29 Απριλίου 2024
23.7 C
Athens

Γιαούρτι: μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη;


Θα μπορούσε ένα απλό προϊόν ψυγείου να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2; Οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν επισημα να αναφέρουν ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο αυτής της χρόνιας νόσου, σύμφωνα με μια νέα απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Από την 1η Μαρτίου 2024, ο FDA ανακοίνωσε ότι δεν αντιτίθεται στους ισχυρισμούς σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού, εφόσον διατυπώνονται με τρόπους που δεν θα παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Οι δύο διατυπώσεις που επιτρέπονται τώρα περιλαμβάνουν:

  • «Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αν και η FDA αναφέρει ότι υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό».
  • «Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία».

Αλλά τι είναι ακριβώς ένας «εγκεκριμένος» ισχυρισμός υγείας;

Γιαούρτι: μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη;

«Η FDA θεωρεί ότι ένας εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας που υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, αλλά δεν πετυχαίνει το πρότυπο ‘σημαντική επιστημονική συμφωνία‘ (SSA),” δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπαιδευτής διαβήτη Erin Palinski-Wade, RD, CDCES, συγγραφέας του 2 Day Diabetes Diet, στο Health.

Ενώ το πρότυπο SSA απαιτεί καλά σχεδιασμένες μελέτες και συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με τον αντίκτυπο ενός τροφίμου στην υγεία, ένας εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας δεν απαιτεί αυτού του είδους εκτενής υποστήριξης. Για το λόγο αυτό, ο FDA επιβάλλει συγκεκριμένη διατύπωση γύρω από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σημασιολογίες, ορισμένοι έχουν ανησυχίες ότι αυτή η νέα απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει τους καταναλωτές να πιστεύουν λανθασμένα ότι το γιαούρτι είναι μια μαγική λύση για τον διαβήτη τύπου 2.

«Μπορεί να είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι το γιαούρτι θα μπορούσε να είναι μια «γρήγορη λύση» για το σάκχαρό τους», είπε στο Health η Caroline Thomason, RD, CDCES, διαιτολόγος και εκπαιδευτής διαβήτη σε ιδιωτικό ιατρείο στην Ουάσιγκτον, DC. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει, «καθώς δεν είναι όλα τα γιαούρτια ιδανικά για τη διατήρηση σταθερής γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες είναι πολλά υποσχόμενες.»

Παρακάτω, εξετάζουμε εάν η κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού κάθε δεύτερη μέρα θα μπορούσε πραγματικά να κρατήσει μακριά τον διαβήτη.

Πώς προέκυψε ο ισχυρισμός εγκεκριμένου υγείας

Η έγκριση των ισχυρισμών σχετικά με το γιαούρτι και τον διαβήτη είναι μια εξέλιξη που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια.

Το 2018, η Danone North America (της οποίας οι θυγατρικές περιλάμβαναν τα γιαούρτια Dannon, Activia και Silk) υπέβαλε αίτηση στον FDA ζητώντας έγκριση για την εμπορία των προϊόντων της ως μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Η αναφορά υπογράμμισε τις τεκμηριωμένες συνδέσεις του γιαουρτιού με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τόνισε επίσης ότι ορισμένες έρευνες έχουν συσχετίσει το γιαούρτι ως πλήρες τρόφιμο (και όχι μόνο τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά του) με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα επόμενα χρόνια, ο FDA εξέτασε αυτά τα στοιχεία, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι «ορισμένα αξιόπιστα στοιχεία» υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης γιαουρτιού και του κινδύνου διαβήτη (αν και σημείωσαν ότι «τα στοιχεία είναι περιορισμένα.») Έτσι, γεννήθηκε ένας έγκυρος ισχυρισμός υγείας .

Η κατανάλωση γιαουρτιού προλαμβάνει πραγματικά τον διαβήτη τύπου 2;

Γιαούρτι: μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη;

Το γιαούρτι είναι από καιρό γνωστό ως υγιεινή τροφή για την υψηλή περιεκτικότητά του σε προβιοτικά και πρωτεΐνες. Είναι πιθανό ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Ως πηγή πρωτεΐνης, το γιαούρτι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πείνας αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά αν καταναλώνεται στο πρωινό», είπε ο Thomason.Τα προβιοτικά, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να είναι μια θεραπευτική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με έρευνα του 2023.2

Όπως επισημαίνεται από τη Danone, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις του πλήρους γιαουρτιού στον διαβήτη τύπου 2.

Μια ανασκόπηση του 2022 στο The Journal of Dairy Science, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες μελέτες αποκάλυψαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είχαν προστατευτικά αποτελέσματα κατά της ανάπτυξης διαβήτη. Μεταξύ των τροφίμων που προστατεύουν από την ασθένεια, το γιαούρτι ήταν το πιο συνεπές. Και μια μελέτη του 2017 στο Journal of Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υγιεινής διατροφής, το γιαούρτι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς και ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι έρευνες τόσο εντυπωσιακές. Μια μετα-ανάλυση του 2019 στο Nutrients διαπίστωσε ότι το προβιοτικό γιαούρτι δεν είχε καμία επίδραση στη γλυκόζη αίματος, την ινσουλίνη ή την αντίσταση στην ινσουλίνη. Και ορισμένα γιαούρτια θα μπορούσαν ακόμη και να είναι επιζήμια για άτομα με διαβήτη τύπου 2, είπε ο Palinski-Wade. «Πολλά γιαούρτια στην αγορά έχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος».

Πως επιλέγουμε υγιεινό γιαούρτι

Για να κάνετε μια έξυπνη επιλογή για το σάκχαρο του αίματός σας, είναι καλύτερο να μην πάρετε οποιοδήποτε γιαούρτι από το ράφι.

«Όσον αφορά το σακχάρου στο αίμα και το διαβήτη, το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη που έχει υποστεί ζύμωση (προβιοτικά) μπορεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη», συνέστησε η Palinski-Wade. Ενθάρρυνε την αναζήτηση γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως το απλό ελληνικό γιαούρτι) για να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα και να ρυθμίσει την όρεξη.

Αν πραγματικά λαχταράτε τη γεύση, ωστόσο, έχετε επιλογές. «Μπορείτε να αναζητήσετε γιαούρτι με γεύσεις που δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης ή ποικιλίες χωρίς ζάχαρη», πρότεινε ο Thomason.

Πώς να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2 με άλλες επιλογές διατροφής

Το γιαούρτι μπορεί να έχει οφέλη για το σάκχαρο του αίματος, αλλά δεν είναι το μόνο τρόφιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τον Palinski-Wade, τρόφιμα όπως φρούτα του δάσους, φασόλια, φακές, αμύγδαλα και αβοκάντο ρυθμίζουν υψηλά τα επίπεδα γλυκόζης.

Σε γενικές γραμμές, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα όπως η μεσογειακή ή η δίαιτα DASH μπορεί επίσης να κρατήσει υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μεσογειακή διατροφή έχει οφέλη όπως βελτιωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C και χοληστερόλης.

Φυσικά, αν απολαμβάνετε το γιαούρτι, μη διστάσετε να το συμπεριλάβετε ως σνακ φιλικό για τον διαβήτη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι χαμηλό σε ζάχαρη και υψηλή σε πρωτεΐνη. «Εάν έχετε ήδη διαβήτη», είπε ο Thomason, «το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας και να σας προσφέρει μια υγιή δόση πρωτεΐνης και προβιοτικών που προάγουν το έντερο».

Γιαούρτι: μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη;

Άρθρα Διατροφής

Πηγή

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks