21 Μαΐου 2024
21 C
Athens

Έχετε σεξουαλικό άγχος;


Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής σας ζωής.Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης, περιλαμβάνει αισθήματα φόβου και ανησυχίας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σύνδεση με τον σύντροφό σας και στην απόλαυση.

Είναι εντελώς φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιο άγχος όταν πρόκειται για το σεξ, αλλά οι υπερβολικά αρνητικές ανησυχίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά μια σχέση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για το σεξουαλικό αγχος, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, τρόπων αντιμετώπισης και άλλα.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο στρες ή μια χρόνια διαταραχή. Μπορεί να αισθάνεστε φόβο, ανησυχία, ένταση και ανασφάλεια. Το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πώς συμπεριφέρεστε και σκέφτεστε. Οι αγχώδεις σκέψεις μπορεί να επιμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να αποφεύγετε πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε.

Τι είναι το σεξουαλικό άγχος;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε κάποιο άγχος όταν πρόκειται για σεξ. Το 25% των ατόμων που αναγνωρίζονται ως άνδρες και το 16% των ατόμων που ταυτίζονται ως γυναίκες βιώνουν σεξουαλικό άγχος. Μπορεί να αναπτύξετε αγχώδη συναισθήματα για μια συγκεκριμένη πτυχή του σεξ ή πολλά πράγματα σχετικά με αυτό.

Το σεξουαλικό άγχος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης, της επιθυμίας και του οργασμού. Μπορεί να αποφεύγετε συγκεκριμένους τύπους σεξουαλικής δραστηριότητας ή να φοβάστε μήπως σας πιάσουν να κάνετε σεξ, για παράδειγμα.

Συμπτώματα σεξουαλικού άγχους

Το σώμα σας μπορεί να δείξει σημάδια σεξουαλικού άγχους μέσω συμπτωμάτων όπως:

  • Ταχυπαλμία
  • Αδυναμία να έχετε ή να διατηρήσετε μια στύση
  • Αίσθημα ζάλης
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Αναπνευστική δυσκολία
  • Ιδρώνοντας
  • Δυσκολία στη διέγερση

Αίτια

Δεν είναι απόλυτα σαφές τι προκαλεί το άγχος, αλλά παράγοντες όπως η γενετική και το στρες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικό άγχος. Ίσως να φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σεξουαλικά ή να έχετε αρνητική εικόνα του σώματος σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν σεξουαλικό άγχος ως αποτέλεσμα προηγούμενων σεξουαλικών εμπειριών.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η συνεχείς προβολή πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σεξ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν σεξουαλική δυσλειτουργία εάν οι εμπειρίες της πραγματικής ζωής δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις αντιλήψεις

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διάθεσή σας επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής σας είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε. Ορίστε μερικά σημάδια ότι το άγχος ενδέχεται να επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή.

Μειωμένη Αυτοπεποίθηση

Τα άτομα με σεξουαλικό άγχος μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και, σε συνδυασμό να νιώθουν άβολα για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Η εστίαση στον εαυτό σας και στο πώς φαίνεστε μπορεί να σας αποσπάσει από τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθιστώντας σας δύσκολο να διεγερθείτε.

Μπορεί να βιώνετε έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω αισθήματος σεξουαλικής ανικανότητας. Η σκέψη και μόνο για το πόσο καλά θα αποδώσετε μπορεί να σας χαλάσει την στιγμή..

Δυσκολίες με τον οργασμό

Το σεξουαλικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να φτάσετε σε οργασμό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι η ανησυχία μπορεί να περιορίσει τη σεξουαλική διέγερση και πόσο συχνά βιώνετε οργασμό.

Το άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Αυτές οι σωματικές αλλαγές, μαζί με τις ανήσυχες σκέψεις, μπορούν να αλλάξουν την επίγνωσή σας για τη σεξουαλική διέγερση και να αναστείλουν τον οργασμό.

Απομάκρυνση από τον σύντροφο

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το σεξουαλικό άγχος σας εμποδίζει να είστε κοντά με το σύντροφό σας. Το σεξ μπορεί να σας κάνει να είστε προσεκτικοί με το σύντροφό σας ή φοβισμένοι για το ίδιο το σεξ, για παράδειγμα, αν αναπτύξετε άγχος από προηγούμενη επίθεση ή τραύμα. Η συνομιλία με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Χαμηλή λίμπιντο

Τα αγχώδη συναισθήματα μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή. Το να νιώθετε υπερβολικά φορτισμένοι μπορεί να κυριεύσει τις σκέψεις σας και να σας εμποδίσει να έχετε διάθεση για σεξ.

Ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαμηλή λίμπιντο. Μερικές από τις κύριες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, για παράδειγμα, είναι η αδυναμία να κάνουν σεξ και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Μειωμένη Επικοινωνία Συνεργάτη

Η ουσιώδης επικοινωνία είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για το σεξ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 έδειξε ότι οι ζευγάρια που δεν μιλούν για σεξουαλικά και μη σεξουαλικά ζητήματα ενδέχεται να έχουν ζητήματα που σχετίζονται με το σεξ σε σχεση με εκείνα που το κάνουν.

Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που σας εμποδίζουν να συζητήσετε τα επίπεδα άνεσης, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας όσον αφορά το σεξ. Οποιεσδήποτε εμπειρίες που σχετίζονται με υπάρχοντα σεξουαλικά ζητήματα μπορεί να αυξήσουν τα αγχώδη συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα, ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύουν τη επικοινωνια με τον  σύντροφο σας για το σεξ.

Αντιμετώπιση του σεξουαλικού άγχους

Το σεξουαλικό άγχος μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του. Όμως, τα αισθήματα άγχους  ενδέχεται να γίνουν καταστροφικά σε ορισμένες περιπτώσεις και να επηρεάσουν αρνητικά μια σχέση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε κάθε ανησυχία που αισθάνεστε για το σεξ και να αφαιρέσετε τις ψευδείς πεποιθήσεις ότι δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τον σύντροφό σας.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το σεξουαλικό άγχος:

Επικοινωνία: Λάβετε υπόψη ότι το να είστε ειλικρινείς είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή. Η συζήτηση για τυχόν κρυμμενα συναισθήματα μπορεί να είναι ανακούφιση. Μπορεί να έχετε μια συνομιλία με τον σύντροφό σας ή να συμβουλευτείτε έναν πάροχο ψυχικής υγείας.

Αναδιαμόρφωση αρνητικών σκέψεων: Οι αρνητικές σκέψεις, όπως “Δεν θα ικανοποιήσω τον σύντροφό μου”, μπορεί να ενισχύσουν τα αγχώδη αισθήματα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις με θετικές εικόνες και εσωτερική ομιλία.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης: Αυτές περιλαμβάνουν τη βαθιά αναπνοή, τη μυϊκή χαλάρωση και γιόγκα. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις τεχνικές, όπως να αναπνέετε βαθιά, ενώ συμμετέχετε σε διαφορετικές σεξουαλικές δραστηριότητες.

Πως να στηρίξετε κάποιον με σεξουαλικό άγχος

Μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας εάν έχει σεξουαλικό άγχος. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και να παίρνετε τα πράγματα αργά. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να τονώσει την αυτοπεποίθησή του χωρίς να τον πιέζετε σε πράγματα πολύ γρήγορα.

Προσπαθήστε να εστιάσετε σε σεξουαλικές δραστηριότητες που και οι δύο απολαμβάνετε και αισθάνεστε άνετα. Διώξτε την πίεση του να φτάσετε στον οργασμό και αντ’ αυτού συνδεθείτε στενά με τον σύντροφό σας. Η οικοδόμηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή τους και να μειώσει το σεξουαλικό άγχος.

 Μια γρήγορη περίληψη

Το άγχος, που προκαλείται από συναισθήματα φόβου ή ανησυχίας, μπορεί να επηρεάζει τις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Οι ανήσυχες σκέψεις μπορούν να επηρεάσουν πολλά σημεία της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής σας ζωής. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τις επιθυμίες σας ή έχετε έλλειψη αυτοπεποίθησης για το σώμα σας κατά τη διάρκεια του σε;. Η συζήτηση με έναν πάροχο ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το σεξουαλικό άγχος

Άρθρα σεξουαλικής υγείας

Πηγή

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks