20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας


Τα φυτά είναι η ειδοποίηση της φύσης για να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χώρο σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν είμαι ακόμα μαμά σε αμέτρητα φυτά, αλλά είμαι καθ’ οδόν προς αυτόν τον τίτλο.

Αρχικά, όταν άρχισα να στολίζω μια μικρή γωνιά του σπιτιού μου με μικροσκοπικά, φυλλώδη φυτά και λίγα παχύφυτα, ήταν αποκλειστικά για  διακοσμητικό σκοπό και για ζωντάνια στο σπίτι μου.

Ωστόσο, αφού αφιέρωσα χρόνο στην περιποίηση των φυτών μου σχεδόν σε καθημερινή βάση, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο για να αυξήσω την αισθητική του σπιτιού μου.

Είναι σχεδόν σαν τα παιδιά μου

Άλλωστε, έπρεπε να τα προσέχω όπως και εμένα.

Όπως και κάθε άλλο ον, τα φυτά απαιτούν κάποια προσοχή για να ευδοκιμήσουν. Σε περιόδους που δεν έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, οι καφέ, συρρικνωμένες άκρες των φύλλων των φυτών μου αντανακλούσαν τον πόνο μου και το αντίστροφο.

Εκτός από την άμεση ενίσχυση της αισθητικής ενός σπιτιού, μελέτες δείχνουν ότι το να περιβάλλεστε από πράσινο μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αέρα, στη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας και στη βελτίωση της ζωής σας.

Όταν συνειδητοποίησα τη συσχέτιση μεταξύ των φυτών και της φροντίδας του εαυτού μου, ερεύνησα τα τρέχοντα φυτά μου (καθώς και άλλα που σκοπεύω να προσθέσω στο σπίτι μου).

Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη μου δεν είναι αυθαίρετα. Τα φυτά μπορούν να αντικατοπτρίζουν τη ζωή μας με περισσότερους από έναν τρόπους και να μας βοηθήσουν να εγκλιματιστούμε σε δύσκολες στιγμές.

Μάθετε ποια φυτά σας καλούν — με βάση την προσωπικότητά σας

Δεν φέρνουν όλα τα φυτά χαρά, ειδικά εκείνα που έχουν υψηλή συντήρηση. Μερικά, επίσης, μας μιλούν σε δύσκολες στιγμές περισσότερο από άλλους.

Συγκέντρωσα μια λίστα με φυτά και μελέτησα τις προσωπικότητες τους. Μάθετε ποια σας καλούν με βάση τα οφέλη τους, καθώς και τις προσπάθειες και την προσοχή που θέλετε να δώσετε.

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας

1. Αλόη Βέρα, για μια υπενθυμίζει να σπάσετε τους τοξικούς δεσμούς

Η αλόη βέρα είναι ίσως το αγαπημένο μου φυτό στο σπίτι απλώς και μόνο επειδή έχει τόσα πολλά οφέλη και είναι εύκολο στη φροντίδα. Εάν είστε ο τύπος που δίνει πολλά (συναισθηματικά, χρηματικά ή σωματικά) σε άλλους, εσείς και η αλόη βέρα μπορεί να κάνετε το τέλειο ζεύγος.

Όχι μόνο μπορείτε να κόψετε τα φύλλα για θεραπείες δέρματος και βελτίωση των τραυμάτων  (εγκαύματα, κοψίματα, ουλές και φλεγμονές), αλλα είναι και ένα ισχυρό φυτό που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα γύρω σας. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο με ένα φίλτρο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του αέρα σας από επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Η αλόη βέρα και εσείς: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναφύτευσης, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τυχόν νεκρά κομμάτια που δεν συμβάλλουν πλέον στην ανάπτυξή της.

Κάνοντας αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση για τη δική σας ανάπτυξη: καθώς πλησιάζουν διαφορετικά στάδια της ζωής, μερικές φορές πρέπει να αφήσετε ποιον ή τι μπορεί να σας εμποδίζει να ευδοκιμήσετε.

Και καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας και να βιώνετε νέα πράγματα στη ζωή, ίσως χρειαστεί να ξαναφυτεύσετε τον εαυτό σας. Κάντε επιλογές που θα σας βοηθήσουν για να συνεχίσετε να εξελίσσεστε στο άτομο που θέλετε να γίνετε.

Φροντίδα για την αλόη βέρα

Πού να τη τοποθετήσετε: Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της αλόης βέρα, τοποθετήστε αυτό το ”εργοστάσιο” παραγωγής ενέργειας στην κουζίνα ή στο μπάνιο, όπου βρίσκονται τα περισσότερα οικιακά χημικά. Επειδή η αλόη βέρα μπορεί να γίνει ένα πολύ μεγάλο φυτό, είναι σύνηθες να πρέπει να την ξαναφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα όπου μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Πώς να το φροντίσετε: Αυτό το φυτό χαμηλής συντήρησης είναι καλό να ποτίζεται σε εβδομαδιαία βάση και βρίσκεται στον ήλιο. Δεν έχετε πολύ φως; Μπορεί ακόμα να κάνει τη μαγεία του κάτω από έμμεσο ηλιακό φως όταν τοποθετηθεί σε ένα περβάζι παραθύρου.

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας

2. Για μια υπενθύμιση χαλάρωσης και να ηρεμίας, δοκιμάστε λεβάντα

Αυτό το φυτό είναι πολύ όμορφο στην όψη, μυρίζει υπέροχα και είναι η πηγή ενός από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια. Για όσους ξεχνούν να χαλαρώσουν ή να αφιερώσουν λίγα δευτερόλεπτα για τον εαυτό τους, ειδικά στο τέλος της ημέρας, η λεβάντα (και το δυνατό άρωμά της) είναι για εσάς.

Αν και παραδοσιακά, δεν θεωρείται φυτό εσωτερικού χώρου, η λεβάντα προσφέρει πολλά οφέλη που θα κάνουν σχεδόν όλους να θέλουν να διατηρήσουν κάποια εκδοχή της.

Η μυρωδιά των λουλουδιών είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και στην παροχή μιας ήρεμης ατμόσφαιρας.

Τοπικά, είναι επίσης υπέροχο να το προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας λόγω των αντισηπτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Η λεβάντα κι εσείς: Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές όποτε νιώθετε καταβεβλημένοι ή όταν θέλετε να ξεκουραστείτε καλά. Καθώς εισπνέετε το χαλαρωτικό άρωμα, θα σας ηρεμήσει.

Κατά τους θερμότερους ανοιξιάτικους μήνες, μετακινήστε το φυτό λεβάντας σας έξω, καθώς θα το βοηθήσει να πιάσει μερικές φρέσκες ακτίνες ήλιου. Επί της ευκαιρίας, αφιερώστε λίγα λεπτά και εσείς εξωγια να πάρετε και τη δική σας δόση βιταμίνης D.

Φροντίδα της λεβάντας

Πού να τη τοποθετήσετε: Τοποθετήστε το φυτό λεβάντας σας σε ένα κομοδίνο στην κρεβατοκάμαρά σας, έτσι ώστε να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που βλέπετε πριν πέσετε για ύπνο.

Πώς να τη τοποθετήσετε: Είναι καλύτερο να διατηρείτε το φυτό σε φωτεινή περιοχή και να το ποτίζετε το χώμα όταν είναι στεγνό στην αφή. Το πολύ πότισμα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του.

Παρενέργειες αιθέριου ελαίου Λεβάντας

Πάντα αραιώστε το έλαιο λεβάντας πριν το απλώσετε απευθείας στο δέρμα σας. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ορμονικός διαταράκτης.

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας

3. Για υπενθύμιση διατήρησης της ισορροπίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, δοκιμάστε κρίνα ειρήνης (peace lilies)

Εδώ είναι ένας άλλος φυσικός καθαριστής που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα: τα κρίνα της ειρήνης. Αυτό το υπέροχο φυτό βελτιώνει τη ροή της ενέργειας στο σπίτι καθώς εξουδετερώνει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες εσωτερικού χώρου. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά τους ανθρώπους να ανθίσουν διανοητικά, σωματικά και πνευματικά.

Αν ασχολείστε με την αστρολογία, θα εκτιμήσετε ότι τα κρίνα της ειρήνης καθώς έχουν μια λεπτή και απαλή εμφάνιση, αλλά είναι εξαιρετικά δυνατά και βαθιά ριζωμένα, παρόμοια με την ενέργεια που αποπνέουν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο του Καρκίνου.

Κρίνα της ειρήνης και εσείς: Τα κρίνα της ειρήνης συμβολίζουν –προφανώς–  την ειρήνη, την ηρεμία, την ευημερία, τον εξαγνισμό και τη μοναξιά. Επειδή, έχουν τόσο ισχυρό συμβολισμό, πείτε τους θετικούς στόχους σας στα φυτά σας. Πείτε αυτό που εσείς οι ίδιοι θα θέλατε να ακούσετε.

Φροντίδα για κρίνα της ειρήνης

Πού να το τοποθετήσετε: Διατηρήστε το στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο γραφείο εργασίας σας για να εξισορροπήσετε όλες τις ενέργειες στον χώρο σας. Εάν το να μιλάτε σε ένα φυτό σας φαίνεται παράξενο, αφήστε την παρουσία του να σας υπενθυμίσει να κάνετε σκέψεις που επιβεβαιώνουν τη ζωή.

Πώς να το φροντίσετε: Αυτό το όμορφο φυτό χρειάζεται έμμεσα ηλιακό φως και νερό μία φορά την εβδομάδα ή όταν το χώμα του είναι στεγνό στην αφή..

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας

4. Για υπενθύμιση να επιβιώσετε και να ευδοκιμήσετε σε δύσκολες στιγμές, δοκιμάστε μία Σανσεβιέρια

Είναι γνωστό ότι παρέχουν μια ισχυρή προστατευτική ενέργεια στο χώρο σας, τα φυτά φιδιού (Σανσεβιέριες) είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και απαιτούν πολύ λίγη προσοχή για να αναπτυχθούν.

Για τους χαλαρούς ανθρώπους που χρειάζονται μια υπενθύμιση για το πόσο ανθεκτικοί είναι όταν οι καιροί δυσκολεύουν, οι σανσεβιέρες είναι εδώ για εσάς. Τα φυτά φιδιού είναι “άνετα” και ιδανικά φυτά για παρατήρηση. Τι εννοούμε: απαιτούν λίγη προσοχή και εξακολουθούν να ευδοκιμούν υπό λίγη πίεση – ακριβώς όπως ένας Ζυγός!

Αυτό το φυτό είναι μοναδικό γιατί έχει την ικανότητα να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ζείτε σε μια περιοχή χωρίς ροή καθαρού αέρα, έχοντας πολλές σανσενβιέρες γύρω σας μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση του οξυγόνου στο χώρο σας!

Σανσενβιέρες και εσείς: Τα φυτά φιδιού χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ακόμα και όταν μπορεί να αισθάνεστε μόνοι ή να βιώνετε μια δύσκολη στιγμή, μπορείτε να επιλέξετε να αναπτυχθείτε ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Όταν βλέπετε αυτό το φυτό, βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σας για να καθίσετε δίπλα του, να κλείσετε τα μάτια σας, να αναπνεύσετε τον δροσερό, καθαρό αέρα που παρέχει και να βρείτε την ηρεμία σας.

Φροντίδα φυτών φιδιών

Πού να το τοποθετήσετε: Κρατήστε το φυτό φιδιού στην κρεβατοκάμαρα όπου είναι πιθανό να ξεκουράζεστε περισσότερο ή σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα για αυτό το φυτό συγκεκριμένα είναι ότι ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται και ακόμα κι αν το παραμελήσετε για μερικές εβδομάδες, θα σας παρέχει καθαρό αέρα καθώς μεγαλώνει με ελαστικότητα.

Πώς να το φροντίσετε: Απλώς ποτίστε το κάθε δύο εβδομάδες για να διατηρείται το χώμα υγρό. Είναι αρκετά δύσκολο να χαλάσει, γεγονός που το καθιστά εύκολο φυτό στη φροντίδα, ανεξάρτητα από την εμπειρία.

Φυτά: 5 Εύκολα φυτά για να αγαπήσετε, με βάση τις ανάγκες ψυχικής σας υγείας

5. Για μια υπενθύμιση για να μείνετε παρόντες” στη στιγμή, δοκιμάστε έναν ευκάλυπτο

Αυτό το δημοφιλές φυτό είναι γνωστό όχι μόνο για το ξεχωριστό, ευχάριστο άρωμά του, αλλά και για την ικανότητά του να βοηθά στη θεραπεία του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης.

Ευκάλυπτος και εσείς: Για όσους χρειάζονται μια υπενθύμιση για να εκτιμήσουν το παρόν και το τι θα φέρει η μέρα, ο ευκάλυπτος είναι το ιδανικό φυτό. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να εισπνεύσετε το θεραπευτικό και ισχυρό άρωμά του. Κάνοντας αυτό σας φέρνει στην παρούσα στιγμή.

Να θυμάστε ότι η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχετε. Μην σκέφτεστε τι συνέβη χθες, καθώς δεν μπορείτε να το αλλάξετε, και μην ασχοληθείτε με την αυριανή λίστα υποχρεώσεων γιατί το μόνο που έχετε είναι αυτή ακριβώς τη στιγμή τώρα. Απολαύστε τη.

Φροντίδα για τον ευκάλυπτο

Πού να το τοποθετήσετε: Εάν αισθάνεστε λίγο πεσμένοι από τον καιρό, φτιάξτε ένα μπουκετάκι από ευκάλυπτο και πάρτε το στο ντους. Τοποθετώντας μια δέσμη ευκαλύπτου στο πάνω μέρος του ντους σας και αφήνοντας τον ατμό και τη θερμότητα να ανέβουν, θα απελευθερώσει το φρέσκο ​​άρωμα του φυτού στην ατμόσφαιρα.

Πώς να τον φροντίσετε: Ο ευκάλυπτος απαιτεί πλήρες ηλιακό φως και πρέπει να ποτίζεται τακτικά.

Τα επιπλέον οφέλη που ενισχύουν τη ζωή από την αγάπη ενός φυτού

Εκτός από την άμεση ενίσχυση της καλλιτεχνικής διακόσμησης ενός σπιτιού, οι μελέτες δείχνουν ότι το να περιβάλλεστε από πράσινο μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του περιβάλλοντος αέρα, στη δημιουργία μιας αίσθησης ευημερίας και στη βελτίωση της ζωής σας.

Οφέλη των φυτών

  • Μειώνουν τα επίπεδα του άγχους. Το να βλέπεις και να βρίσκεσαι συνεχώς γύρω από φυτά, βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ήρεμοι και χαλαροί, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του άγχους.
  • Αυξάνει την προσοχή και τη μνήμη. Το να βρίσκεστε γύρω από φυτά, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής κατά 20% και μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση.
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί όταν πρόσθεσαν μόλις λίγα εσωτερικά φυτά στον χώρο εργασίας τους.
  • Μειώνει τα επίπεδα του στρες και τονώνει τη διάθεση. Η φροντίδα για τα φυτά μπορεί να μειώσει το φυσιολογικό και ψυχολογικό στρες σε σύγκριση με τη διανοητική εργασία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η φροντίδα των φυτών καταστέλλει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και προάγει τα άνετα, χαλαρά και φυσικά συναισθήματα.
  • Πυροδοτεί τη δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι είναι 15% πιο δημιουργικοί όταν περιβάλλονται από πράσινο και φυσικά στοιχεία.

Η φροντίδα στα φυτά σας είναι ουσιαστικά μια υπενθύμιση να φροντίζετε τον εαυτό σας

Όταν δυσκολευόμουν ψυχικά και να φροντίσω τον εαυτό μου, τα φυτά μου υπέφεραν επειδή ούτε εγώ τα φρόντιζα. Ωστόσο, όταν είναι χαρούμενα και πράσινα, συνήθως σημαίνει ότι είμαι πιο προσεκτική με τον εαυτό μου και φροντίζω τις σωματικές και συναισθηματικές μου ανάγκες.

Όταν είμαι σε θέση να παρακολουθήσω τον τρόπο με τον οποίο τα φύλλα του φυτού μου ξεδιπλώνονται φυσικά για να δέχονται το φως του ήλιου, παίρνω μια στιγμιαία ώθηση ευτυχίας. Μου θυμίζει να κάνω αυτό που θεωρώ ικανοποιητικό, αντί να επικεντρώνομαι αποκλειστικά στις υποχρεώσεις μου. Είναι μια υπενθύμιση να συνεχίζετε πάντα να αναπτύσσεστε.

 

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks