21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Άσθμα: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο


Το άσθμα κόστισε 461 χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο το 2019. Η νόσος αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές οι ασθενείς που το έχουν παρατηρούν πως όταν δεν πάνε στην δουλειά για μερικές ημέρες τα συμπτώματα τους βελτιώνονται. Πρόκειται για το λεγόμενο επαγγελματικό άσθμα. Όταν δηλαδή τα συμπτώματα επιδεινώνουν παράγοντες που υπάρχουν στον εργασιακό μας χώρο.

Προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών. Αυτη με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη ικανότητα συστολής των λείων μυών. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αυτό μπορεί να φέρνει εξάρσεις στένωσης αεραγωγών και τα κλασικά συμπτώματα αναπνευστικού συριγμού.

Το άσθμα, όπως και πολλές άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, επιδεινώνεται από παράγοντες στον εργασιακό χώρο. Μελέτη που δημοσίευσαν ειδικοί στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Brazilian Journal of Pulmonology and international databases εκτιμά ότι το 16% των ατόμων που ανέπτυξαν ως ενήλικες έχουν επαγγελματικό άσθμα, ενώ ο επιπολασμός της νόσου που χειροτερεύει από τις εργασιακές συνθήκες ανέρχεται στο 21,5%.

Επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από εργασιακό άσθμα

World Asthma Day, concept of allergy care - Asthma

  • Κομμωτές
  • Εργαζόμενοι με ζώα, π.χ. κτηνίατροι
  • Αρτοποιοί
  • Καθαριστές
  • Εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία και επαγγελματίες υγείας
  • Επιπλοποιοί και ταπητουργοί
  • Επισκευαστές αυτοκινήτων και επαγγελματίες που κάνουν χρήση συγκολλητικών ουσιών
  • Επαγγελματίες παραγωγής τροφίμων

Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 200 ουσίες στον εργασιακό χώρο που μπορεί να το προκαλέσουν ή να το επιδεινώσουν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Archives of Occupational and Environmental Healthοι οι κομμωτές έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων από την έκθεση σε χημικές ενώσεις που ονομάζονται «persulfates», οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές περιπτώσεις άσθματος και ρινίτιδας.

Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή της μύτης – τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συμφόρηση, φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα. Αρκετές φορές, προ της εκδήλωσης των συμπτωμάτων του άσθματος μοιάζουν με συμπτώματα ρινίτιδας.

Μερικοί κοινοί ερεθιστικοί παράγοντες στον χώρο εργασίας σας είναι φαρμακευτικές ουσίες, άλευρα, πούπουλα και τρίχωμα ζώων, απολυμαντικά και διαλυτικά, σκόνη, βαφές και μέταλλα.

Τα καλά νέα είναι ότι το επαγγελματικό άσθμα μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση εάν υπάρχει προσεκτικά ελεγχόμενη έκθεση στο υλικό που το προκαλεί το, ή το άτομο αυτό φύγει από την έκθεση – σε συνδυασμό, πάντα, με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγήσει ο γιατρός του.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άσθματος ενηλίκων. Άρα, κύριος στόχος είναι περισσότερο η διαχείριση παρά η θεραπεία της ασθένειας. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου των συμπτωμάτων, καθώς επίσης την πρόληψη τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των κρίσεων.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks