3 Μαΐου 2024
23.6 C
Athens

Γλυκόζη: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα για το αίμα 


Η γλυκόζη, είναι ο κύριος τύπος σακχάρου στο αίμα σας. Τη λαμβάνετε από τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματός σας.

Το φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα είναι περίπου 70-100 χιλιοστόγραμμα/ανα δέκα λίτρα αίμα. Το σάκχαρο του αίματός σας κυμαίνεται λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το φαγητό που καταναλώνετε. Ωστόσο, ιδανικά θα πρέπει παραμένει εντός ενός καθορισμένου εύρους και δεν πρέπει να αλλάζει πολύ με βάση αυτό που τρώτε ή το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας.

Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και της νεφρικής νόσου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείτε τη γλυκόζη του αίματος εάν έχετε διαβήτη, μια χρόνια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσει το σάκχαρό σας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, ορισμένων αντιβιοτικών και της ποσότητας ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για άτομα χωρίς διαβήτη, συνιστώμενα εύρη στόχου για άτομα με διαβήτη, μπορεί να ποικίλουν με βάση παράγοντες όπως:

  • Ηλικία
  • Σωματική κατάσταση 
  • Στρες
  • Ασθένειες
  • Φάρμακα

Το παρακάτω διάγραμμα περιλαμβάνει γενικές οδηγίες για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μετρημένα σε χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL).

Ηλικία  Κανονική γλυκόζη νηστείας χωρίς διαβήτη Εύρος στόχου γλυκόζης για διαβήτη τύπου 1 πριν από τα γεύματα Εύρος στόχου γλυκόζης για διαβήτη τύπου 1 πριν τον ύπνο
Ενήλικες και παιδιά 13-19 70-100 mg/dL 90-130 mg/dL 90-150 mg/DL
Παιδιά 6-12  70-100 mg/dL  90-180 mg/DL 100-180 mg/DL
Παιδιά κάτω των 6 ετών 70-100 mg/dL  100-180 mg/DL  110 έως 200 m

Πώς ελέγχεται το σάκχαρο του αίματος;

Ένας πάροχος υγείας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του προδιαβήτη ή του διαβήτη. Ο προδιαβήτης σημαίνει ότι το σάκχαρό σας είναι υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλό για να διαγνωστεί με διαβήτη.

Οι τύποι διαβήτη περιλαμβάνουν: 

Τύπος 1: Μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, γεγονός που διακόπτει την παραγωγή ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί.

Τύπος 2: Μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μιας θρεπτικής διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Κύηση: Υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή προδιαβήτη, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όλη την ημέρα σε συνεχή βάση.

Έλεγχος στο ιατρείο

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας είναι σχετικά απλός και δεν θα περιμένετε πολύ για αποτελέσματα. Οι πιθανές εξετάσεις που μπορεί να λάβετε στο γραφείο ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν:

Γλυκόζη: ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα για το αίμα

A1C: Αυτή η εξέταση είναι επίσης γνωστή ως εξέταση αιμοσφαιρίνης A1C ή HbA1c. Ο πάροχος υγείας θα πάρει ένα μικρό δείγμα αίματος από το δάχτυλο ή το χέρι σας. Το τεστ προσδιορίζει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες. Μπορεί να γίνει απευθείας στο γραφείο ή στο εργαστήριο και δεν απαιτεί καμία προετοιμασία.

Γλυκόζη στο αίμα νηστικοί (FPG): Αυτή η εξέταση μετρά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αφού δεν έχετε φάει για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Θα χρειαστεί να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε εκτός από νερό για οκτώ ώρες πριν από τη δοκιμή. Συνήθως εκτελείται το πρωί.

Τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT): Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται συχνά για τον έλεγχο του διαβήτη κατά την κύηση. Θα ακολουθήσετε μια κανονική δίαιτα με υδατάνθρακες για τις τρεις ημέρες πριν από τη δοκιμή και μετά θα νηστέψετε για 10-16 ώρες. Στο ραντεβού σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα λάβει ένα βασικό δείγμα αίματος χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Μετά από αυτό θα πιείτε υγρή γλυκόζη. Μπορεί να υποβληθείτε ξανά σε εξετάσεις μετά από 30 λεπτά, 60 λεπτά, 90 λεπτά ή 120 λεπτά για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας στη γλυκόζη. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών δόσεων γλυκόζης και διαστημάτων δειγματοληψίας.

Δοκιμές στο σπίτι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή, φορητή συσκευή που ονομάζεται μετρητής σακχάρου αίματος (γλυκόμετρο) για να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη μετρητών ή οθονών και μπορείτε να τα αγοράσετε σε διάφορα μέρη, όπως στο διαδίκτυο και στο πλησιέστερο φαρμακείο σας. Συχνά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και περιλαμβάνουν μια συσκευή τρυπήματος (τρύπημα) που ονομάζεται νυστέρι. Θα χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα νυστέρια, καθώς και δοκιμαστικές ταινίες, ώστε να έχετε απόθεμα.

Ακολουθούν τα βήματα για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας χρησιμοποιώντας το γλυκόμετρο σας:

  1. Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα είναι καθαρό.
  2. Αφαιρέστε μία ταινία μέτρησης από τη συσκευασία και κλείστε τη συσκευασία αμέσως. Το νερό μπορεί να καταστρέψει τις λωρίδες.
  3. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και στεγνώστε τα καλά. Κάντε απαλό μασάζ στο δάχτυλο που θα χρησιμοποιήσετε για την εξέταση για να αυξήσετε τη ροή του αίματος σε αυτήν την περιοχή.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα νυστέρι για να τρυπήσετε το δάχτυλό σας.
  5. Πιέστε λίγο αίμα πάνω στη δοκιμαστική ταινία ή κρατήστε την άκρη της ταινίας μέτρησης στη σταγόνα αίματος.
  6. Τοποθετήστε τη δοκιμαστική ταινία στο μετρητή και περιμένετε τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από λίγα δευτερόλεπτα.
  7. Πετάξτε το νυστέρι και τη δοκιμαστική ταινία.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματά σας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου ή γράψτε το σε ένα κομμάτι χαρτί που θα φέρετε στα ραντεβού με τον πάροχο υγείας σας. Η παρακολούθηση πιθανότατα θα περιλαμβάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας πριν από τα γεύματα καθώς και 1-2 ώρες μετά τα γεύματα.

Μην μοιράζεστε νυστέρια με κανέναν άλλον και βεβαιωθείτε ότι κάποιος που γνωρίζετε —για παράδειγμα, κάποιος με τον οποίο συγκατοικείτε— γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το γλυκόμετρο σας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό σας εάν είστε άρρωστοι.

Ποιος χρειάζεται μια εξέταση σακχάρου στο αίμα;

Γλυκόζη: ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα για το αίμα

Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξέταση σακχάρου αίματος εάν:

  • Έχετε συμπτώματα υψηλού ή χαμηλού σακχάρου στο αίμα
  • Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη
  • Είστε έγκυος

Θα συζητήσετε τα επόμενα βήματα με βάση τα αποτελέσματά σας. Τα επόμενα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετες εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί να σας συστήσουν να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, ειδικά εάν:

  • Παίρνετε ινσουλίνη
  • Δυσκολεύεστε να φτάσετε στο εύρος γλυκόζης στόχου σας
  • Έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με ή χωρίς τα συνήθη σημάδια
  • Είστε έγκυος

Μη φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) θεωρείται όταν το επίπεδο γλυκόζης σας είναι 100 και 125 γραμμάρια ανά δέκα λίτρα αίμα–όταν είστε νηστικοί. Αυτό δείχνει προδιαβήτη. Οτιδήποτε πάνω από 126 mg/dL χαρακτηρίζεται ως διαβήτης και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Το χαμηλό σάκχαρο αίματος (υπογλυκαιμία) είναι κάτω από 70 mg/dL πάλι όταν είμαστε νηστικοί. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (κάτω από 54 mg/dL) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών όπως λιποθυμία και επιληπτικές κρίσεις.

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς διαβήτη. Μπορεί να προκληθεί , για παράδειγμα, από άγχος ή ασθένεια.

Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχετε δώσει στον οργανισμό σας αρκετή ινσουλίνη, ενδέχεται να μην χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά την ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) ή μπορεί να μην προβαίνετε σε επαρκή φυσική δραστηριότητα για την υποστήριξη της υγείας σας.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν:

  • Ηλιακά εγκαύματα
  • Πρόσθετες ζάχαρες
  • Καφές
  • Η έλλειψη ύπνου
  • Παράλειψη πρωινού γεύματος
  • Αφυδάτωση
  • Ρινικά σπρέι
  • Ασθένεια των ούλων

Τα κοινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος περιλαμβάνουν: 

  • Προβλήματα όρασης
  • Ακραία δίψα ή ξηροστομία
  • Ξηρό δέρμα
  • Αίσθημα αδυναμίας ή κούρασης
  • Συχνή ούρηση (πολυουρία)

Η θεραπεία για την υπεργλυκαιμία εξαρτάται από το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Για παράδειγμα, η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας για έως και 24 ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, εάν το σάκχαρό σας είναι πάνω από 240 mg/dL, τα ούρα σας μπορεί να περιέχουν κετόνες. Οι κετόνες είναι οξέα που παράγονται όταν το σώμα σας διασπά το λίπος για ενέργεια, επειδή δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γλυκόζη. Η άσκηση απαιτεί ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας θα παράγει περισσότερες κετόνες. Τα υψηλά επίπεδα κετονών μπορεί να οδηγήσουν σε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (DKA).

Η επικοινωνία με τον πάροχο υγείας σας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των επιπλοκών από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί να αλλάξουν το φάρμακό σας ή τη δοσολογία της ινσουλίνης ή να σας παραπέμψουν σε εγγεγραμμένο διαιτολόγο (RD). Ο RD είναι επαγγελματίας υγείας που έχει ειδική εκπαίδευση στη διατροφή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων που σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

 

Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί με ή χωρίς διαβήτη.

Οι αιτίες χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν: 

  • Ορισμένοι τύποι φαρμάκων για τον διαβήτη και άλλα φάρμακα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Ινσουλίνωμα (ένας σπάνιος όγκος στο πάγκρεας)
  • Έλλειψη ορμόνης όπως η κορτιζόλη, η αυξητική ορμόνη ή η θυρεοειδική ορμόνη
  • Καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
  • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις για απώλεια βάρου

Μπορεί να μην εμφανίζετε σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν: 

  • Προβλήματα όρασης
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Ιδρώνοντας
  • Πονοκέφαλοι
  • Κούραση
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  • Δυσκολία στην καθαρή σκέψη

Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά αντιμετωπίζεται. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον «κανόνα 15-15» εάν το επίπεδο γλυκόζης σας πέσει στα 55 και 69 mg/dL: Φάτε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά και επαναλάβετε κάθε 15 λεπτά έως ότου το σάκχαρό σας επανέλθει στα 90-150 mg /DL. Οι φυτικές ίνες και το λίπος επιβραδύνουν την πέψη, έτσι τροφές όπως τα φασόλια ή η σοκολάτα δεν θα βοηθήσουν στην γρήγορη αποκατάσταση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι επιλογές υδατανθράκων που προτείνονται: 

  • Μισό ποτήρι χυμό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 6-7 σκληρές καραμέλες
  • 3 ταμπλέτες γλυκόζης 

Τα μικρά παιδιά συνήθως χρειάζονται λιγότερους υδατάνθρακες, γι’ αυτό ρωτήστε το γιατρό τους για την ποσότητα.

Καλέστε το νοσοκομείο εάν το σάκχαρό σας είναι κάτω από 55 mg/dL και χρησιμοποιήστε μια ενέσιμη γλυκαγόνη (ένα φάρμακο έκτακτης ανάγκης) στο σπίτι εάν έχετε κιτ.

Μια γρήγορη αναθεώρηση

Το σάκχαρο στο αίμα, ή γλυκόζη, είναι ο κύριος τύπος σακχάρου στο αίμα σας. Λειτουργεί σαν καύσιμο για το σώμα σας και προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώτε.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν έχετε διαβήτη. Απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγείας εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί να διατρέχετε έναν αριθμό επιπλοκών εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας είναι γρήγορος και απλός. Μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι ή στο ιατρείο και θα έχετε τα αποτελέσματά σας αμέσως.

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks