την επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένων της διόγκωσης και του πόνου. Επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε ανησυχίες ή υποψιάζεστε ότι κάτι μπορεί να μην είναι σωστό με την κλειτορίδα σας.

Άρθρα Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks