21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Καρδιά: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 20%


Η καρδιά μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μιας και είναι ίσως το πιο πολύτιμο όργανο που έχουμε. Υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσει. Πώς; Η επιστήμη δίνει την απάντηση.

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανέβασμα 50 σκαλιών και πάνω κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 20%.

Καρδιά και σκάλες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, τα οποία αφορούσαν 450.000 ενηλίκους. Υπολόγισαν το πόσο ευάλωτοι ήταν οι συμμετέχοντες στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου με βάση το οικογενειακό ιστορικό τους, τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Παράλληλα ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τη συχνότητα με την οποία ανέβαιναν σκάλες. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 12,5 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι η αναρρίχηση σκάλας σε καθημερινή βάση, μείωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ιδίως σε άτομα που ήταν λιγότερο ευάλωτα για καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Η σύντομης διάρκειας άσκηση υψηλής έντασης μέσω της αναρρίχησης σκαλιών, αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης και του προφίλ λιπιδίων, κυρίως σε άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες συστάσεις για φυσική δραστηριότητα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τα πιθανά πλεονεκτήματα του να ανεβαίνουμε σκάλες ως προληπτικό μέτρο για την ASCVD στον γενικό πληθυσμό» ανέφερε o Δρ. Λου Κι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τulane.

Ο Δρ. Κι τόνισε ότι το ανέβασμα της σκάλας είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης της άσκησης στην καθημερινότητα με χαμηλό κόστος και άμεσα προσβάσιμος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks