21 Μαΐου 2024
27.9 C
Athens

Καφεΐνη: Τα οφέλη της στην περιποίηση του δέρματος


Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μεταβάλλει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να αυξήσει την εγρήγορση και την ενέργεια. Ο καφές και το τσάι είναι συνήθως οι βασικές πηγές καφεΐνης των ανθρώπων, αλλά πλέον έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό και σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες ματιών, ορούς, και κρέμες κατά τη κυτταρίτιδα.

Η περιποίηση της επιδερμίδας με καφεΐνη υπόσχεται συχνά οτι θα «ενεργοποιήσει» ή θα «ξυπνήσει» το δέρμα σας, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να πίνετε ένα σφηνάκι εσπρέσο. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σας, βοηθά κυρίως στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στο να ξεπρηστούν τα μάτια. 

Ωστόσο, αυτά τα πιθανά οφέλη της περιποίησης της επιδερμίδας με καφεΐνη είναι προσωρινά. Οι μελέτες είναι πολύ περιορισμένες και έχουν μικτά αποτελέσματα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί πραγματικά. 

Δείτε όμως σε τι μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας.

Μειώνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Skincare caffeine eye serum. Product bottle and coffee beans.

Εάν έχετε σακούλες κάτω από τα μάτια λόγω έλλειψης ύπνου, μια κρέμα ματιών με καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε προσωρινά το πρήξιμο που σας κάνει να φαίνεστε κουρασμένοι. 

Απλώς σημειώστε: οι κρέμες ματιών με καφεΐνη δεν θα βοηθήσουν το πρήξιμο που προκαλείται από γενετικά ή προβλήματα υγείας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τα μάτια σας λαμβάνουν λιγότερο οξυγονωμένο αίμα, γεγονός που κάνει το δέρμα να φαίνεται μπλε και πρησμένο. Η έρευνα δείχνει ότι το σημείο που εφαρμόζουμε κρέμα με καφέ μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος γύρω από αυτά, κάτι που βοηθάει στη βελτίωση της εμφάνισης, των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα επιθέματα καφεΐνης με λάδι Emu και βιταμίνη Κ βοήθησαν να ξεπριστούν τα μάτια και να μειώσουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Ωστόσο, η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και το έλαιο Emu ενυδατώνει το δέρμα. Μια μικρή μελέτη 35 ατόμων βρήκε επίσης ότι κι η δροσιστική επίδραση των τζελ ματιών με καφεΐνη συνέβαλε στο ξεφούσκωμα των ματιών.

Μπορεί να μειώσει τις φωτοφθορές και τις ρυτίδες

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες, όταν προστίθενται στην περιποίηση του δέρματος, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις καταστροφικές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Ουσιαστικά, το δέρμα σας έρχεται καθημερινά σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και τη ρύπανση που δημιουργούν μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες που βλάπτει τα κύτταρα και τους ιστούς, διασπώντας το κολλαγόνο του δέρματός σας και προκαλούν λεπτές γραμμές, ρυτίδες και άλλες φωτοφθορές (ζημία από τον ήλιο).

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του δέρματός σας από την υπεριώδη ακτινοβολία και να επιβραδύνει τη βλάβη από τον ήλιο που οδηγεί σε ρυτίδες. Αλλά μην αρχίσετε να αντικαθιστάτε το αντηλιακό που βάζετε καθημερινά με μια την κρέμα καφεΐνης. Στην καλύτερη περίπτωση, μια κρέμα βοηθά στη μείωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Παρόλα αυτά, χρειαζόμαστε πιο αξιόπιστες μελέτες για να αποδείξουμε ότι η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά της καφεΐνης έχουν μια διαρκή επίδραση ενάντια στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και το οξειδωτικό στρες.

Μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Όταν τα λιποκύτταρα διογκώνονται από τον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα σας, μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα λακκάκια, στους γλουτούς, τους μηρούς ή το στομάχι – που ονομάζεται κυτταρίτιδα. Η λοσιόν εξομάλυνσης και οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας συχνά περιλαμβάνουν καφεΐνη για να βοηθήσουν στη μείωση της, αλλά δεν μπορούν να την εξαφανίσουν τελείως.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λιπαρών οξέων από το λίπος και να ενισχύσει τη διάλυση του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα – με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο λείο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι κρέμες αυτές μπορούν να αφυδατώσουν το νερό στα λιποκύτταρα . Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ξεφουσκώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθιστώντας την λιγότερο αισθητή.

Ωστόσο, οι μελέτες για τις κρέμες κυτταρίτιδας με καφεΐνη είναι ελάχιστες, παλιές και συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά που μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για την κυτταρίτιδα. Για παράδειγμα, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μείωσαν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μετά τη χρήση κρέμες καφεΐνης με ρετινόλη – ένα γνωστό συστατικό που εξομαλύνει το δέρμα.

Παρενέργειες 

Καφεΐνη: Τα οφέλη της στην περιποίηση του δέρματος

Επειδή η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, οι κρέμες που την περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα. Προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν σας μούδιασμα ή να σας κάψουν εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε άβολο τσούξιμο ή ερυθρότητα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με καφεΐνη.

Πάντα να κάνετε ένα τεστ σε μικρά σημεία πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο προϊόν περιποίησης για να αποφύγετε πιθανώς οποιαδήποτε δυσάρεστη αντίδραση. Απλώστε μια μικρή πινελιά προϊόντος στο εσωτερικό του καρπού σας και περιμένετε μερικές ώρες για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ καφεΐνη περιποίησης δέρματος;

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με προσθήκη καφεΐνης θεωρούνται γενικά ασφαλή και δεν αυξάνουν σημαντικά την ημερίσια πρόσληψη της. Καθώς τα περισσότερα περιέχουν χαμηλά ποσοστά περίπου 3%.

Έτσι, παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του δέρματος, είναι πολύ απίθανο μια τοπική κρέμα να έχει αρκετή για να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες ή τοξικότητα. Η συμπυκνωμένη σκόνη καφεΐνης και η ανάμειξη της με υγρά είναι οι κύριοι ένοχοι των ατόμων που καταναλώνουν τις τοξικές ποσότητες της.

Οι έγκυες θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν έναν πάροχο υγείας πριν χρησιμοποιήσουν κρέμες δέρματος με καφεΐνη. Αν και είναι απίθανο η τοπική καφεΐνη να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλής. 

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις εγκύους να περιορίσουν την καφεΐνη σε λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως – περίπου 2 φλιτζάνια καφέ. Είναι πιθανό η προσθήκη καφεΐνης στην περιποίησης δέρματος μπορεί να προσθέσει την πρόσληψή της στην κυκλοφορία του αίματός σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης.

Πως να το χρησιμοποιήσεις

Εάν χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών, ορό ή ενυδατική κρέμα ματιών με καφεΐνη για να φωτίσετε ή να ξεπρήξετε το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε τη το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα. Όταν εφαρμόζεται η κρέμα ματιών, χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να απλώσετε απαλά το προϊόν κάτω από τα μάτια σας.

Δεδομένου ότι τα οφέλη της καφεΐνης για την εξομάλυνση του δέρματος είναι προσωρινά, οι κρέμες κυτταρίτιδας θα προσφέρουν επίσης πιο ορατά αποτελέσματα εάν τις χρησιμοποιείτε το πρωί.

Μια γρήγορη αναθεώρηση

Η καφεΐνη στην περιποίηση του δέρματος δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους. Ωστόσο, οι κρέμες και οι οροί ματιών με αυτήν μπορεί να βοηθήσουν στο προσωρινό ξεφούσκωμα κάτω από τα μάτια και στη μείωση των λεπτών γραμμών. Οι κρέμες καφεΐνης επίσης δεν θα εξαλείψουν την κυτταρίτιδα και μπορούν μόνο να βοηθήσουν το δέρμα να φαίνεται πιο λείο.

Όπως ένα φλιτζάνι καφέ, αυτά τα οφέλη της περιποίησης της επιδερμίδας με καφεΐνη είναι προσωρινά. Για ακόμη περισσότερα οφέλη για το δέρμα, αναζητήστε προϊόντα με συμπληρωματικά συστατικά επανόρθωσης του δέρματος, όπως βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ.

Άρθρα ομορφιάς

Πηγή 

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks