21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Καφές: Tα 7 οφέλη που έχει για την υγεία


Πρωινό χωρίς να υπάρχει ο καφές για εμάς τους Έλληνες δεν υπάρχει. Και έρευνες δείχνουν συνεχώς τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Δεν είναι μόνο η ικανότητα του να μας δίνει ενέργεια και να μας κρατά ξύπνιους!

7 οφέλη που έχει ο καφές για την υγεία

Συνδέεται με την μακροζωία

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες κοινές ασθένειες και καταστάσεις. Σε μια μελέτη επί 185.000 ανθρώπων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλες οι φυλετικές ομάδες (Λευκοί, Ασιάτες, Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι) είχαν 12% χαμηλότερη συχνότητα θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, εγκεφαλικού, διαβήτη, αναπνευστικών προβλημάτων, ή νεφρικής νόσου, όταν έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Αυτή η μείωση της θνησιμότητας ήταν ακόμη μεγαλύτερη (18%) για όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Σε μια άλλη ανάλυση, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία εξέτασαν 218 προηγούμενες μελέτες για τον καφέ, προκειμένου να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις του στην υγεία. Συμπέραναν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών ζεστού καφέ την ημέρα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει κάποιον να μειώσει την πιθανότητα να πεθάνει ή να υποφέρει από καρδιακή νόσο, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη, ηπατική νόσο, άνοια και ορισμένους καρκίνους.

καφές

Το άρωμα του συμβάλλει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και καλύτερη απόδοση σε τεστ

Απλά και μόνο η μυρωδιά ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα σε τεστ. Σε μια μελέτη, 100 προπτυχιακοί φοιτητές επιστρατεύτηκαν για να κάνουν ένα τεστ άλγεβρας 10 ερωτήσεων. Μερικοί μαθητές διαγωνίστηκαν για τις εξετάσεις τους σε ένα εργαστήριο υπολογιστών που μύριζε καφέ, ενώ οι άλλοι δούλευαν σε ένα δωμάτιο χωρίς άρωμα.

Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι οι μαθητές στην αίθουσα που μύριζε καφέ σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ τους. Μάλιστα, η μυρωδιά του καφέ, όπως διαπίστωσαν, πρόσθεσε ακόμη και ένα επιπλέον στρώμα αυτοπεποίθησης στους συμμετέχοντες στο τεστ, αυξάνοντας τις προσδοκίες τους για καλύτερη απόδοση στις εξετάσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη θα πρέπει να έχει ευρείες επιπτώσεις. Το άρωμα του καφέ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αισθάνονται πιο ενθουσιώδεις, ή παραγωγικοί στον εργασιακό χώρο.

“Η όσφρηση είναι μια από τις πιο ισχυρές αισθήσεις μας”, λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, Adriana Madzharov, καθηγήτρια του Stevens School of Business. “Εργοδότες, αρχιτέκτονες, εργολάβοι, διαχειριστές χώρων λιανικής και άλλοι επαγγελματίες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διακριτικά αρώματα για να διαμορφώσουν την εμπειρία των εργαζομένων ή των ενοίκων”.

Επιβεβαιώνοντας αυτά τα αποτελέσματα, μια άλλη μελέτη διαπιστώνει ότι η μυρωδιά ή η σκέψη του καφέ βελτιώνει επίσης την εστίαση. Σε αυτό το πείραμα, 871 συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε στοιχεία που σχετίζονται με τον καφέ (μυρωδιές, ήχους, εικόνες) σε τέσσερα ξεχωριστά πειράματα. Τα στοιχεία αυτά σχεδιάστηκαν για να κάνουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τον καφέ και την καφεΐνη χωρίς να πιουν το ρόφημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη εγρήγορση, ενέργεια, καρδιακό ρυθμό και εστίαση/συγκέντρωση.

Ενεργοποιεί το κάψιμο θερμίδων από τον φαιό λιπώδη ιστό

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει το “καφέ” (φαιό) λίπος στο σώμα. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το καφέ λίπος καίει πραγματικά θερμίδες και προάγει την απώλεια βάρους.

Ο φαιός λιπώδης ιστός, που συνήθως αναφέρεται ως καφέ λίπος, πιστεύεται ότι βρίσκεται μόνο σε ανθρώπινα βρέφη και θηλαστικά σε χειμερία νάρκη. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι και οι ενήλικες μπορεί να έχουν καφέ λίπος. Ουσιαστικά, το καφέ λίπος δημιουργεί ζεστασιά στο σώμα καίγοντας θερμίδες.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που έδειξε το πώς μπορεί να διεγείρεται το καφέ λίπος στους ενήλικες. Χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση σε άτομα αμέσως μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη πράγματι διεγείρει τα καφέ λιποκύτταρα.

καφέ

Μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της γεύσης, ειδικά για γλυκά

Ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Μετά από ένα φλιτζάνι, τα γλυκά έχουν έχουν ακόμα πιο γλυκιά γεύση και τα πικρά δεν είναι τόσο έντονα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το γιατί η μαύρη σοκολάτα δεν έχει τόσο έντονη γεύση όταν συνδυάζεται με ζεστό καφέ.

Συνολικά 156 συμμετέχοντες στην μελέτη υποβλήθηκαν σε έλεγχο της όσφρησης και της γεύσης αφότου ήπιαν έναν καφέ. Ο καφές δεν επηρέασε καθόλου την όσφρησή τους, αλλά παρατηρήθηκαν διαφορές στη γεύση σε όλα τα επίπεδα. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτή είναι μια μελέτη που δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη. Επανέλαβαν το πείραμά τους χρησιμοποιώντας καφέ χωρίς καφεΐνη και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Ένας στους 41 θα πεθάνει από τη νόσο.

Η κατανάλωση καφέ μεταξύ των συμμετεχόντων κυμαινόταν από λιγότερο από δύο φλιτζάνια έως εννέα ή περισσότερα φλιτζάνια κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ. Ο καρκίνος είναι επίσης 12% λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί εάν οι ασθενείς πίνουν πολύ καφέ.

Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

Οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ και οι περιπτώσεις γνωστικής εξασθένησης παρακολουθήθηκαν σε περισσότερους από 200 Αυστραλούς κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ έχει θετική επίδραση σε διάφορες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων εκτελεστικών λειτουργιών που περιλαμβάνουν προγραμματισμό, αυτοέλεγχο και προσοχή. Περισσότερος καφές φαίνεται επίσης να προάγει την επιβράδυνση της συσσώρευσης πρωτεΐνης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που θεωρείται πρόδρομος της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.

καφές

Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της αερόβιας άσκησης

Σε μια μελέτη 38 άνδρες και γυναίκες ολοκλήρωσαν έναν κύκλο πέντε χιλιομέτρων με ένα ποδήλατο γυμναστικής χωρίς να πιουν τίποτα εκ των προτέρων. Την επόμενη μέρα, ορισμένοι συμμετέχοντες ήπιαν είτε καφέ, είτε ένα εικονικό φάρμακο με γεύση καφέ μία ώρα πριν εκτελέσουν την ίδια εργασία. Μια τρίτη ομάδα πάλι δεν ήπιε τίποτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του καφέ ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους πιο γρήγορα από τους συμμετέχοντες στις ομάδες εικονικού φαρμάκου και ελέγχου. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η παρατηρούμενη επίδραση του καφέ στην απόδοση ήταν παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

«Χρειάζεται ακόμη πολλή έρευνα, ωστόσο υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία», σχολιάζει η Danine Fruge, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Μακροζωίας Pritikin. Μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients επιβεβαιώνει τη συσχέτιση. Άλλες έρευνες προχώρησαν περαιτέρω, δείχνοντας ότι όλα τα είδη του καφέ έχουν παρόμοιες ιδιότητες. «Ο καφές εμπεριέχει περισσότερα από 100 βιοενεργά συστατικά. Σε αυτά οφείλεται πιθανώς η ευεργετική δράση του καφέ στη μακροζωία», εξηγεί η δρ. Fruge.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά 

Η καρδιοπάθεια μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη αιτία θανάτου, αλλά δεν είναι η μόνη. Ασθένειες όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το CDC.

Τι σχέση έχει ο καφές με όλα αυτά; Διαθέτει θαυματουργά αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι μιας σειράς παθήσεων και ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, καταπολεμούν τη φλεγμονή και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan. «Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά του καφέ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και την προστασία έναντι των ασθενειών», υποστηρίζει η δρ. Fruge. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως αυτόν του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτη.

Όπως πάντα, οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής θα πρέπει πάντα να συζητούνται πρώτα με τον γιατρό σας.

Μπορώ να πιω καφέ αν είμαι άρρωστος;

Πηγή: studyfinds.org

 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks