20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε με τα αλμυρά φαγητά


Εάν δεν έχετε θέμα με την υπέρταση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για το αλάτι στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, το αλάτι είναι απαραίτητο για εσάς και το έμβρυο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα για αυτό και το μέτρο και η ισορροπία είναι το παν.

Γιατί το αλάτι είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη;

Παλαιότερα οι ειδικοί συμβούλευαν τις έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση αλατιού στην εγκυμοσύνη και αυτό για να μειώσουν την κατακράτηση και το πρήξιμο. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο, η κατακράτηση, η αύξηση των υγρών του σώματος και το πρήξιμο είναι έτσι και αλλιώς αναμενόμενα και φυσιολογικά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Μάλιστα, η πρόσληψη νατρίου σε φυσιολογικές ποσότητες είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και μετάλλων του σώματος. Το αλάτι βοηθά επίσης στην υγεία και τη λειτουργία των μυών.

Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει μεταξύ άλλων και ιώδιο, ένα συστατικό που είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη. Αν και η ανεπάρκεια σε ιώδιο είναι σπάνια, έρευνες δείχνουν ότι συνδέεται με την αποβολή και τις νοητικές αναπηρίες παιδιών.

Πόσο αλάτι κάνει να τρώτε στην εγκυμοσύνη;

Η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού ανεξάρτητα με το εάν είστε έγκυες ή όχι είναι τα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν. Σε περιπτώσεις διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα.

Λιγούρα για αλάτι

Το 50-90% των εγκύων έχουν λιγούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται στο τέλος του πρώτου τριμήνου, γίνονται πιο έντονες στο δεύτερο τρίμηνο και μειώνονται πλησιάζοντας προς τον τοκετό. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες γυναίκες λαχταρούν κάτι γλυκό, ή τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Κάποιες λιγουρεύονται και τροφές με αλάτι, τα αίτια όμως για κάτι τέτοιο δεν έχουν εξακριβωθεί. Έρευνες αναφέρουν ότι οι λιγούρες μπορεί να εξαρτώνται από τις διατροφικές ελλείψεις της εγκύου, ενώ άλλες ότι ρόλο παίζει και το πολιτισμικό πλαίσιο και περιβάλλον.

Υπερκατανάλωση αλατιού στην εγκυμοσύνη

Η υπερκατανάλωση αλατιού επιβαρύνει τα νεφρά, τα οποία ρυθμίζουν την ποσότητα του νατρίου στο αίμα. Εάν η ποσότητα του νατρίου στο αίμα αυξηθεί πολύ, το σώμα κατακρατά περισσότερο νερό να το αραιώσει, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, πρόωρο τοκετό ή καρδιαγγειακές παθήσεις μετέπειτα.

Πηγή: babycenter.com

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks