Περίπου 9.000 άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με όγκο στον εγκέφαλο, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι καλοήθεις και οι άλλοι μισοί κακοήθεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο όγκος αναπτύσσεται πολύ αργά. Πρόσφατη έρευνα που εξέτασε τις αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έδειξε ότι τα κακοήθη γλοιώματα μπορεί να χρειαστούν ακόμη και πέντε χρόνια για να γίνουν κλινικά εμφανή.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στο κεφάλι, αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τη Δρα Deborah Lee, συχνά παρατηρείται καθυστέρηση στη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παραπλανητικά και να αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις.

Καρκίνος στον εγκέφαλο: Τα σημάδια

«Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2019, οι συγγραφείς πήραν συνεντεύξεις από 39 ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τις οικογένειές τους και διαπίστωσαν ότι τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς εμφάνισαν μια σειρά από ανεπαίσθητες ενδείξεις και όχι έντονα συμπτώματα τους μήνες πριν από τη διάγνωσή τους».

Τα σημάδια αυτά ήταν:

 1. Αλλαγές στη γραφή
 2. Αλλαγές στην ομιλία
 3. Αλλαγές στην κατανόηση
 4. Αλλαγές στη μνήμη
 5. Αλλαγές στη συγκέντρωση
 6. Αλλαγές στην παράλληλη εκτέλεση εργασιών (multitasking)
 7. Δυσκολίες στον ύπνο
 8. Μη φυσιολογική αίσθηση στο κεφάλι
 9. Πονοκέφαλοι
 10. Ζάλη

Η Δρ. Λι πρόσθεσε: «Οι συγγενείς τους ανέφεραν ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους για τις καθημερινές δραστηριότητες και σταδιακά σταμάτησαν να ασχολούνται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον τους. Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για αυτά τα συμπτώματα τόσο για τους γενικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς».

445381 karkinos

Καθώς ένας όγκος εγκεφάλου μεγεθύνεται, αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του εγκεφάλου, προκαλώντας μια σειρά άλλων συμπτωμάτων.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πονοκεφάλους (το άτομο ξυπνάει συνήθως το πρωί με πονοκέφαλο, ο οποίος είναι έντονος και επίμονος)
 • Ναυτία και εμετούς
 • Θολή όραση
 • Υπνηλία
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα
 • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην ομιλία, προβλήματα όρασης ή/και παράλυση που επηρεάζουν τη μία πλευρά του σώματος.

Η Δρ. Lee εξηγεί: «Όταν ένας όγκος στον εγκέφαλο προκαλεί συμπτώματα αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης, είναι πιθανό να έχει προχωρήσει αρκετά και να προκαλεί απόφραξη στη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα ακριβή συμπτώματα και σημεία του όγκου εξαρτώνται από τη θέση του όγκου μέσα στον εγκέφαλο, το μέγεθος και τον τρόπο με τον οποίο πιέζει τις γύρω δομές».

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν όγκο στον εγκέφαλο. Εάν όμως ξυπνάτε με επίμονους πονοκεφάλους ή έχετε ανεξήγητη ναυτία και εμετούς που επιμένουν, μην αμελείτε τα συμπτώματα.

Πηγή