16 Ιουλίου 2024
29.5 C
Athens

Αλάτι: Πόσο πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια;


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι θα έπρεπε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει περισσότερα από 3.400 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου κάθε μέρα. Ο οργανισμός συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 2.300 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού, αλάτι, ενώ είναι καλό να φτάσετε προς το ιδανικό όριο των 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.

Το πολύ αλάτι στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Για άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο για να υποστηρίξει τα άλλα όργανα του σώματός σας, η τήρηση μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά το πόσο αλάτι ακριβώς πρέπει να καταναλώνουν παραμένει για συζήτηση.

Πώς το αλάτι επηρεάζει την καρδιά;

Αλάτι: Πόσο πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια;

Όλοι έχουμε ξανακούσει το ισχυρισμό: το πολύ αλάτι μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά.

«Το νάτριο προσελκύει νερό, επομένως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα τραβήξει περισσότερο νερό στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας στη συνέχεια την αρτηριακή σας πίεση, συμφορώντας τους πνεύμονές σας και μειώνοντας το οξυγόνο στο αίμα σας», εξηγεί ο Trent Orfanos, «Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου».

Το υπερβολικό αλάτι ασκεί επίσης πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, επειδή η συνεχής λειτουργία τους μπορεί να τα οδηγήσει σε ακαμψία, μειώνοντας της ροής του αίματος, σύμφωνα με το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει επίσης να προσεξουν καθώς το αλάτι αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί επιπλέον αλάτι και νερό, λέει ο Nicholas Hendren, MD, καρδιολόγος.

Πόσο είναι το όριο;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι τι να προτείνουν σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερο νάτριο τόσο το καλύτερο, αλλά δεν ξέρουμε ποιο θα πρέπει να είναι το αριθμητικό όριο», λέει ο Ahmed Seliem, MD, ειδικός καρδιακής ανεπάρκειας. «Δεν υπάρχουν επαρκείς δοκιμές ελέγχου που να υποστηρίζουν συγκεκριμένους αριθμούς γραμμαρίων για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου».

Οι κατευθυντήριες γραμμές από ιατρικές ομάδες ποικίλλουν, αλλά οι συστάσεις τείνουν να εμπίπτουν σε 2.000 mg αλατιού την ημέρα.

Η Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας της Αμερικής συνιστά γενικά σε ασθενείς με ελαφριά καρδιακή ανεπάρκεια να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού σε λιγότερα από 3.000 mg την ημέρα, ενώ αυτοί με μέτρια έως σοβαρή πρέπει να καταναλώνουν όχι περισσότερα από 2.000 mg την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει όλα τα άτομα να κρατούν την κατανάλωση αλατιού κάτω από τα 2.000 mg την ημέρα, αλλά σημειώνει ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να συνεργάζονται με το γιατρό τους σε μια δίαιτα που να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Ομοίως, η Αμερικανική Καρδιακή Εταιρεία AHA δεν ορίζει συγκεκριμένη ποσότητα νατρίου.

Αλάτι: Πόσο πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2022 στο περιοδικό Circulation, “Η AHA προς το παρόν συνιστά μείωση της κατανάλωσης νατρίου σε λιγότερα από 2.300 mg ανά ημέρα για την προώθηση της γενικής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος· ωστόσο, δεν υπάρχουν δοκιμές που να υποστηρίζουν αυτό το επίπεδο περιορισμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.”

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη με περισσότερους από 800 ανθρώπους με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η τήρηση μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα δεν οδήγησε σε λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σχετικά με τον καρδιαγγειακό συστημα από μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε αλάτι 2.000 έως 2.500 mg την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022 στο περιοδικό The Lancet.

Όμως ο επιθετικός περιορισμός της πρόσληψης αλατιού στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να περιορίσει ακούσια τη συνολική του κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, προειδοποιεί ο Δρ Seliem.

“Μια τέτοια περιοριστική δίαιτα συνήθως απαιτεί από κάποιον να τρώει λιγότερο συνολικά, κάτι που θα μπορούσε επίσης να τον κάνει να τρώει λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα”, εξηγεί ο Seliem.

Συμπέρασμα: Πρέπει να έχουμε μια ισορροπία. «Η ιδέα είναι να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού χωρίς να μειώνεται η θρεπτική αξία των τροφίμων», λέει. «Για παράδειγμα, η δίαιτα DASH μειώνει την πρόσληψη νατρίου και είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θρεπτική αξία των τροφίμων.».

Πόσο αλάτι λοιπόν πρέπει να τρώνε τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια;

«Αυτό που λέω σε όλους τους ασθενείς μου είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με την κοινή λογική: “ τα πάντα με μέτρο”, λέει ο Seliem. «Συνολικά, η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης νατρίου αντί για τον επιθετικό περιορισμό του είναι η υγιέστερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με καρδιακή ανεπάρκεια».

Δουλέψτε με τον γιατρό σας για να καταλήξετε σε ποια δίαιτα ή υγιεινό σχέδιο διατροφής λειτουργεί για εσάς.

Προσθέστε άλλες υγιεινές συνήθειες ζωής όπως η τακτική φυσική δραστηριότητα, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ και την αποφυγή του καπνίσματος. “Όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται μαζί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή να βοηθήσουν στον έλεγχο συνυπαρχουσών καταστάσεων,” λέει.

Αλάτι: Πόσο πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια;

ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

ΠΗΓΗ

 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks