20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Η απαραίτητη βιταμίνη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κούρασης


Η βιταμίνη B12 , γνωστή και ως “βιταμίνη της ενέργειας” διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας. Βοηθά στη σύνθεση του DNA, την παραγωγή κυττάρων του αίματος και τη δημιουργία νευρών, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού μας και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κόπωση και κούραση. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή υγιών νευρικών κυττάρων και τη συντήρηση του νευρικού συστήματος.

Επίσης, είναι  μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη. Υπάρχει σα σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων.

Σε μια μελέτη, Φιλανδοί επιστήμονες μελέτησαν 115 πάσχοντες από κατάθλιψη, οι οποίοι ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Οι ερευνητές καταμέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης B12 στο αίμα των ασθενών σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με διαφορά έξι μηνών.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ανταποκρίθηκαν πληρέστερα στη θεραπεία, διέθεταν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης Β12 στον οργανισμό τους, τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της περιόδου μελέτης.

top view close up of spoon full of vitamins and pr 2022 10 20 01 40 13 utc scaled

 

Τα ευρήματα εξακολουθούσαν να ισχύουν και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης B12 αποδίδεται στη συμβολή της στην παρασκευή των ουσιών με την ονομασία «μονοαμίνες», η έλλειψη των οποίων από το κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται ότι συνδέεται με την πρόκληση κατάθλιψης.

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία σχετίζεται με τη συγκέντρωση της ουσίας ομοκυστεΐνης, εξαιτίας της απουσίας βιταμίνης Β12.

Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει ότι πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία όταν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών Β1, Β2 και Β6.

Σε ποιες τροφές υπάρχει η Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα όπως κρέας, αυγά, οστρακοειδή και γαλακτοκομικά . Τροφές όπως το βοδινό συκώτι (και γενικά το βοδινό κρέας), η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο σολομός και τα οστρακοειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα  βιταμίνης Β12.

assortment of healthy vitamin b12 cobalamin sourc 2021 08 29 06 10 13 utc scaled

Για τους χορτοφάγους, οι οποίοι βασίζουν τη διατροφή τους κυρίως σε φυτικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και σόγια, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης Β12. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να λαμβάνουν συμπληρώματα με βιταμίνη Β12 ή να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτή τη βιταμίνη, όπως ορισμένα σιτηρά.

Ιδιότητες και Δράσεις Βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 έχει πολλές σημαντικές ιδιότητες και λειτουργίες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας:

 1. Συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας στο σώμα.
 2. Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
 3. Συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, μιας σημαντικής ουσίας για την υγεία.
 4. Συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.
 5. Συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα.
 6. Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ασθένειες και λοιμώξεις.
 7. Βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, συμβάλλοντας στην αύξηση της ενέργειας.
 8. Είναι σημαντική για τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων στο σώμα.

 

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ανεξάρτητα από το εάν είστε χορτοφάγος ή όχι, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Εδώ είναι μερικές πρόσθετες πληροφορίες:

 • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για βιταμίνη Β12 είναι περίπου 2.4 μικρογραμμάρια. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος, έξαρση ακμής και διάρροια.
 • Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα, μακροκυτταρική αναιμία και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
 • Είναι σημαντικό να διαπιστώσετε την έλλειψη βιταμίνης Β12 μέσω αιματολογικού ελέγχου και να λάβετε τη σωστή θεραπεία με ιατρική παρακολούθηση.
 • Η λήψη βιταμίνης Β12 κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό είναι ασφαλής με ιατρική παρακολούθηση.
 • Ορισμένοι παράγοντες, όπως το αλκοόλ, τα αντιβιοτικά, τα αντιμικροβιακά και τα αντισυλληπτικά, μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Για να διατηρήσετε την καλή υγεία του νευρικού συστήματος και την κανονική λειτουργία του οργανισμού, είναι σημαντικό να ενσωματώνετε βιταμίνη Β12 στη διατροφή σας από πηγές όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα θαλασσινά και η σόγια.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks