15 Απριλίου 2024
20.7 C
Athens

Covid-19: Στην κρίση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το θέμα της λήξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με την Covid


Πάνελ με ειδικούς σε θέματα υγείας από όλο τον κόσμο θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει εάν η COVID-19 συνεχίζει να συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένα καθεστώς που βοηθά να διατηρηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την πανδημία.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε για πρώτη φορά τον ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την COVID στις 30 Ιανουαρίου του 2020, και το πάνελ αυτό συνεχίζει έκτοτε, σε συναντήσεις που γίνονται κάθε τρεις μήνες, να διατηρεί σε ισχύ το καθεστώς αυτό.

Ωστόσο, μια σειρά από χώρες έχουν αρχίσει πρόσφατα να αίρουν το εγχώριο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως οι ΗΠΑ. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έχει δηλώσει πως ελπίζει φέτος να τερματιστεί η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση ως προς την απόφαση που ίσως λάβει το πάνελ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Reuters σύμβουλοι του ΠΟΥ και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

«Είναι πιθανόν να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας να περάσει το μήνυμα ότι η COVID παραμένει μια περίπλοκη πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η καθήγητρια Μάριον Κούπμανς, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στο πανέλ του ΠΟΥ. Η Κούπμανς αρνήθηκε να κάνει άλλες εικασίες αναφορικά με τις συζητήσεις, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Η λήξη της πανδημίας να μην επηρεάσει την κρατική χρηματοδότηση σε τεστ, εμβολιασμούς και θεραπείες

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η άρση του καθεστώτος «έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία», ή PHEIC, μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες χρηματοδότησης ή συνεργασίας. Άλλη πηγή δήλωσε ότι η μη προβλεψιμότητα του ιού καθιστά δύσκολες τις αποφάσεις σε αυτή τη φάση.

«Δεν έχουμε εξέλθει από την πανδημία αλλά έχουμε φθάσει σε διαφορετικό στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιφανής ειδικός στην COVID που στο παρελθόν ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Καρίμ, που δεν μετέχει στο πάνελ του ΠΟΥ, δήλωσε ότι, εάν αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τα προγράμματα διενέργειας τεστ, εμβολιασμού και θεραπειών.

Άλλοι δήλωσαν ότι είναι ώρα να μάθουμε να συμβιώνουμε με την COVID ως μία διαρκή απειλή για την υγεία, όπως ο HIV ή η φυματίωση.

«Όλες οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, που παρακολουθεί τον ΠΟΥ. «Περιμένω ότι ο ΠΟΥ θα τερματίσει την έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία. Εάν ο ΠΟΥ δεν την τερματίσει…(αυτή τη φορά), τότε σίγουρα θα το πράξει την επόμενη φορά που θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή».
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks