28 Σεπτεμβρίου 2023

Χοληστερίνη: Πώς επηρεάζει την γονιμότηταΤην χοληστερίνη την έχουμε συνδέσει με την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Βέβαια, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πώς μπορεί να παίζει ρόλο στη γονιμότητα.

Ποια είναι η σημασία της χοληστερίνη στη γονιμότητα;

Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να παράγει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη που όλες είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή.

Οι δραστικές αυξήσεις ή μειώσεις των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές σε αυτές τις διαδικασίες και μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγή και, ως εκ τούτου, τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Με στόχο τη μελέτη της επίδρασης της χοληστερόλης στη γονιμότητα, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες που αφορούν τη μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδιά.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι όσα έχουν υπερχοληστερολαιμία ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν από τα ζευγάρια με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης , εάν μόνο ένας από τους δύο έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο αντίκτυπος είναι ο ίδιος.

Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει τη χοληστερόλη με επιδράσεις στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια. Για παράδειγμα, η HDL χοληστερόλη, η οποία αποκαλείται «καλή» γιατί ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, έχει συσχετισθεί με καλύτερης ποιότητας ωάρια και έμβρυα, καθώς και με ευνοϊκές επιδράσεις στη σπερματογένεση. Αντίθετα, η αυξημένη ολική χοληστερόλη σχετίζεται με φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα που πλήττουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (επιθήλιο) και έτσι παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος. Χωρίς ικανοποιητική παροχή αίματος, όμως, πλήττεται η υγεία των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Η χοληστερόλη, επομένως, είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την προσπάθεια να μείνετε έγκυος.

Ποιες συστάσεις μπορούν να ακολουθηθούν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης;

Η διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία και τώρα γνωρίζετε επίσης ότι είναι ευεργετική και για τη γονιμότητα.

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά σημαντικά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης εντός υγιών ορίων. Η περιεκτικότητά της σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προέρχεται κυρίως από τα ψάρια, τα ελαιόλαδα και τους σπόρους. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα.

Πηγή: institutobernabeu.com

 

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας