21 Ιουλίου 2024
29.4 C
Athens

Καίτε θερμίδες με τον ιδρώτα;


 

Έχετε ιδρώσει μετά από μια έντονη προπόνηση – μήπως όλος αυτός ο ιδρώτας σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο; Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Το να ιδρώνετε πολύ μπορεί να σημαίνει ότι δίνετε μεγάλη προσπάθεια στην άσκησή σας, η οποία απαιτεί επιπλέον ενέργεια. Παρόλα αυτά, ο περισσότερος ιδρώτας δεν ισοδυναμεί με περισσότερη καύση θερμίδων και παράγοντες όπως η δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο πόσο ιδρώτας θα δημιουργηθεί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι κάνει ο ιδρώτας;

Η εφίδρωση κάνει μερικά ευεργετικά πράγματα για το σώμα. Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει η εφίδρωση είναι για να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει ακαθαρσίες, όπως μεταβολικά απόβλητα και τοξίνες που συσσωρεύονται στο δέρμα.

Ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο προκαλείται ο ιδρώτας είναι η προστασία από την υπερθέρμανση. Ο ιδρώτας βοηθά το σώμα να ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του. Η εσωτερική σας θερμοκρασία αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας λέει στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να ιδρώσει για να δροσιστεί.

Κίνδυνοι της εφίδρωσης

Κάθε φορά που ιδρώνετε, μειώνεται η ποσότητα των σωματικών υγρών που έχετε. Αν χάσετε πολλά υγρά, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση.

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά για να αντισταθμίσετε τα υγρά που έχετε χάσει. Μπορεί να επηρεάσει πολλές λειτουργίες του σώματος και ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως ξηροστομία, σκούρα ούρα, ζάλη ή λιγότερα ούρα ή ιδρώτα από το συνηθισμένο.

Η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, γι’ αυτό αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση
 • Λιποθυμία
 • Έλλειψη ούρησης
 • Γρήγορη αναπνοή ή καρδιακό παλμό
 • Σοκ

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι πίνετε καθημερινά αρκετό νερό. Η ποσότητα που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία ή το φύλο. Επίσης, θυμηθείτε να ενυδατώνεστε με ακόμη περισσότερα υγρά, αν έχετε ζεστό καιρό, αν ασκείστε σε συνθήκες καύσωνα ή αν είστε άρρωστοι.

Καίτε θερμίδες με τον ιδρώτα;

Ο ιδρώτας καίει θερμίδες;

Η εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει το πόσες θερμίδες καίτε, αλλά σε ασήμαντο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες για να αρχίσει να ιδρώνει, καθώς οι ιδρωτοποιοί αδένες χρησιμοποιούν γλυκόζη ως ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Η λειτουργία αυτή υπάγεται στον μεταβολισμό, ο οποίος περιλαμβάνει κάθε διαδικασία που χρησιμοποιεί ή μετατρέπει ενέργεια στο σώμα. Ο μεταβολισμός συνδέεται επίσης άμεσα με την ένταση της άσκησης που κάνετε, καθιστώντας τον πιο κρίσιμο στη διαδικασία καύσης θερμίδων.

Γιατί ο καθένας ιδρώνει με διαφορετικό ρυθμό;

Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να ιδρώνει περισσότερο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο ή λιγότερο από άλλους, που σχετίζονται με τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων και τον εγκλιματισμό στη θερμοκρασία.

Ποσότητες ιδρωτοποιών αδένων και δραστηριότητα

Το πόσο ιδρώνετε βασίζεται στον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων που διαθέτετε. Μπορεί να γεννηθείτε με δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Επιπλέον, οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι πλήρως ενεργοί κατά τη διάρκεια της εφηβείας -και συνήθως οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες.

Προβλήματα με τους αδένες 

Οι εκκρινοειδείς αδένες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ιδρώτα. Μερικές φορές προβλήματα με τους αδένες του σώματος μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο προβλήματα με τον τρόπο που ιδρώνει. Τα θέματα αυτά μπορεί να είναι μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ανίδρωση, η απουσία εφίδρωσης
 • Υπερίδρωση, ή υπερβολική εφίδρωση
 • Υποίδρωση, ή ανεπαρκής εφίδρωση
 • Μιλιαρία, μια κατάσταση που οδηγεί σε δερματικές βλάβες επειδή οι ιδρωτοποιοί αποφράσσονται και ο ιδρώτας παγιδεύεται στο δέρμα

Θερμοκρασιακή προσαρμογή

Εάν έχετε συνηθίσει στο ζεστό καιρό, πιθανότατα θα ιδρώνετε περισσότερο αρχικά, επειδή το σώμα σας ξέρει πώς να ψύχεται αποτελεσματικά. Επίσης, διαφορετικοί άνθρωποι αρχίζουν να ιδρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Πώς μπορείτε να κάψετε θερμίδες

Καίτε θερμίδες με τον ιδρώτα;

Η καύση θερμίδων από τη σωματική δραστηριότητα είναι πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της αεροβικής έναντι της προπόνησης με βάρη. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα καίει θερμίδες ανεξάρτητα από το είδος της. Όσο πιο έντονα ασκείστε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες:

 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε γιόγκα ή προπόνηση στο νερό.
 • Κάντε δουλειές με το χέρι, όπως το να χρησιμοποιείτε ένα χλοοκοπτικό με το σπρώξιμο αντί για ένα μηχάνημα οδήγησης γκαζόν.
 • Επισκεφθείτε προσβάσιμα μονοπάτια.
 • Βρείτε έναν τρόπο για να κάνετε έντονες κινήσεις ενώ κάθεστε.
 • Συμπεριλάβετε σωματικές δραστηριότητες, όπως βελάκια, βόλεϊ ή μπόουλινγκ, στις συγκεντρώσεις.
 • Ενσωματώστε ασκήσεις ενδυνάμωσης που μπορείτε να κάνετε όρθιοι ή καθιστοί.
 • Ακούστε μουσική ενώ είστε δραστήριοι για να σας βοηθήσει να ασκείστε περισσότερο και ενδεχομένως να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
 • Σταθείτε περισσότερο όρθιοι (αν είναι εύκολο) – και δείτε πόσο μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι, αν είναι δυνατόν.
 • Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αν και όποτε μπορείτε.
 • Δοκιμάστε ασκήσεις σε καθιστή θέση και σε καρέκλα ή με τη βοήθεια καρέκλας, με ή χωρίς βάρη.

Μέτρηση της καύσης θερμίδων

Αν και η υψηλότερη καύση θερμίδων προέρχεται από υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης άσκησης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να υπολογίσετε πόσες θερμίδες κάψατε, όπως χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, εφαρμογές ή έναν online υπολογιστή καύσης θερμίδων.

Επίσης, μπορείτε να υπολογίσετε τις πιθανές θερμίδες που καίγονται, αν γνωρίζετε το γενικό μεταβολικό ισοδύναμο μιας εργασίας (MET) μιας δραστηριότητας. Τα ΜΕΤ είναι εκτιμήσεις για το πόση ενέργεια χρησιμοποιεί ένα άτομο κατά τη διάρκεια διαφόρων τύπων άσκησης.

Μόλις έχετε το μεταβολικό ισοδύναμο για μια συγκεκριμένη άσκηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εξίσωση για να πάρετε μια ιδέα για το πόσες θερμίδες έχετε κάψει:

 • Πολλαπλασιάστε το μεταβολικο ισοδύναμο επί 3,5
 • Πολλαπλασιάστε αυτό το σύνολο με το σωματικό σας βάρος σε κιλά
 • Διαιρέστε το πολλαπλασιασμένο σύνολο με το 200

Η τελική απάντηση θα πρέπει να σας δώσει τον αριθμό των χιλιοθερμίδων που κάψατε ανά λεπτό άσκησης.

Καίτε θερμίδες με τον ιδρώτα;

Εκτίμηση της έντασης της άσκησης

Αν θέλετε να ξέρετε πόσο σκληρά ή έντονα γυμνάζεστε, παρακολουθείτε τους καρδιακούς σας παλμούς. Αυτό μπορεί να απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, όπως όργανα παρακολούθησης καρδιακών παλμών, συσκευές παρακολούθησης υγείας ή εφαρμογές.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό ελέγχοντας τον σφυγμό είτε στην καρωτίδα στο λαιμό είτε στην κερκιδική αρτηρία στον καρπό. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί δύο για να λάβετε τον καρδιακό ρυθμό σε παλμούς ανά λεπτό.

Εάν αυτά δεν είναι στη διάθεσή σας, τότε βαθμολογήστε τον εαυτό σας στην κλίμακα Rate of Perceived Exertion (RPE). Το μόνο που κάνετε είναι να βαθμολογήσετε πόσο απαιτητική είναι η προπόνηση σε μια κλίμακα 1-10.19. Δεν θα γνωρίζετε ακριβείς αριθμούς, αλλά μπορείτε να συγκρίνετε διαφορετικές προπονήσεις και να πάρετε μια αίσθηση του πότε το κάνετε πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και πότε έντονα.

Μια γρήγορη επισκόπηση

Όποιο κι αν είναι το επίπεδο του ιδρώτα σας, απλά να θυμάστε ότι το επίπεδο δεν ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες που καίγονται. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονα γυμνάζεστε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει το σώμα σας -και τόσο περισσότερη θερμότητα (και ιδρώτα) θα απελευθερώσει.

Fitness

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks