17 Ιουλίου 2024
31.5 C
Athens

Γίνεται ο δυνατός βήχας να προκαλέσει εμετό;


 

Μερικές φορές, ο βήχας είναι τόσο έντονος που μπορεί να σας οδηγήσει σε εμετό. Αυτό ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ασθένειας ή αλλεργίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους.

Ο βήχας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός προσπαθεί να απαλλάξει τους πνεύμονες από τη βλέννα, τις ξένες ουσίες και τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη και ασθένεια. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε βήχα από ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον στους οποίους είστε ευαίσθητοι.

Ορισμένες ασθένειες και παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά τόσο έντονο βήχα ώστε να κάνουν εμετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η πράξη του βήχα μπορεί να ενεργοποιήσει τους ίδιους μύες που χρησιμοποιούνται για τον εμετό.

Ο έντονος βήχας μπορεί επίσης να προκαλέσει το “αντανακλαστικό φίμωσης” που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις αιτίες του βήχα που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Τι προκαλεί έντονο βήχα στους ενήλικες;

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις βήχα στους ενήλικες. Αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας οξείας ή βραχυπρόθεσμης ασθένειας ή αλλεργίας. Μπορεί, επίσης, να είναι χρόνιοι και να διαρκούν για πολλές εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Οι αιτίες του βήχα που είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλεί εμετό περιλαμβάνουν:

 • Το κάπνισμα τσιγάρων: Προκαλεί το βήχα του καπνιστή. Μπορεί να είναι υγρός ή ξηρός και μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το εμφύσημα.
 • Μεταρινική σταγόνα: Είναι όταν η βλέννα που παράγεται στάζει στο λαιμό, προκαλώντας κρίσεις βήχα.
 • Άσθμα: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, συριγμό, δύσπνοια και υπερβολική παραγωγή βλέννας. 
 • Άσθμα παραλλαγής βήχα: Είναι ξηρός, επίμονος που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει εμετό.
 • Παλινδρόμηση οξέος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Μπορούν και οι δύο να προκαλέσουν ερεθισμό στον κατώτερο οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα και πονόλαιμο, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
 • Οξεία βρογχίτιδα: Προκαλεί βήχα που μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες βλέννας, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν φίμωση και εμετό. Ένας ξηρός, συριγμός βήχας που είναι αρκετά έντονος μπορεί να συνεχίσει να παραμένει για εβδομάδες μετά την υποχώρηση της λοίμωξης.
 • Πνευμονία. Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει ακραίες κρίσεις βήχα και εμετού ως αποτέλεσμα της βλέννας που αποβάλλεται από τους πνεύμονες ή από μια έντονη, μεταρινική σταγόνα.
 • Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) είναι ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση που μερικές φορές προκαλεί σοβαρό, χρόνιο βήχα. Οι αναστολείς του ΜΕΑ χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Γίνεται ο δυνατός βήχας να προκαλέσει εμετό;

Τι προκαλεί έντονο βήχα στα παιδιά;

Ορισμένες παθήσεις που προκαλούν εμετό σχετιζόμενο με το βήχα στους ενήλικες μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στα παιδιά. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πνευμονία, η βρογχίτιδα, το άσθμα, η παραλλαγή βήχα, το άσθμα, η μεταρινική σταγόνα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Άλλες καταστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Κοκκύτης (κοκκύτης). Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλεί έντονο και γρήγορο βήχα που συνήθως αποστραγγίζει τον αέρα από τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το άτομο να λαχανιάζει για οξυγόνο. Αυτό προκαλεί έναν ήχο κοκίτη. Ο εμετός είναι μια συνηθισμένη αντίδραση σε αυτά τα συμπτώματα.
 • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο RSV προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων και των αναπνευστικών οδών. Είναι η κύρια αιτία βρογχίτιδας και πνευμονίας στα μωρά.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την υποκείμενη αιτία ενός έντονου βήχα;

Ο γιατρός θα θελήσει να αποκλείσει τις εποχιακές αλλεργίες και άλλα πιθανά αλλεργιογόνα ως αιτία. Θα ρωτήσει για άλλα παράλληλα συμπτώματα, όπως καούρα, πυρετό και μυϊκούς πόνους, για να διαπιστώσει αν μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.

Διάφορες εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση αυτής της πάθησης σε ενήλικες και παιδιά. Περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία θώρακος: για να αναζητηθούν σημάδια πνευμονίας
 • Ακτινογραφία παραρρινίων κόλπων: για την αναζήτηση λοίμωξης των παραρρινίων κόλπων
 • Αξονική τομογραφία: για την αναζήτηση περιοχών λοίμωξης στους πνεύμονες ή στις κοιλότητες των ιγμορείων
 • Δοκιμασία πνευμονικής λειτουργίας: για να δώσει ο γιατρός πληροφορίες σχετικά με την ικανότητά σας να προσλαμβάνετε αέρα για τη διάγνωση του άσθματος
 • Εξέταση σπιρομέτρησης: για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ικανότητα πρόσληψης αέρα και το άσθμα
 • Εξετάσεις με τηλεσκόπιο: απαιτείται βρογχοσκόπιο, το οποίο διαθέτει μια μικρή κάμερα και φως για την εξέταση των πνευμόνων και των αεραγωγών σας, ή ένας παρόμοιος τύπος σωλήνα που ονομάζεται ρινοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των ρινικών διόδων.

Γίνεται ο δυνατός βήχας να προκαλέσει εμετό;

Πότε ο βήχας και ο εμετός είναι επείγον περιστατικό;

Ο εμετός που προκαλείται από το βήχα δεν αποτελεί από μόνος του επείγον ιατρικό περιστατικό. Εάν συνοδεύεται από αυτά τα άλλα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη:

 • Βήχας με αίμα
 • Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή
 • Τα χείλη, το πρόσωπο ή η γλώσσα γίνονται μπλε ή έχουν σκούρο χρώμα
 • Συμπτώματα αφυδάτωσης

Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά ο έντονος βήχας;

Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά ο έντονος βήχας;

Οι υποκείμενες καταστάσεις που προκαλούν τα συμπτώματά σας πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου ο βήχας και ο εμετός σας να υποχωρήσουν. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του βήχα περιλαμβάνουν:

 • Αποσυμφορητικά: για τις αλλεργίες και τη μεταρινική σταγόνα
 • Γλυκοκορτικοειδή: για άσθμα, αλλεργίες ή μεταρινική σταγόνα
 • Βρογχοδιασταλτικό ή εισπνευστήρας: για το άσθμα
 • Αντιισταμινικά: για αλλεργίες και μεταρινική καταρροή
 • Κατασταλτικά του βήχα: για βήχα με αιτία που δεν μπορεί να προσδιοριστεί
 • Σντιβιοτικά: για βακτηριακή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένου του κοκκύτηαναστολείς οξέων: για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κοκκύτη αναπνευστική λοίμωξη

Οι περισσότερες παθήσεις ωφελούνται από την κατάκλιση και την κατανάλωση πολλών υγρών. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, ρωτήστε το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα.

Μπορούν οι σπιτικές θεραπείες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του έντονου βήχα;

Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε βήχα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισής του. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τις σπιτικές θεραπείες αντί για μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).

Ακολουθούν μερικές γνωστές θεραπείες για το βήχα που μπορεί να μπορείτε να βρείτε στο σπίτι σας.

Τζίντζερ

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τζίντζερ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα, του πυρετού, του πονόλαιμου και του άσθματος. Η Research έχει δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες στο τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή του βήχα.

Το τζίντζερ έχει, επίσης, επιδείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες που αφορούν ανθρώπους για την περαιτέρω κατανόηση αυτών των οφελών.

Ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το βήχα σας με τζίντζερ είναι να πιείτε ένα ζεστό τσάι τζίντζερ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού στο λαιμό σας.

Μέντα

Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία έχει τόσο αντιφλεγμονώδη όσο και αντιιικά αποτελέσματα.

Το είδος Mentha, το οποίο περιλαμβάνει φυτά της οικογένειας της μέντας, έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντιοξειδωτικού και αντιμικροβιακού δυναμικού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέντα με τη μορφή τσαγιού μέντας ή μέσω σταγόνων αιθέριου ελαίου μέντας που εγχέονται σε θεραπεία με ατμό.

Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν παρακολουθεί ούτε ρυθμίζει την καθαρότητα ή την ποιότητα των αιθέριων ελαίων. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια και φροντίστε να ερευνήσετε την ποιότητα των προϊόντων μιας μάρκας. Κάντε πάντα ένα τεστ επιθέματος πριν δοκιμάσετε ένα νέο αιθέριο έλαιο.

Γίνεται ο δυνατός βήχας να προκαλέσει εμετό;

Τσάι με μέλι

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βήχα και των σχετικών συμπτωμάτων, όπως η βλέννα στο λαιμό.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η χορήγηση μελιού σε παιδιά πριν από τον ύπνο μείωσε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του βήχα.

Μπορείτε να αναμείξετε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι με γάλα για τα παιδιά ή να το καταναλώσετε με τη μορφή τσαγιού με μέλι για τους ενήλικες. Ωστόσο, φροντίστε να αποφύγετε τη χορήγηση μελιού σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό εάν ο βήχας σας είναι έντονος ή επιμένει για αρκετές εβδομάδες.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για κάποιον με σοβαρό βήχα;

Οι περισσότερες παθήσεις που προκαλούν σοβαρό βήχα είναι οξείες και βραχύβιες. Μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία, ο βήχας και ο εμετός σας θα υποχωρήσουν.

Ορισμένες παθήσεις που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα είναι μακροχρόνιες και απαιτούν ιατρική φροντίδα και συνεχή φαρμακευτική αγωγή.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματά σας θα βελτιωθούν αν τηρήσετε το θεραπευτικό πρόγραμμα που σας δημιουργεί ο γιατρός σας.

Μπορεί να προληφθεί ο έντονος βήχας;

Το να μην καπνίζετε τσιγάρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαφυλάξετε την υγεία σας. Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος ως έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το χρόνιο βήχα.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προλάβετε τον έντονο βήχα είναι να διατηρείτε το περιβάλλον σας απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα, σκόνη και χημικούς ερεθισμούς. Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και η αποφυγή ατόμων που είναι άρρωστα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά μικρόβια (παράγοντες που προκαλούν ασθένειες) που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες ασθένειες που έχουν ως συμπτώματα το βήχα και τον εμετό.

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks