20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Εντομοκτόνα: Σπιτικές συνταγές για το δέρμα, το σπίτι και τον κήπο


Δεν είναι όλοι άνετοι με το να χρησιμοποιούν συνθετικά χημικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα για να απωθήσουν τα ζουζούνια. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για την απώθησή τους και τα σπιτικά εντομοκτόνα είναι μια εύκολη λύση. Όχι μόνο είναι πιο ασφαλή για την ανθρώπινη χρήση, αλλά είναι και αποτελεσματικά.

Αυτό το άρθρο θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα φυσικά συστατικά που μπορουν να σας βοηθήσουν στην απώθηση των εντόμων αλλά και το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα συστατικά για να φτιάξετε τα δικά σας εντομοκτόνα.

Ποια φυσικά συστατικά βοηθούν στην απώθηση των ζωυφίων;

Ενώ η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) απαιτεί τα περισσότερα εντομοαπωθητικά που εφαρμόζονται στο δέρμα να είναι εγγεγραμμένα τόσο για την ανθρώπινη ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα, έχει, επίσης, αναφέρει αρκετά φυσικά συστατικά ως φυτοφάρμακα ελάχιστου κινδύνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση, η EPA δεν τα αξιολογεί ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Εδώ είναι μερικά δημοφιλή φυσικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να απωθήσετε τα έντομα από το σπίτι και την αυλή σας.

Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών

Η σιτρονέλα και τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών όπως το λιμονένιο είναι δημοφιλή και γνωστά εντομοαπωθητικά. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η σιτρονέλα βοηθά στην απώθηση των κουνουπιών, και μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική κατά των ψύλλων, αφίδων, ακάρεων και μυγών.

Έλαιο σκόρδου

Η Έρευνα υποστηρίζει ότι το λάδι σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των κροτώνων. Επιπλέον, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει το έλαιο σκόρδου είναι κατάλληλο για χρήση σε αυλές και κήπους.

Αιθέριο έλαιο θυμαριού

Μια μελέτη του 2005 υποδεικνύει ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού βοηθά στην απώθηση των κουνουπιών. Ωστόσο, το έλαιο θυμαριού δεν θεωρείται ασφαλές για χρήση στο δέρμα σας εκτός εάν αραιωθεί.

Λάδι από ευκάλυπτο-λεμονιού

Μια ανασκόπηση του 2016 και το CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο από ευκάλυπτο λεμονιού είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό απωθητικό των κουνουπιών. 

Το λάδι ευκαλύπτου λεμονιού δεν πρέπει να συγχέεται με το αιθέριο έλαιο που δεν είναι αποτελεσματικό για τη δουλεια αυτή.

Αιθέριο έλαιο άνηθου

Θέλετε να απωθήσετε ζουζούνια από τους εσωτερικούς χώρους; Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άνηθος απωθεί αποτελεσματικά τις κατσαρίδες. Ωστόσο, το λάδι πρέπει να αραιωθει πριν το χρησιμοποιήσετε στο δέρμα σας.

Εντομοκτόνα: Σπιτικές συνταγές για το δέρμα, το σπίτι και τον κήπο

Λάδι κανέλας

Εάν τα κουνούπια είναι μια σημαντική ανησυχία, το λάδι κανέλας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Μια μελέτη κατέληξε ότι το λάδι κανέλας βοήθησε στην απώθηση των κουνουπιών τόσο σε εργαστηριακό περιβάλλον όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι το λάδι κανέλας μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στη θανάτωση των προνυμφών κουνουπιών.

Ωστόσο, το λάδι κανέλας μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις, οπότε φροντίστε να το αραιώσετε πριν το χρησιμοποιήσετε στο σώμα σας ή να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε στην αυλή.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας δεν είναι μόνο χρήσιμο για χαλάρωση και ύπνο. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών. Επιπλέον, η λεβάντα θεωρείται συνήθως ασφαλής για τοπική χρήση χωρίς να χρειάζεται να αραιωθεί.

Μινθέλαιο

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το έλαιο μέντας σκοτώνει και διώχνει τα κουνούπια. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη κατέληξε ότι το έλαιο μέντας μπορεί να κρατά μακριά τις αράχνες.

Συμβουλές ασφαλείας

Πολλά από αυτά τα συστατικά θεωρούνται φυσικά και ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή για τοπική χρήση. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια στο δέρμα σας, ίσως χρειαστεί να τα αραιώσετε με ένα λάδι βάσης.

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως των εσπεριδοειδών, μπορεί να είναι φωτοτοξικά όταν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Σπιτική συνταγή εντομοκτόνα για το δέρμα σας

Όταν πρόκειται να φτιάξετε μια αντικουνουπική λοσιόν που είναι ασφαλής για το δέρμα σας, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αιθέρια έλαια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τοπική εφαρμογή.

Για ένα εύκολο και φυσικό αντικουνουπικό για δέρμα σας, θα χρειαστείτε:

 • γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού
 • έλαιο από ευκάλυπτο λεμονιού ή αιθέριο έλαιο λεβάντας
 • αμαμήλις ανθόνερο

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Ανακατέψτε 1 μέρος ελαίου ευκαλύπτου λεμονιού ή αιθέριου ελαίου λεβάντας με αμαμελίδας ανθόνερο στο μπουκάλι. (Για κάθε σταγόνα λαδιού, χρησιμοποιήστε 10 σταγόνες αμαμελίδα.)
 • Ανακατέψτε απαλά να αναμειχθεί.
 • Ψεκάστε για εφαρμογή.

Εντομοκτόνα: Σπιτικές συνταγές για το δέρμα, το σπίτι και τον κήπο

Σπιτικά εντομοκτόνα για το σπίτι ή την αυλή σας

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σπιτικά σπρέι για ζωύφια και να το χρησιμοποιήσετε γύρω από το σπίτι ή την αυλή σας. Θυμηθείτε, ενώ πολλά αιθέρια έλαια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την απώθηση των εντόμων, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή για τοπική χρήση.

Για ένα DIY εντομοκτόνα για εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, θα χρειαστείτε τα εξής:

 • γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού
 • αιθέριο έλαιο λεβάντας
 • λάδι ευκαλύπτου λεμονιού
 • αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας
 • απεσταγμένο νερό
 • λευκό ξύδι

Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 • Αναμείξτε 10 έως 20 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο με 57 χιλιοστόλιτρα απεσταγμένο νερό και 57 χιλιοστόλιτρα  λευκό ξύδι.
 • Ανακατέψτε απαλά να αναμειχθεί.
 • Ψεκάστε για χρήση.

Σπιτική συνταγή ψεκασμού ζωύφιων για φυτά

Ενώ ορισμένα σπιτικά αντικουνουπικά μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα έντομα μακριά από τα φυτά σας, άλλα – όπως το αιθέριο έλαιο κανέλας – μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά.

Για μια σπιτική συνταγή που δεν θα βλάψει τα φυτά σας, δοκιμάστε να αραιώσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου θυμαριού με αποσταγμένο νερό. Ανακατέψτε σε ένα γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε στα φυτά σας.

Άλλες συμβουλές για την αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα

Εντομοκτόνα: Σπιτικές συνταγές για το δέρμα, το σπίτι και τον κήπο

Κανείς δεν θέλει να ασχολείται με τα τσιμπήματα από έντομα. Εκτός από τη χρήση ενός αντικουνουπικού ή απωθητικού, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε.

 • Φορέστε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας καλύπτουν τα χέρια, τα μπούτια, τους αστραγάλους και τα πόδια σας.
 • Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, προσπαθήστε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους το σούρουπο και την αυγή.
 • Χρησιμοποιήστε κεριά citronella όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για πρόσθετη προστασία.
 • Αποφύγετε να φοράτε αρωματικές λοσιόν και αρώματα έξω.
 • Απαλλαγείτε από το στάσιμο νερό σε υδρορροές, λουτρά πουλιών, ζαρντινιέρες, γλάστρες και καρότσια.
 • Κρατήστε όλα τα τρόφιμα ή ποτά καλυμμένα.

Συμπερασματικά

Αν και τα συνθετικά εντομοκτόνα θεωρούνται ασφαλή για ανθρώπινη χρήση, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις αυξάνονται σε δημοτικότητα. Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι πολλά φυσικά συστατικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην απώθηση των εντόμων, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα σπιτικό εντομοκτόνα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την ασφάλεια των συστατικών που χρησιμοποιείτε. Ακόμη και τα φυσικά συστατικά μπορεί να είναι επικίνδυνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άρθρα Υγείας 

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks