15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Διαβήτης Τύπου 2: Πρώιμα Συμπτώματα


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αρκετά κοινή πάθηση. Μια έκθεση του 2017 από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι 30,3 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη και  84,1 εκατομμύρια προδιαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ωστόσο τεχνικά δεν έχουν ακόμη διαβήτη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα άτομα με προδιαβήτη συχνά αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια, εάν δεν λάβουν θεραπεία.

Πρώιμα συμπτώματα

 1. Συχνή ούρηση

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, τα νεφρά προσπαθούν να αφαιρέσουν την περίσσεια ζάχαρης φιλτράροντάς την από το αίμα. Αυτό προκαλεί συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα.

2. Αυξημένη δίψα

Η συχνή ούρηση, που είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της περίσσειας ζάχαρης από το αίμα, έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάσει υγρά. Σωρευτικά, αυτό προκαλεί αφυδάτωση και οδηγεί σε έντονη δίψα.

3. Έντονη πείνα

Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν λαμβάνουν αρκετή ενέργεια από τις τροφές, που καταναλώνουν. Κανονικά το πεπτικό σύστημα διασπά την τροφή σε γλυκόζη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Σε άτομα με διαβήτη, η γλυκόζη, που μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος, δεν επαρκεί. Ως αποτέλεσμα, αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα έχουν φάει.

4. Έντονη κούραση

Σε συνδυασμό με τα χαμηλά ενεργειακά επίπεδα, ο διαβήτης προκαλεί έντονο αίσθημα κούρασης, λόγω της ανεπαρκούς γλυκόζης, που μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

5. Θολή όραση

Η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και συνήθως έρχεται και φεύγει. Αν ένα άτομο με διαβήτη δεν λάβει θεραπεία, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

6 .Αργή επούλωση τραυμάτων και πληγών

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μικρά κοψίματα και πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες, για να επουλωθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

7.Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια

Καθώς, λοιπόν, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και βλάπτουν τα νεύρα του σώματος, δύναται να προκαλέσουν πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νευροπάθεια και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές, αν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία.

8 .”Μπαλώματα” στο δέρμα

Σημεία, όπου το δέρμα σας είναι πιο σκούρο, συχνά στις πτυχές του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας μπορεί να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αυτή η πάθηση του δέρματος είναι γνωστή ως μέλαινα ακάνθωση.

9. Κνησμός και μυκητιάσεις

Το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα και στα ούρα συνιστά τροφή για μύκητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι μυκητιάσεις τείνουν να εμφανίζονται σε ζεστές, υγρές περιοχές του δέρματος, όπως το στόμα, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και οι μασχάλες. Συνήθως προκαλούν φαγούρα, κάψιμο, ερυθρότητα και πόνο.

Σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο να λάβει διάγνωση και θεραπεία νωρίτερα. Η λήψη κατάλληλης θεραπείας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Χωρίς θεραπεία, τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως:

 • καρδιακή ασθένεια
 • εγκεφαλικό
 • νευρική βλάβη ή νευροπάθεια
 • προβλήματα στα πόδια
 • νεφρική νόσο
 • ασθένεια των ματιών ή απώλεια όρασης
 • σεξουαλικά προβλήματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες

Επιπλέον, χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμικό υπερωσμωτικό σύνδρομο (HHNS), το οποίο προκαλεί σοβαρή και επίμονη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η λήψη άμεσης θεραπείας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ορισμένων από αυτές τις επιπλοκές. Όσο περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν ανεξέλεγκτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλωθούν.

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • 45 ετών και άνω
 • καθιστικό τρόπο ζωής
 • παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
 • ανθυγιεινή διατροφή
 • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
 • ιατρικό ιστορικό διαβήτη κύησης, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού
 • προδιαβήτη

Συμπέρασμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή πάθηση, που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συχνοουρία, αυξημένη δίψα, αίσθημα κούρασης και πείνας, προβλήματα όρασης, αργή επούλωση τραυμάτων και μυκητιασεις.

Σε περίπτωση, που εμφανίζετε πιθανά συμπτώματα διαβήτη θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μια αξιολόγηση, ειδικά εάν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας και θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks