21 Μαΐου 2024
25.1 C
Athens

Καρδιά: 3 σημάδια στα πόδια που ίσως μαρτυρούν καρδιακό πρόβλημα


Τα προβλήματα στην καρδιά μπορεί να φανεί με αρκετά σημάδια. Τώρα, ειδικοί εντόπισαν και τρία σημάδια στα πόδια που φανερώνουν πως υπάρχε καρδιακό θέμα. Ποια είναι αυτά;
Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά ο δερματολόγος είναι συχνά εκείνος που αντιλαμβάνεται πρώτος ότι ένας ασθενής έχει καρδιοπάθεια. Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

3 σημάδια στα πόδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Πρήξιμο των ποδιών

Το πρήξιμο στους άκρους πόδες, στους αστραγάλους και στις κνήμες αποτελεί σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Ιατρικά αποκαλείται οίδημα και αποτελεί ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί καλά.

Όπως εξηγεί η AAD πολλές παθήσεις της καρδιάς προκαλούν συσσώρευση υγρού στα πόδια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η καρδιακή ανεπάρκεια.
Το οίδημα στα πόδια αναπτύσσεται επειδή όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, επιβραδύνεται η ροή του αίματος και παλινδρομεί στις φλέβες των ποδιών. Η συνέπεια είναι η συσσώρευση υγρού στους ιστούς.

Το οίδημα στα πόδια μπορεί να είναι εκτεταμένο, φτάνοντας έως ψηλά στη βουβωνική χώρα. Μπορεί να είναι μικρότερο το πρωί που ξυπνάτε και να επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όταν το πιέζετε σε ένα σημείο με ένα δάκτυλο για λίγα δευτερόλεπτα, μένει ένα «βαθούλωμα» στο δέρμα που αργεί να «σβήσει».

Μπλε δάκτυλα

Η κυάνωση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση αυτή, μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Είναι λ.χ. φυσιολογικό να μελανιάσει ένα δάκτυλο όταν το κτυπήσετε ή αν εκτεθεί στο ψύχος. Όταν όμως δεν οφείλεται σε τέτοια προφανή αιτία και το δέρμα στα πόδια είναι ζεστό, η κυάνωση ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη απόφραξης σε αιμοφόρο αγγείο.
Η απόφραξη αυτή οδηγεί σε ισχαιμία. Αυτό σημαίνει ότι το δάκτυλο δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και δεν οξυγονώνεται σωστά. Σε τέτοια περίπτωση το μελάνιασμα μπορεί να αναπτυχθεί στο κάτω μέρος των δακτύλων των ποδιών σας.
Η κυάνωση πρέπει να ελέγχεται αμέσως από γιατρό, διότι αν η αιτία είναι όντως η ισχαιμία, υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Επώδυνα εξογκώματα στα δάκτυλα

Αν παρουσιάσετε μικρούς, επώδυνους όζους (εξογκώματα) στο κάτω μέρος των δακτύλων σας (προς το πέλμα), είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε μία λοίμωξη στην καρδιά που αποκαλείται λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.
Τα εξογκώματα αυτά επιστημονικώς αποκαλούνται όζοι Osler. Μπορεί να αναπτυχθούν στα πόδια, στα δάκτυλα των χεριών (προς την παλάμη) ή σε χέρια και πόδια μαζί. Σύμφωνα με την AAD διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Παρότι μπορεί να υποχωρήσουν μόνοι τους, οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία και για την λοίμωξη στην καρδιά.

Καρδιά: 3 σημάδια στα πόδια που ίσως μαρτυρούν καρδιακό πρόβλημα

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks